zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Snellezen, de grootste CARRIERE BEINVLOEDER in 2013!

Door: Wout Plevier,   14-08-2013,   20:37 uur
 

Informatie neemt hopeloos toe? Mensen weten vaak van voor niet meer, hoe ze van achter alle e-mail, rapporten, social media op orde moeten krijgen. Laat staan dat ze bij zijn in hun vakliteratuur. Okay SNELLLEZEN dan maar? MAAR wat is nu de echte reden dat jij het moet doen? Simpel: krijg weer rust en overzicht en leer gefocust te werken. Ontdek wat het voor jou doet!

Wat is de reden dat je dit zou moeten leren?


Veel mensen denken dat snellezen om tijd winnen en dus om geld besparen gaat. Dit is deels waar. De grootste frustratie van mensen is, dat ze overladen worden met informatie en gestresst raken dat ze het niet weggewerkt krijgen. Gestresst omdat de concurrentie ondertussen sneller en beter gaat, zij hebben wel een manier om voor te blijven op de troepen. Ook gestresst omdat al die apparatuur ons letterlijk te veel bezig houdt. Mensen zijn verslaafd en kunnen niet meer zonder. Toegegeven het gaat allemaal sneller: internet, apps, what's app, de social media, je e-mail, maar kom op er moet toch ook nog gewerkt worden:) 
 
Mijn idee waarom je het zou moeten doen!
Mijn idee is dat iedereen het moet leren. Waarom? Omdat het rust geeft en je carrieremogelijkheden substantieel verbetert. Je bent altijd bij. Je komt altijd goed voorbereid in vergaderingen en kunt ook deze effectief maken. Bijkomend voordeel is dat je letterlijk weer slim wordt,  omdat je actief je brein traint in nieuwe technieken die je op elk gebied zullen laten accelereren: leren, lezen, vergaderen, communiceren, beinvloeding van anderen, presenteren. Dit is in tegenstelling tot andere snelleesbureaus dan ook geen trucje. Dit is een life changer!
 
Op welke theoretische inzichten is snellezen gebaseerd?
Snellezen is bovenal zien; Waar u nu in een oogopslag steeds van een tot 4 woorden in uzelf opneemt, kunt u bij snellezen leren tien tot 14 woorden in een oogopslag waar te nemen. Een snellezer kan, behalve meerdere woorden op een regel, ook in een oogopslag woorden lezen en begrijpen op twee of drie regels tegelijk. En dat met 90% begrip!
 
Snellezen houdt ook in stillezen.
De meeste mensen horen de woorden die ze lezen in hun hoofd cadansen. De woorden spreken vanaf de pagina. Veel lezers spreken de woorden uit tegen zichzelf, omdat ze hebben leren lezen via de hardopleesmethode. Voor een beginnend lezer is het kunnen uitspreken van woorden fundamenteel. As u weet welke letter voor welke klank staat, en hoe lettercombinaties klinken, kunt u ieder woord dat u tegenkomt uitspreken en lezen.
 
Traag lezen leidt tot verlies van focus
Het probleem met de hardopleesmethode is dat u erdoor wordt afgeremd. U leest niet met de snelheid waarmee u denkt, maar met de snelheid waarmee u praat. Hardop lezen is een prima methode voor beginnende lezers, maar als u een snellezer wilt worden, zult u het geluid op een gegeven moment moeten laten verstommen. Uw aandacht ligt immers niet op het waarnemen van de tekst maar op het uitspreken ervan. Bovendien zien uw ogen, doordat ze sneller willen gaan, op een gegeven moment andere tekst dan de tekst die u uitspreekt. Dit is uiterst verwarrend waardoor de lezer zal terugspringen, delen van de tekst zal herlezen en zal stilstaan. Als u een snellezer wilt worden, moet u dit afleren.
 
Snellezen is ook het decoderen van woorden!
Als u tijdens het lezen een woord tegenkomt dat u niet kent of herkent, moet u het decoderen. Beginnend lezers moeten bijna alle woorden decoderen die ze tegenkomen. Maar hoe meer u leest, hoe minder woorden u hoeft te decoderen, omdat u door te lezen uw woordenschat vergroot. U leert meer woorden kennen. Kortom, hoe groter uw woordenschat, hoe sneller u kunt lezen, omdat u tijdens het lezen niet hoeft af te remmen of te stoppen om woorden te decoderen die u niet kent. Denk maar eens aan uw eigen naam…spreekt u deze ook nog uit?
 
