zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie tips om de productiviteit op peil te houden in de zomer

9 augustus 2017 - Nederlandse werknemers genieten deze periode van hun welverdiende zomervakantie. Het is voor bedrijven zaak om ondanks de vakanties de productiviteit op peil te houden.

Uit onafhankelijk onderzoek onder meer dan 300 Nederlandse senior managers met aanwervingsbevoegdheid in opdracht van Robert Half blijkt echter dat werknemers tijdens de zomermaanden ander gedrag vertonen, waardoor de productiviteit negatief kan worden beïnvloed.


Zo geeft ruim een derde van de ondervraagde managers aan dat werknemers later binnenkomen of vroeger weggaan dan buiten het hoogseizoen. En ook geniet 29 procent van de werknemers van een langere lunchpauze. Dit wordt gecombineerd met een slechtere concentratie; zestien procent van de ondervraagde managers geeft aan hier last van te hebben, net als van een slechte overdracht of slechte planning rondom de vakanties van personeel (30 procent). Eveneens geeft 32 procent aan dat werknemers te casual gekleed naar het werk komen tijdens de zomerperiode.

Drie tips om de productiviteit op peil te houden
Bedrijven spelen tijdens de zomermaanden een belangrijke rol om het productiviteitsniveau hoog te houden. Jan Koornneef, Division Manager bij Robert Half, geeft drie tips om die tijdspanne op een positieve en productieve manier te overbruggen:
 
  • Alles begint bij planning
    Door intern goede afspraken te maken en de vakanties van medewerkers zoveel mogelijk af te stemmen, blijft de workflow zo constant mogelijk en valt de druk nooit op één paar schouders. "Veel medewerkers willen in het hoogseizoen op vakantie. Om die vakanties zo goed mogelijk te spreiden raad ik aan om de verlofdata zo snel mogelijk vast te leggen. Werk met een deadline waarbij iedereen gelijke kansen heeft om vakantie aan te vragen, maar waar het wel first come, first served is."
  • Flexibele uren
    Werk in de mate van het mogelijke met flexibele uurroosters. Zo kunnen medewerkers het begin en het einde van de werkdag zelf bepalen, binnen een bepaald kader natuurlijk. "Zo geeft umedewerkers de kans om bijvoorbeeld hun kinderen ‘s ochtends naar de opvang te brengen en iets later aan te sluiten. Dat zorgt ervoor dat ze geen extra vakantiedagen hoeven te vragen. Op die manier blijft de continuïteit op de werkvloer zoveel mogelijk gewaarborgd."
  • Interim of werkstudenten
    Mocht een bepaalde periode toch onderbezet zijn, dan kunnen tijdelijke werkkrachten worden aangenomen om de druk te verlichten. "Tijdens de grote vakantie gelden werkstudenten natuurlijk als een goede, tijdelijke oplossing. Voor de werkgever is dat eveneens een uitgelezen kans om nieuw talent vroeg aan het bedrijf te binden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zomerse persoonlijke APK voorkomt burn-out
 Samen met collega's op vakantie biedt voordelen
 Besteed de zomer nuttig – verbeter uw klantbeleving
 Werknemer: zomer is tijd van aanpakken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10