zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen in pensioenfondsen daalt

1 september 2010 - Het is bedroevend gesteld met de pensioenkennis van Nederlandse werknemers. Meer dan de helft weet niet wat voor regeling hij of zij heeft. Werknemers schatten hun toekomstig pensioeninkomen te hoog in, weten niet of hun pensioenregeling garanties kent en wat zij en hun werkgever aan premie betalen.

 Uit een onderzoek dat pensioenadviesbureau Montae en onderzoeksbureau GfK deden onder meer dan 1.000 werknemers die deelnemen aan een pensioenregeling, blijkt ook dat de recente commotie over het mogelijk afstempelen van pensioenen het vertrouwen van werknemers in pensioenfondsen sterk heeft doen dalen. Waar begin 2010 slechts negentien procent van de respondenten aangaf weinig vertrouwen in pensioenfondsen te hebben, was dit percentage in augustus gestegen tot 36 procent. Vooral bij ouderen is het vertrouwen gedaald. 



Vertrouwen
Als het gaat om vertrouwen, scoren vakbonden duidelijk het hoogst. Het vertrouwen in pensioenfondsen en de toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten is in de afgelopen maanden gedaald en het vertrouwen in de politiek was en is onveranderd laag. Opmerkelijk is dat als werknemers zelf zouden mogen kiezen waar ze een pensioen willen opbouwen, ze dat vooral bij een bank willen doen. 

Kennis
Montae en GfK onderzochten de algemene pensioenkennis, kennis over de hoogte en de kosten van het pensioen, de beleving van pensioencommunicatie en het vertrouwen van werknemers in hun toekomstig pensioen.
Alle inspanningen van de pensioensector om de communicatie naar de deelnemers te verbeteren, hebben maar een beperkt effect. Zo zegt bijna 25 procent van de werknemers geen enkele interesse te hebben in pensioencommunicatie. Waar pensioencommunicatie nu vaak per post plaatsvindt, zien vooral jongere respondenten dat liever per e-mail of via een persoonlijk gesprek. 

Langer doorwerken
Waar uit vroegere onderzoeken vaak nog bleek dat werknemers verwachtten eerder dan 65 met pensioen te gaan, geven de resultaten van dit onderzoek aan dat Nederlanders inmiddels ervan zijn doordrongen dat zij langer moet doorwerken. Nog slechts twintig procent van de werknemers verwacht eerder dan 65 te zullen stoppen met werken en 40 procent denkt dat dit later dan 65 zal zijn.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gepensioneerden voor het blok bij inleveren pensioen
 Kwart Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op
 Nederlander weet niet hoeveel hij nodig heeft voor pensioen
 Werknemer ervaart pensioenproblematiek als ‘ver-van-mijn-bed-show’
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
1-09-2010
 | 
09:37 uur
Het is volkomen logisch dat het vertrouwen in de pensioenfondsen daalt. Allereerst is er nog steeds geen makkelijke uitleg aan de deelnemers, want hoe je het ook vraagt, een fatsoenlijk kloppende uitleg met het eindbedrag, kunnen ze niet geven. Je moet daar een specifieke opleiding in hebben, om die pensioenjongens te begrijpen. Verder hebben de managers die de pensioenfondsen moesten beheren gespeculeerd en risico genomen met het geld van de inleggers. De inlegger heeft geen enkele inspraak hoe zijn geld wordt belegd of geïnvesteerd. Was vroeger de vastgoedmarkt veilig, nee de managers moesten zo nodig aandelen gaan kopen en bestede al het geld hieraan. Niet het risico verdelen, nee gaan voor het hoogste resultaat, met alle risico’s van doen. En de heren managers streken hoge bonussen op, die heren hebben straks geen probleem wanneer hun pensioen lager uitvalt, ze hebben de bonussen zeker met minder risico vastgezet.
En het verhaaltje wat we nu elke dag horen, de jongeren mag je toch niet opzadelen met hoge kosten voor de mensen die nu in de AOQ gaan. Zelfs politici denk aan Pecholt geven de schuld aan de babyboomers, die hadden eigenlijk al moeten sterven, was het probleem een stuk minder. Nee het steeds oplaten van ballonnetjes, steeds meer doemverhalen vertellen, dat maakt de burger bang en op het laatst gelooft deze burger alles en gaat akkoord met de maatregelen. Dit noemde men vroeger manipuleren en mensen besodemieteren. Nu heet het regeren!
Al in de jaren 60 / 70 kon iedereen weten dat in 2011 er problemen konden komen, want de geboortegolf van 1946/1047 golfde door alle jaren heen. In 1953 moesten we scholen gaan bijbouwen en nu staan scholen leeg. Regeren is vooruitzien, helaas is in Nederland regeren maximaal 2 jaar, dan ons weer als politici richten op de komende verkiezingen.
Scoren bij de kiezers was het motto!
Nu maakt het de politiek niets meer uit wat de kiezers denken, ze zeggen het wel en kreten van de politiek dichter bij de burger brengen, is slecht een farce.
Wanneer je van je medemens wilt stelen zonder gestraft te worden, ga dan in de politiek of wordt manager bij banken en pensioenfondsen. Je moet geen geweten hebben, want anders kon je er wel eens last van krijgen, maar ja geld vergoed heel veel.
cor vork  |   | 
1-09-2010
 | 
11:45 uur
Pensioen ?van wie is dit geld ,ja van dewerkgever en werknemer.hoe is het toch mogelijk dat bestuurders/managers van pensioenfondsen met al die onzin over vergrijzing,langer leven ect ineens uit de zak toveren.Dit wist men 25 jaar geleden ook al.
MIJNE HEREN REGEREN IS VOORUIT ZIEN .Als je dat niet kan moet je je biezen pakken maar niet de mensen korten Laat Donner en de dnb zich met andere zaken bemoeien.Want ik zeg jullie dat over 2 jaar weer een goede dekkingsgraad is Maaaarr is het niet beter dat het iets lager wordt met de dekkingsgraad want dan liggen de haaien uit den Haag weer op de loer .Net zo als bij lubbers jaren geleden
willem  |   | 
23-09-2010
 | 
23:43 uur
Pensioenfondsen verbergen bewust heikele zaken.Waarom zijn al die fondsen toch zo gebrand op deelnemers? Het geld wordt ze in de schoot geworpen! De hebzucht is ongebreideld gegroeid tot ongekende hoogte. Pensioenfondsen doen zaken met tal van beleggings bureau´s en financiële terroristen in een wereldomvattend web. Onder de noemer ,,een goed pensioen´´ om dat tussen de oren te krijgen, worden communicatie deskundigen ingezet. Een goed pensioen is slechts de laatste bijzaak en zal hooglijk betekenen dat de deelnemers de minst wettelijke verplichte uitkering kunnen ontvangen. Met klaagzangen van de pensioenfondsen aan het adres van de regeerders worden verworvenheden geminimaliseerd of ontnomen. Al jaren is dat het geval. Iedereen is bij de neus genomen, mede door die smerige verplichtstelling. In de toekomst zullen vooral jongeren betalen aan een systeem van geldroof door chantage. De room van het werk zal ze ontstolen worden. Een goed pensioen zal een enorme luchtbel blijken te zijn. Neem geen baan met de verplichting aan een pensioenfonds door chantage. Pensioenfondsen zijn verworden tot destructieve maatschappelijk elementen, vooral voor jongeren die hun geld zo hard nodig hebben in de bloei van hun leven.
Trojan  |   | 
24-09-2010
 | 
13:17 uur
Kennis is macht, angst is verlammend en verdelen is heersen... Eeuwenoude strategieen die nog altijd effectief worden gebruikt om het volk te onderdrukken. Niemand snapt iets van de pensioenen, dus kunnen ze ons alles op de mouw spelden. Hetzelde met al dat gepraat over de opwarming van deze planeet. Als het klimaat zo'n probleem is waarom wordt de consument dan zo hard aangepakt en niet de Miljardairs die ervoor verantwoordelijk zijn?

