zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart werkend Nederland sport nooit

23 maart 2017 - Ruim een kwart van werkend Nederland besteedt per week nul uur aan sport. Zeeuwen zijn het minst sportief; 31 procent van hen zegt nooit te sporten. Meer dan de helft van de werknemers verwacht wel meer te sporten als er sportfaciliteiten beschikbaar zijn op het werk.

Dit blijkt uit het ‘Workplace Food & Vitality’ onderzoek van Eurest, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkende Nederlanders.


Slechts negen procent van de ondervraagden geeft aan voldoende beweging/ sport te zien als belangrijke factor voor de ervaren vitaliteit. Remco Kokkelink, commercieel directeur bij Eurest: "Over de afgelopen jaren is er een tendens te zien waarbij mensen zich steeds meer bezig houden met gezonde voeding en hun leefgewoontes verbeteren. Het is opvallend dat sport hierin achterblijft. Sport is niet alleen goed voor de conditie, maar helpt ook om te gaan met stress. Wat ons betreft ligt er een belangrijke rol voor de werkgever om medewerkers hier bewust van te maken. Stimuleer mensen om te gaan sporten, bijvoorbeeld met een korting op een sportabonnement of bootcamp met collega’s na het werk."
 
74 procent werknemers kan zich niet afzonderen op werkplek   
De Nederlandse werkplek wordt gemiddeld met een 7,1 beoordeeld. Noord-Hollanders zijn het minst tevreden. Van hen gaf bijna een derde van de werknemers de werkplek een 6 of lager. In Flevoland zit men het beste op zijn plek; 85 procent beoordeelde de arbeidsomgeving met een 7 of hoger. Het meest tevreden zijn werknemers over de werksfeer, de onderlinge relatie met collega’s en voldoende uitdagingen in het werk. Werkgevers scoren slecht op de mogelijkheid tot het kunnen afzonderen. 74 procent zegt zich niet te kunnen terugtrekken wanneer nodig. Kokkelink: ‘Veel vaste werkplekken hebben plaats gemaakt voor zogenaamde flexplekken. Waar vaak aan voorbij wordt gegaan, is dat werknemers wel behoefte houden aan een ruimte waar ze zich even kunnen terugtrekken. Dergelijke plekken zijn eenvoudig te creëren. Neem het bedrijfsrestaurant. Behalve dat dit een plek is waar collega’s elkaar ontmoeten, is de ruimte buiten lunchtijd uitermate geschikt om juist te kunnen afzonderen.’
 
Onvoldoende voor lunch
Ruim twee derde van de werknemers vindt het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Voor 18 procent zijn een gezonde lunch en ontbijt zelfs de belangrijkste factoren voor de ervaren vitaliteit gedurende de werkdag. Maar wat het aanbod van een gevarieerde en gezonde lunch betreft, scoort de Nederlandse werkgever ondermaats; 67 procent krijgt een onvoldoende. Voor gezonde tussendoortjes en ontbijtproducten hoeven Nederlanders al helemaal niet aan te kloppen bij hun werkgever. Kokkelink: "De voedingsstoffen die u op een dag binnenkrijgt, hebben effect op de productiviteit. Dat wordt nog te weinig gezien, maar als werkgever kun u veel invloed hebben op het eetgedrag van medewerkers. Door hen te wijzen op gezonde keuzes én door goede voeding te stimuleren, werkt u niet alleen aan de gezondheid van mensen maar draagt u ook bij aan de productiviteit. Beperk u hierbij niet alleen tot de lunch, maar voorzie ook in ontbijtproducten en gezonde tussendoortjes."
 
Twee derde werknemers: werkgever doet onvoldoende om stress te voorkomen
De relatie met collega’s blijkt de belangrijkste invloed op de ervaren vitaliteit op de werkvloer, gevolgd door uitdagend werk en voldoende slaap. Ook het indelen van de eigen werktijd heeft voor een derde van de werknemers een positieve invloed op hun vitaliteit. Bij de meeste bedrijven is die mogelijkheid nog onvoldoende aanwezig; 59 procent van de ondervraagden geeft zijn werkgever een onvoldoende of matig. Wat het voorkomen van stress betreft, geeft ruim twee derde aan dat de werkgever hier onvoldoende aan doet. 21 procent heeft zelfs het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Bijna alle werknemers (90 procent) geven dan ook aan dat er op de werkvloer onvoldoende mogelijkheid is tot ontspanning.
 
Top vijf factoren met meeste invloed op vitaliteit*
*Balans tussen geestelijke en lichamelijke gesteldheid
1. Werksfeer, onderlinge relatie met collega’s
2. Uitdagend werk
3. Voldoende slaap
4. De mogelijkheid tot het indelen van eigen werktijden
5. Lage werkstress
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse man sportiever dan Vlaamse man
  Sportende Nederlander wil gemiddeld negen kilo kwijt
 Kwartier bewegen per dag verlaagt overlijdenskans al
 Sportend Nederland gek op apps
 
 
reacties
 
Elias - Spierbouwers  |   | 
25-04-2017
 | 
12:06 uur
Toch bizar om deze cijfers te zien! Ook bij ons op de werkvloer merk ik dat er veel afkeer is tegen de sportschool. Collega's overtuigen van de sportschool lukt eigenlijk ook niet. Ik denk dat het vooral te maken heeft met je eigen wil en drang om te werken aan je gezondheid/betere lichaam. Zolang er daar geen directe reden voor is, zul je mensen niet zomaar aan het sporten krijgen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10