zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer wil een flexibeler collectief pensioen

8 september 2010 - Vier op de tien werknemers in loondienst willen het collectieve pensioen flexibiliseren en meer naar eigen inzicht inrichten. Van degenen met die wens is de helft bereid om meer premie te betalen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook zouden veel mensen (30 procent) een extra storting willen gebruiken om tot een hoger pensioen te komen.

Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden uitgevoerd door TNS-Nipo naar het collectieve pensioen onder 1.301 werknemers. 



Vrouwen en jongeren willen langer werken
Opvallend is ook dat vrouwen het minder erg vinden dan mannen om een lagere inleg te betalen en daardoor pas later met pensioen te kunnen.  Ook jongeren in de leeftijd van 21 tot 34 jaar zouden verhoudingsgewijs vaker voor het betalen van minder premie kiezen en dus voor een lagere pensioenuitkering of later stoppen met werken. 

Niet iedereen is toe aan flexibilisering
35 procent van de 1.301 ondervraagde werknemers geeft aan nog niet toe te zijn aan een flexibeler collectief pensioen. Als belangrijkste redenen daarvoor noemen de meeste mensen tevredenheid met hun huidige pensioenvoorziening en te grote onzekerheid. Zij willen risico's liever uitsluiten. De overige 26 procent van de werknemers twijfelt nog of heeft geen mening over een flexibeler collectief pensioen. 

Persoonlijker pensioen is niet per se riskanter
"Dat een persoonlijker collectief pensioen per definitie meer risico's met zich meebrengt is zeker niet het geval," aldus David Knibbe, directeur Corporate Clients bij Nationale-Nederlanden. "Binnen bijvoorbeeld ons NN Prestatie Pensioen kunnen werknemers zelf hun risicoprofiel bepalen. Wij hebben het NNPP geïntroduceerd omdat wij merken dat een snel groeiend aantal werknemers op individuele gronden wil meebepalen hoe de financiële toekomst eruit ziet, ook al zijn ze onderdeel van een collectief. Zo is een product ontstaan dat ruimte biedt aan de individuele wensen van werknemers." 

Belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

Dat Nederland steeds individualistischer wordt, onderschrijft 70 procent van de ondervraagden. Een meerderheid noemt die ontwikkeling zelfs 'naar'. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de meeste werknemers in loondienst - flexibiliseringsbehoefte of niet - het collectief pensioen op zichzelf als voorziening willen behouden. Maar liefst 65 procent van de werknemers noemt de pensioenregeling als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde, gevolgd door vakantiedagen (62 procent) en de dertiende maand (47 procent).
De leaseauto valt zelfs buiten de top tien en bekleedt met slechts negen procent een elfde plek. Desgevraagd zegt ruim acht op de tien werknemers een functie met een goede pensioenregeling boven een functie met een mooie leaseauto te verkiezen. Met name de secundaire arbeidsvoorwaarden fietsplan, extra vakantiedagen kopen, telefoon van de zaak en laptop van de zaak zijn veel vaker 'in het bezit' dan dat ze door de werknemer daadwerkelijk als belangrijke arbeidsvoorwaarden worden gezien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwen in pensioenfondsen daalt
 ‘Werkgevers moeten pensioenambities bijstellen’
 Nederlander weet niet hoeveel hij nodig heeft voor pensioen
 Nederlanders: liever lager inkomen dan langer doorwerken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10