Ziet niemand dat we met zijn allen voor de gek worden gehouden. De nieuwe wereldorde (Bilderberggroep, IMF, etc) is reizende. Kijk om je heen, iedereen is afhankelijk van een bank (leningen/hypotheken) of een pensioen. Deze worden beheert/geleid door... Jawel, het groepje criminelen dat ik hiervoor al noemde! Zij zorgen ervoor dat de werkende man/vrouw alsmaar afhankelijker wordt. Ik voorspel u allen dat het niet lang meer gaat duren voor we met z'n allen weer slaven zijn van de upperclass, net als in de middeleeuwen. Doorziet dan niemand dat we het slachtoffer zijn van een elite die de wereld al eeuwen regeert? We laten het met zijn allen gebeuren omdat we van alles te verliezen hebben, oftewel omdat we verdeeld zijn. Het volk heeft geen stem meer, we rennen allemaal achter ons eigen geluk aan. Wij zijn allemaal dat domme paard dat gaat lopen omdat ons een wortel wordt voorgehouden. We focussen ons zo op onze eigen wortel dat we niet eens zien dat sommige mensen niet eens een wortel hebben. Wat is er mis met ons??

Het doet mij pijn om te zien dat NL'ers op prinsjesdag in hun schone pak de handen op elkaar slaan tot de blaren er op staan. De menigte van zombies zingt leuke basisschoolliedjes voor hare majesteit... ''Oranje boven, oranje boven...'' Vervolgens reist mevrouw Beatrix als grootste aandeelhoudster van de Kon. Shell af naar de USA om daar met haar handlangers te praten over een nieuwe wereldregering (Bilderberggroep & IMF). Hoofdonderwerp: hoe onderwerpen we de wereld aan een globale dictatuur? Simpel:

