Reactie: Als er veel verschil is op inhoud, zal je de bruggen moeten leggen via de inhoud. Dan is de benadering van Asha een prima begin. Vaak is er echter ook een verschil in gedrag en motivatie. Er zijn eenvoudige methodes om de verschillende gedragsstijlen en motivaties in kaart te brengen, waarmee je een neutrale taal introduceert om het ook daar over te kunnen hebben. Als je elkaars talenten beter leert kennen (zoals Asha aangeeft) kan je deze van elkaar beter waarderen en inzetten. Als je elkaars gedragsstijl en motivatie begrijpt, krijg je een hecht samenwerkend team. Veel succes!
Dit zijn de 5 V's waar het om draait in het leidinggeven. Dit is niet nieuw...dit is oud en nog steeds de waarheid. Wie dit niet, kan of inziet is geen leider. Leiding geven is een vak... Zolang dat niet wordt onderkend zal bovenstaande nooit een vanzelfsprekendheid worden in het management.
Reactie: @Loekie,Erik. Valse bescheidenheid siert geen mens. Daarom wil ik vanuit mijn bewezen expertise graag een bijdrage leveren u op topniveau te laten excelleren
Reactie: Bijzonder goed en actueel stuk. Het lijkt slecht nieuws, maar de tijdgeest werkt mee. Het werkt niet van vandaag op morgen, maar de roep wordt sterker en frequenter.
Toch blijft het je verbazen en je vraagt je vaak af; hoe komen deze verkeerde 'leiders en managers' toch op die posities terecht?
Reactie: Eindelijk een goed artikel over mobiel betalen! Fijn dat er nu eens een keer niet kort door de bocht over mobiel betalen wordt verteld. Ik mis nog wel mobiele betaalmethode empayment (www.empayment.com), daar heb ik in etailtrend (http://www.retailnews.nl, kan de exacte link even niet vinden) laatst iets over gelezen, daar begreep ik dat zij ook wel serieus bezig zijn om de mobiele markt te veroveren.
Je geeft wel aan dat de NFC-technologie niet de ideale is. Maar wat is volgens jou dan de oplossing? Ik snap namelijk niet waarom er geëxperimenteerd wordt met een betaalmethode die een speciale technologie vereist. Het is toch het beste om gelijk goed in te zetten met een product dat íedereen kan gebruiken?
Reactie: Goed leiderschap komt vaak voort uit eeuwenoude tradities waarin lering is getrokken van ervaringen, zonder daarbij de bewezen wijsheden uit het oog te verliezen.
Een mooi voorbeeld daarvan is Anselm Grun. Als monnik-manager van een grote benedictijner abdij in Duitsland handelt hij vanuit de reeds 1.500 jaar bestaande benedictijnse traditie en Griekse filosofie.
Daarnaast is hij een veelgevraagd sparringpartner voor topmanagement in Duitsland.
Reactie: Nou, bescheidenheid mag je idd gerust weghalen... Trouwens, competentie is m.i. geen apart psychologisch kenmerk, maar je bent competent als manager als je de andere eigenschappen bezit.
Aan het begin van deze zomer verzorgde Koos Groenewoud een workshop met als thema ‘Van management naar (nieuw) Leiderschap’. Niet alleen een interessant onderwerp, maar ook nog buitengewoon actueel. De bijzondere schrijfwijze van de titel gaf daar al duiding aan: leiderschap met een hoofdletter L en het woordje nieuw tussen haakjes. Koos Groenewoud predikt passievol over Servant Leadership. Het vertrekpunt van die filosofie is altijd dat een leider in de eerste plaats een dienaar is. Robert K. Greenleaf is de moderne grondlegger van deze visie en tegelijk het grote voorbeeld van Koos. Een voorbeeldfunctie die ook vorm krijgt bij de Engelse vertaling van de naam Groenewoud: Greenwood vormt dan de overtreffende trap van Greenleaf! De prilste werkervaringen in de horeca- en cateringbranche leerden Koos al op jonge leeftijd dat een dienende en gastvrije houding op korte en lange termijn het meest succesvol is waar het gaat om klantenbinding en succesvol ondernemen. In de ‘gouden eeuw’ van de afgelopen veertig jaar kon nog weleens minachtend over deze ‘softe’ houding worden gesproken. ‘Business as usual’ en tal van andere zakelijk-rationele termen vierden hoogtij. Maar nu de crisis nadrukkelijk aanhoudt keert het tij en is bijvoorbeeld ‘hospitality’ een hot issue. Met recht dient goed en dienend Leiderschap dan ook met een hoofdletter L te worden geschreven, Koos accentueert NIEUW op basis van het handvest NIEUW Leiderschap.
