zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezond doorwerken begint veel eerder dan bij 65 jaar

7 juni 2010 -  Langer doorwerken lijkt onontkoombaar. "Langer doorwerken moet geen straf zijn, maar een geluk dat het kan," aldus Boaborea voorzitter , Kick van der Pol. "En dat kan alleen als het langer doorwerken gepaard gaat met het werken aan je inzetbaarheid." Dit is van belang voor de werknemer én werkgever.

Daarom pleit Boaborea voor een inzetbaarheidscan voor werknemers. Dit sluit aan bij de ideeën over de gezondheidscheck die de FNV lanceerde. Het is van belang om al vroegtijdig te starten met deze scan zodat de werknemer gedurende zijn gehele loopbaan het noodzakelijke onderhoud pleegt aan zijn gezondheid en competenties. 



Optimale inzetbaarheid

Discussies over de AOW leeftijd en zware beroepen richten zich op de laatste fase van het arbeidzame leven, terwijl het optimaal werken aan inzetbaarheid al veel eerder begint bij de werknemer én werkgever. Bij het verbeteren van de inzetbaarheid gaat het er om continu aandacht te besteden aan het feit dat de werknemer nu en in de toekomst in staat moet zijn, zijn of haar werk te doen. Het gaat dan om gezondheid, competenties, scholing en loopbaan. 

Persoonlijk inzetbaarheidsbudget
Boaborea bepleit het wettelijk verankeren van dit beleid, waar werkgevers en werknemers bij cao van kunnen afwijken. Indien er geen cao is of er geen nadere afspraken worden gemaakt in de cao zijn werkgever en werknemer verplicht de in de wet opgenomen regeling uit te voeren. Iedere werknemer beschikt over een persoonlijk inzetbaarheidbudget. Met dit budget kunnen vervolgafspraken op basis van de uitkomsten van de inzetbaarheidscan worden gefinancierd. De positie van de werknemer verdient daarbij alle aandacht. De toegang tot employability faciliteiten en instrumentarium (inzetbaarheidscan, bedrijfsgezondheidszorg) dienen geborgd te zijn, maar zijn daarmee niet vrijblijvend. Ook de werknemer zelf heeft immers een verantwoordelijkheid.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders: liever lager inkomen dan langer doorwerken
 Geen gepest en lichter werk stimuleren langer doorwerken
 Meeste ouderen willen best langer doorwerken
 Langer doorwerken is vaak niet mogelijk
 
 
reacties
 
B  |   | 
8-06-2010
 | 
11:43 uur
We zijn al drie jaar bezig deze gedachten onder de aandacht te brengen van werkgevers en werknemers. De uitwerking vindt ook al plaats bij werkgevers die hun ogen open hebben. Het komt er op neer dat werknemers voor de tweede helft van hun loopbaan duidelijke keuzes maken. Het beroep dat ze ooit gekozen hebben moet regelmatig ingeruild of aangepast worden. Niet alleen om de inzetbaarheid te bevorderen maar zeker ook het arbeidsplezier en de gezondheid. Door bewustwording van voortdurende keuzemogelijkheden en de eigen verantwoordelijkheid daarin, voorkom je verstarring in de tweede helft van de loopbaan. Duidelijkheid en effectieve begeleiding bewijzen nu al hun waarde.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10