zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer voelt zich niet veilig op werkplek

29 juli 2008 - 48 procent van de werknemers durft zijn portemonnee of mobiel niet onbeheerd op zijn bureau achter te laten. Tien procent voelt zich onveilig in de directe omgeving van het werk en vijf procent durft niet over te werken vanwege de (on)veiligheid op het werk.

Dat blijkt uit het eerste nationaal onderzoek ‘Beleving veiligheid op de werkplek’ dat onlangs in opdracht van beveiligingsorganisatie CSU Security Services werd uitgevoerd. HR Praktijk bericht erover. 72 procent zegt meer werk aan te kunnen in een veilige omgeving en 83 procent zegt dat een veilige werkomgeving essentieel is om het werk goed te doen. 



Veiligheidsincident

Van de werknemers durft 22 procent de jas niet onbeheerd te laten hangen op het werk terwijl het voor 40 procent onmogelijk is om de laptop onbeheerd te laten. Niet onterecht, want één op de vier werd vorig jaar op het werk met een veiligheidsincident geconfronteerd waarvan vijftien procent op de eigen afdeling. 26 procent van de mensen werd op het werk bestolen, veertien procent werd bedreigd werd door collega´s en elf procent kreeg te maken kreeg met lichamelijk geweld. Na een incident durft twaalf procent de dader niet aan te spreken op zijn of haar gedrag. 

Oplossingen

Vooral bouwkundige en elektronische oplossingen lijken nodig om werknemers een veiliger gevoel te geven. Eén op de drie noemt camera´s in en om gebouwen en een betere verlichting als oplossing. Ook organisatorische maatregelen kunnen een positief effect hebben. 25 procent ziet wel iets in toegangscontrole, 22 procent in beveiligingspersoneel en twintig procent denkt dat cursussen, workshops en voorlichtingsbijeenkomsten de veiligheid verbeteren. 

Informatie
Er valt overigens nog heel wat te winnen op het gebied van informatievoorziening. Van de respondenten weet 34 procent niet waar de nooduitgangen zijn, is 36 procent onbekend met het ontruimingsplan en weet 46 procent niet hoe te handelen bij calamiteiten.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager let niet op veiligheid
 Manager buigt veiligheidsbeleid in zijn voordeel
 Steeds meer diefstal en geweld op werkvloer
 Collega’s molesteren elkaar op onveilige werkplek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10