zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slapeloze zondagnacht breekt hele week

22 april 2008 - Wie op zondagnacht wakker ligt vanwege de gedachte aan de nieuwe werkweek, is niet de enige. Driekwart van de Nederlandse werknemers heeft om deze reden wel eens moeite om op zondag in slaap te komen. Voor een derde is dit zelfs een wekelijks terugkerend probleem.

Dit is de uitkomst van een opiniepeiling van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl, onder circa 25.000 werknemers in dertien landen. 



Europese verschillen

De Nederlandse werknemer slaap nog relatief goed in vergelijking met zijn collega’s in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar zegt ruim de helft wekelijks te piekeren aan de vooravond van de nieuwe week. Het Europese gemiddelde ligt op 42 procent. In Hongarije liggen de meeste werknemers wekelijks wakker over de naderende werkweek (58 procent). Het minst druk maakt men zich in Spanje waarbij 36 procent zegt helemaal nooit wakker te liggen. Een vergelijkbaar percentage geldt voor Denemarken en Noorwegen (beide 31 procent). In Finland geeft in totaal 87 procent van de werknemers aan wel eens in bed te piekeren over het werk, waarvan 43 procent wekelijks en 24 procent af en toe. Ook in Ierland ligt dit aantal met 86 procent boven het Europese gemiddelde. 

Vicieuze cirkel

"Een structureel slaapgebrek aan het begin van de week heeft niet alleen negatieve impact op de werkzaamheden, het kan daardoor ook weer leiden tot een vicieuze cirkel met meer stress en meer slaapproblemen", zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Het is daarom belangrijk om serieus te kijken hoe deze stress en dit slaaptekort tegen te gaan. Enkele tips die helpen zijn het focussen op de dingen die wel goed gaan, in plaats van op de problemen en het maken van een duidelijke to-do-lijst, waardoor je werkzaamheden overzichtelijker worden en je de wirwar in je hoofd ordent op papier. Daarnaast is het van belang om te vakantiedagen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn en regelmatig je rust te pakken."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager lijdt aan slaaptekort
 Werk bezorgt manager slapeloze nachten
 Goede nachtrust leidt tot meer werkplezier
 Stress op de werkvloer houdt werkgever uit zijn slaap
 
 
reacties
 
E.Neering  |   | 
28-04-2008
 | 
11:18 uur
Geachte redactie,

Slapeloze zondag- op maandagnacht > herkenbaar probleem. ''Jetlag'' gevoel op maandag en dinsdag. Heb geleerd om goed te luisteren naar je lichaam en alert te zijn op een goede arbeids/rust verhouding. Focussen op de goede dingen helpt ook > wordt je toch overhoopt wakker lees even beneden in een boek en vat dan opnieuw de slaap.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10