1. Gebruik handpoppen (politici) om de ware leiders uit beeld te houden (Bilderberggroep). De grote criminele kunnen zo rustig hun plan beramen en uitvoeren zonder dat het volk hen een sto breed in de weg kan leggen. Wij zijn veel te druk met het inhoudsloze politieke spelletje van Den Haag. Deze show leid af van het grotere plan. Hebben we deze mensen echt nodig? Wat hebben ze de laatste 6mnd voor ons gedaan wat we zelf niet konden oplossen?
2. Creeer redenen om die landen binnen te vallen, waar zich de laatste en belangrijkste grondstoffen en mineralen bevinden. Veroorzaak angst en paniek door een terroristische aanslag en voer vervolgens vrijheidsbeperkende maatregelen in onder het mom van bescherming van het volk. Creeer hiermee ook een reden voor oorlog in bovengenoemde landen. Veroorzaak een kredietcrisis en creeer een reden om een globale regering (lees dictatuur) door te kunnen voeren.
3.Verover alle overgebleven grondstoffen en mineralen, dus help Amerika om alle strategische regio's in de wereld te bezetten (Irak, Afghanistan, Afrika, het hele midden oosten, de Noordpool, etc, etc).
4. Blijf onrust verspreiden en angst zaaien met doemverhalen over slinkende olievoorraden, tegenvallende oogsten, de kredietcrisis, terrorisme en globale opwarming.
5. Maak de hele wereld afhankelijk van de (private) federale banken. Op die manier maakt men de hele wereld afhankelijk van het bankwezen.
6. Zodra de nieuwe wereldorde klaar staat, gaan de belastingen omhoog, de voedselprijzen omhoog, etc. En... Ja hoor, we zijn volledig afhankelijk en zijn enkel nog druk om ons hoofd boven water te houden. Ondertussen verrijkt de upperclass zich verder en wordt zo ongekend machtig.

Voorbeelden:
1. Onze aangetrouwde prinses Maxima deed afgelopen week, in de USA, mee aan de besprekingen over de milenium doelstellingen. Haar voorstel... Microkredieten verstrekken in ontwikkelingslanden. Oftewel.. de wereld is in opbouw, het is zaak dat we ook de ontwikkelingslanden aan de ketting leggen door hen in het bankwezen in te lijven...
2. De voedselmarkt heeft vandaag slechte voorspellingen gedaan over de wereldvoedselprijzen. Graan wordt onbetaalbaar. Hoe kan dat? Doordat pensioenfondsen en banken investeren in deze voorraden. Zij willen hun geld terugverdienen en dus manipuleren ze de markt. Gevolg, speculeren, speculeren. Gevolg, hogere prijzen en als het te gek wordt zullen in veel delen van de wereld rellen uitbreken om voedsel. Maar... is het wel waar dat er tekorten zijn? Nee!! Door speculeren kunnen bovengenoemde criminelen winsten maken. En denk maar niet dat onze pensioenen iets hebben aan deze winst. Die blijft namelijk hangen aan de strijkstok van de criminelen, die onze pensioenen zo ingewikkeld maken dat we toch niet zien waar al dat geld blijft!!! Wij als domme zombies volgen maar gewoon en blijven de knip maar trekken.

Open je ogen!!!! Geloof het of niet, maar de hele wereld is blind. Het is jammer om te zien dat veel mensen enkel hun eigen wortel najagen en dus sceptisch en lacherig doen over deze werkelijkheid. Kijk op internet gratis naar de volgende films en trek je eigen conclusie.

zeitgeist
911 loose change
the obama deception
Willem  |   | 
14-03-2011
 | 
22:53 uur
Een ABP magazine wordt gepaternaliseerd door communicatiedeskundigen, economen en psychologen. Allerlei cretologiën worden gebezigd om het pensioenbewustzijn tussen de oren te vrotten van een ieder. Zo zouden de deelnemers graag 50 euro meer betalen voor een goed pensioen. Het woord ,,vertrouwen´´ moet rustgevend werken, zeker na de klaagmantra´s welke voordurend over de deelnemers zijn en nog steeds worden uitgestort. En ook ,,het beste pensioenstelsel ter wereld, waar andere landen jaloers op zijn.´´ Dat gaat dan vooral op voor die 100den pensioenfondsen die maar al te graag hun koopwaar indoctrineren bij de deelnemers, want de verdiensten zijn uitermat riant. Met een gezicht van hun eigendunk staan de ABP leiders afgedrukt in het ABP magazine om het pensioenfonds als een tanker te sturen door onstuimige wateren: Geen indexatie, premieverhoging, ondanks 237 mljrd in kas en dekkingsgraad 105 -- groeiend vermogen, en het steeds ouder worden: die woorden zijn hun door de politiek in hun mond gelegd en maar al te graag overgenomen. Overigens staan er nog enkele leuke bladzijde vullende verhaaltjes in. De voorgaande uitgaven en de te verwachten uitgaven van het ABP magazine zullen van gelijke stekking zijn. Wanneer de verplichtstelling aan bedrijfstakpensioenfondsen zou verdwijnen zal het gauw gedaan zijn met de graaipret, omdat veel deelnemers genoeg hebben de chantage met geldroof en winderige woorden. Pensioenfondsen hebben mij vele keren meer gekost dan dat het mij ooit zal opbrengen. Mensen laat je niet bij de neus nemen!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10