zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Voorkom kantorenleegstand met werkomgeving als ecosysteem'

7 september 2010 - In Nederland worden veelal dezelfde typen kantoren gebouwd, die lang niet altijd voldoen aan de specifieke eisen van bedrijven. Daardoor staat er momenteel ruim 7,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Volgens de initiatiefnemers van Creative Valley ontbreekt het in ons land aan een visie op het bouwen van kantoren die aansluiten op nieuwe manieren van werken.

De vier partijen presenteerden gisteren een manifest om bouwend en werkend Nederland wakker te schudden en daarmee kantorenleegstand tegen te gaan. Het belangrijkste uitgangspunt is dat een werkomgeving moet worden gezien als een ecosysteem en dat gebouw en technologie daar volledig op zijn afgestemd. Tijdens de officiële opening van Creative Valley op 16 september 2010 kunnen genodigden met eigen ogen aanschouwen hoe dat er in de praktijk uitziet. Om het manifest geen momentopname te laten zijn, lanceren de vier een online platform over de werkomgeving van de toekomst: The Way We Work Today



Drie pijlers van het manifest

Creative Valley is een initiatief van projectontwikkelaar NIC, gesteund door architectenbureau MONK, inrichtingsexpert Desque en YNNO, het adviesbureau voor nieuwe manieren van werken. In hun manifest beschrijven zij de drie belangrijkste eigenschappen van de werkomgeving van de toekomst. Ten eerste zien zij deze als een ecosysteem: een zelfstandig functionerend geheel waarin het gebouw, de technologie en de mensen volledig op elkaar zijn afgestemd. En dat zich moeiteloos aanpast aan veranderende interne en externe ontwikkelingen. Ten tweede sluit de werkomgeving aan op het gebruikersprofiel van vernieuwende werkers. Bedrijven die vernieuwend werken, zijn volgens de initiatiefnemers van Creative Valley geen virtuele kantoren die drijven op thuis- en telewerken. Wel stellen vernieuwende werkers andere eisen aan een kantoor. Het moet keuze bieden uit werkplekken die geschikt zijn voor verschillende typen werkzaamheden: overleggen, nadenken, schrijven, bellen, brainstormen. Ten derde is de werkomgeving duurzaam ontworpen: niet alleen qua materiaalkeuze en energieverbruik - dat zien de vier als een vanzelfsprekendheid - , maar ook in de zin dat het tijdsbestendig is. Het is essentieel dat kantoren op langere termijn een andere functie kunnen krijgen (hotel, winkelcentrum, woonhuis), zonder dat daar grote ingrepen voor nodig zijn. Op die manier kan er nooit sprake zijn van leegstand. 

Visionaire standpunten

Het online platform The Way We Work Today dient ter ondersteuning van het manifest en biedt de mogelijkheid dit document in de toekomst aan te passen en aan te vullen. Het is vooral een plaats waar bezoekers (inter)nationale, visionaire standpunten kunnen delen op het gebied van nieuwe manieren van werken, architectuur, interieurontwerp, projectontwikkeling, technologie, onderzoek en innovatie in organisaties. Daarnaast zullen er opvattingen, visies en publicaties van internationaal gerenommeerde personen binnen deze vakgebieden terug te vinden zijn. De initiatiefnemers van Creative Valley nemen zelf actief deel aan posts en discussies op de site. 

Halt aan dramatische leegstand

"Het bouwen van bedrijfspanden moet echt anders en kán ook anders. Creative Valley in Utrecht is daar het bewijs van," aldus Laurens van Doorn, directeur van NIC. "Het kantoor van de toekomst is een ontmoetingsplaats waar mensen met elkaar samenwerken en optimaal worden gefaciliteerd in wat zij op een bepaald moment van de dag nodig hebben voor de activiteit die dan actueel is. Het sleutelwoord is maatwerk. Als die visie ontbreekt, neemt de huidige dramatische leegstand nog verder toe." Hij sluit niet uit dat Creative Valley over een aantal jaren een totaal andere functie heeft gekregen. "We leven in een tijd waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Wie zich daar het snelst op weet aan te passen, heeft geen last van ongebruikte vierkante meters."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gedeelde kantoorruimte nieuwe trend in bedrijfsleven
 Kantorenmarkt is verder verslechterd
 Nationaal Kantorenmarktonderzoek: mismatch tussen vraag en aanbod
 Recessie stimuleert nieuwe manieren van werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10