Snellezen is bovenal snel begrijpen.
Uw hoeveelheid begrip wordt bepaald door drie zaken: uw leessnelheid, uw woordenschat en uw bekendheid met het onderwerp. Als U niet op de juiste snelheid leest, vermindert uw begrip. Wanneer uw leessnelheid te laag is, dan raakt door het lage tempo uw brein continue afgeleid. Gaat u echter veel te snel dan zal op een gegeven moment uw begrip verminderen. Het ontdekken van de reikwijdte in begrip en snelheid is een van de dingen die een "nieuwe" snellezer dient te ontdekken. De rek is echter enorm en valt door training aanzienlijk te verhogen. Omdat u bij snellezen meerdere woorden tegelijk ziet, kunt u de betekenis in context zien. U kunt de betekenis uit meerdere woorden tegelijkertijd halen die gezamenlijk een meer complete betekenis aangeven.
 
Wat is ervoor nodig om sneller te leren lezen  ?
Vrijwel iedereen kan leren snellezen. Uit testen blijkt dat als het basisniveau op orde is, mensen het in 4 weken kunnen leren. Het is een methodiek die een stuk fysieke training vergt in oprekken van de blikwijdte waardoor grotere groepjes van woorden waargenomen kunnen worden.
 
Wat levert het op voor mensen die dit hebben geleerd?
Rust in elk gebied van hun werk, betere carrieremogelijkheden en een grote voorsprong op de concurrentie! En oh ja; bij mensen die hebben leren snellezen ziet men dat het leestempo toeneemt met factor 3-10. De concentratie tijdens lezen en leren neemt sterk toe. Ze hebben 20% meer begrip (van 70% naar 90%) van een tekst dan voor de training en krijgen meer plezier in lezen en leren. Ook kunnen ze ongeveer 30% meer informatie opslaan en onthouden. De analytische vaardigheden worden beter en het levert meer lees- en leertijd op. En in deze tijd van drukte, wie wil dat nu niet?
 
Nieuwe aanpak leuk om te doen
We hebben een groot aantal vragen binnengekregen over de methodiek. Kijk anders maar eens naar onze acties voor deze maand. Je kunt van alles uitproberen: gratis e-mail cursus of een gratis e-book of goedkoop een tour in onze online training maken. Vraag en we bedienen de drukke manager:)

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Marc Collet  |   | 
20-08-2013
 | 
17:29 uur
Op zich ben ik best geinteresseerd om eens zo'n cursus te volgen maar dan on-line vanwege mijn drukke agenda. Maar tijdens het lezen op de site zag ik voor dezelfde cursus op de ene pagina een bedrag onder de 200 euro staan en op de betaalpagina vervolgens 249,00. Ik adviseer de sitebeheerder een cursus''langzaam en bedachtzaam schrijven''. :-D
Marc Collet  |   | 
20-08-2013
 | 
17:46 uur
Eerlijk is eerlijk...binnen 5 minuten een telefoontje. De prijs is inmiddels aangepast. Ik ga maar eens SNEL surfen om SNELLER te kunnen lezen straks ;-)
Wout Plevier  |   | 
20-08-2013
 | 
18:17 uur
Dank je Marc!

Bevlogenheid geeft snelheid. Met gelaagd leren voorkomen we dat! Dank je en aangepast!
Frans Bollen  |   | 
22-08-2013
 | 
17:22 uur
Beste Wouter, ik heb reeds lang geleden een cursus snellezen gevolgd bij Rhetorica. Helaas kreeg ik het snellezen niet onder de knie. Een nieuwe poging zou ik best willen wagen, maar als het nu weer niet lukt, geldt dan het adagium: no cure, no pay?
Hoor het graag van je. Zelf zou ik zeggen, dat als je in jouw product gelooft, er maar één antwoord mogelijk.
Groet, Frans
Wout Plevier  |   | 
22-08-2013
 | 
19:18 uur
@fransbollen klopt! We geven overigens standaard een garantie tot succes. En persoonlijke begeleiding 5 weken lang en een online learning systeem dat de hele periode begeleiding biedt en de beste nieuwe technieken op basis van ons wetenschappelijk en evidence based onderzoek onder 20.000 mensen (enige onderzoek ooit gehouden). Grappig: ik heb aan het begin (11 jaar geleden) een pilot geheugentraining gegeven voor rethorica. Dus, conclusie? Kom maar en je zult blij verrast worden!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
Vijf essentiële aandachtspunten voor IoT-analyse
Genomineerden DDMA E-mail Campagne 2018 bekend
meer top 10
vacatures
meer vacatures