Een andere spreker tijdens de workshop was Egon Beaart. Hem gaat het om de persoonlijke kant van de leider. Beaart verstaat de kunst om je anders naar je eigen organisatie en je eigen gedrag te leren kijken. Persoonlijk leiderschap is een sleutelbegrip in het jargon van Beaart; het gaat om de mens, de menselijke maat en menselijke benadering vanuit leiderschap. Zo heeft hij op succesvolle wijze diverse reorganisaties en veranderprocessen doorgevoerd. De persoonlijke verhalen en visies van beide sprekers nodigden de aanwezigen in de workshop uit tot het vertellen van eigen ervaringen. Het werd persoonlijk en vertrouwelijk. Zo gaat dat: je krijgt wat je geeft! Binnen de gastvrije muren van het Tarazat Instituut in Capelle aan den IJssel ontstond zodoende een levendige discussie over het begrip leiderschap. En vooral wat leiders van bedrijven en instellingen in de toekomst moeten geven. Telkens kwam iedereen uit bij: Vertrouwen. Inderdaad met een hoofdletter V. Geef vertrouwen en je krijgt het terug. Het is de X-factor voor de toekomst.
Reactie: @fransbollen klopt! We geven overigens standaard een garantie tot succes. En persoonlijke begeleiding 5 weken lang en een online learning systeem dat de hele periode begeleiding biedt en de beste nieuwe technieken op basis van ons wetenschappelijk en evidence based onderzoek onder 20.000 mensen (enige onderzoek ooit gehouden). Grappig: ik heb aan het begin (11 jaar geleden) een pilot geheugentraining gegeven voor rethorica. Dus, conclusie? Kom maar en je zult blij verrast worden!
Reactie: Beste Wouter, ik heb reeds lang geleden een cursus snellezen gevolgd bij Rhetorica. Helaas kreeg ik het snellezen niet onder de knie. Een nieuwe poging zou ik best willen wagen, maar als het nu weer niet lukt, geldt dan het adagium: no cure, no pay?
Hoor het graag van je. Zelf zou ik zeggen, dat als je in jouw product gelooft, er maar één antwoord mogelijk.
Groet, Frans
Reactie: Besluitvaardigheid, Competent, Integer, Visionair, bescheiden edoch met doorzettingsvermogen. Ik prijs mij gelukkig aan dit statuur voor goed leadership te voldoen en onderschrijf deze goedgeschreven psychologische evaluatie dan ook ten volle.Voorts wil ik uitvoerig stilgestaan bij de nmm. zeker even belangrijke skills zoals focused, dedicated en loyal aan jezelf. Want at the end doe je het daar voor.
Reactie: Ik geniet van dit soort blogs. Sluit exact aan bij de trends in Leiderschap. Ik maak mij wel zorgen over het feit, dat meer dan 70% van de managers niet in de gaten hebben wat er aan de hand is. Voor hun gemak zet ik de trends nog even op een rij:
1: van het hoofd naar het hart
2: van denken naar voelen
3: van powerleaders naar servant-leaders
4: van controle naar vertrouwen
5: van management naar (nieuw) leiderschap
6: van shareholders naar stakeholders
Als ik schrijf of spreek over NIEUW leiderschap, dan doe ik dat op basis van het Handvest NIEUW leiderschap.
De hoofdpunten: De hoofdpunten van het Handvest Nieuw Leiderschap:
1. Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen
2. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle
3. Leiders zijn ambitieus en innovatief in hun aanpak
4. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen
5. Leiders hanteren een brede opvatting over waardecreatie en werken vanuit een langetermijnperspectief
6. Leiders beheersen zich in het verwerven van inkomen.