zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar opkomende obligaties stijgt dankzij diversificatie en waardering

20 september 2016 - Diversificatievoordelen en aantrekkelijke waarderingen zijn twee van de belangrijkste redenen die institutionele beleggers noemen voor een verwachte uitbreiding van de exposure naar opkomende markten obligaties (EMD), zo blijkt uit onderzoek van NN Investment Partners.

Meer dan de helft (54 procent) van de respondenten in het onderzoek verwacht dat institutionele beleggers hun exposure naar de beleggingscategorie in de komende drie jaar zullen uitbreiden. Slechts zeven procent van de respondenten verwacht een afname. Drie van de vijf (60 procent) van degenen die een hogere exposure verwachten, zeggen dat dit het gevolg is van de diversificatievoordelen van EMD, 56 procent zegt dat dit komt doordat de waarderingen veel aantrekkelijker zijn dan die van andere obligaties en het extra risico rechtvaardigen. Twee op de vijf (40 procent) zegt dat EMD in een klimaat van een lage economische groei zorgt voor een betere voor risico gecorrigeerde exposure.


De standpunten van de beleggers komen overeen met de verwachtingen van NN Investment Partners voor EMD.

Gunstige liquiditeit 
Marco Ruijer, Portefeuille manager in het EMD Hard Currency-team binnen de EMD-boetiek van NN Investment Partners, licht toe: "De huidige gunstige wereldwijde liquiditeit wordt ondersteund door een ongekend monetair beleid van de centrale banken. We verwachten daarom dat de allocaties naar EMD zullen aanhouden, gedreven door de aantrekkelijke waarderingen, het herstel van de fundamentals in opkomende markten en diversificatievoordelen."
 
Geografisch voordeel
Wat betreft diversificatie is het grootste voordeel van EMD ‘geografisch’; dit werd door 52 procent genoemd. Andere voordelen die uit het onderzoek naar voren kwamen, zijn een betere inkomensgeneratie (48 procent), een betere exposure naar kredietrisico (46 procent), een betere exposure naar de kredietsector (twintig procent) en de duratie (veertien procent).
 
Uiteenvallen EU
Factoren die EMD zelfs nog aantrekkelijker kunnen maken, zijn onder meer het mogelijk uiteenvallen van de Europese Unie (41 procent), een Brexit (25 procent), een verhoging van de rente door de Federal Reserve (25 procent), een stijging van de Amerikaanse inflatie (negentien procent) en een toename van de inflatie in de eurozone (vijftien procent).

Politieke onzekerheid 
Beleggers maken zich voor deze beleggingscategorie het meest zorgen om politieke onzekerheid (43 procent), de kredietkwaliteit (42 procent), de liquiditeit (27 procent), een vertraging in China (23 procent), een toename van het aantal wanbetalingen (twintig procent), oplopende rentes (zeventien procent), een toenemende inflatie (zeventien procent) en een tekort aan obligaties (zes procent).
 
Aantrekkelijke rentes
Marco Ruijer vervolgt: "De obligatierentes in opkomende markten zijn aantrekkelijk voor beleggers, die  al enige tijd sterk op zoek naar beleggingen met hoge inkomesten.. Als de wereldeconomie blijft aantrekken, zullen beleggers meer in deze categorie investeren, omdat ze meer en meer vertrouwen krijgen in de kredietwaardigheid van EMD en dit als een zeer goede manier zien om te spreiden in opkomende markten.
Bijna de helft (46 procent) van onze respondenten verwacht dat de fundamentele kredietomstandigheden in opkomende markten in de komende twee tot drie jaar zullen verbeteren; 24 procent rekent op een verslechtering.
Uit het onderzoek blijkt ook dat beleggers enkele bedenkingen hebben ten aanzien van EMD in het algemeen. De meerderheid (60 procent) vindt het risicovol om een brede passieve aanpak te hanteren, in plaats van een actieve assetallocatie om de beste mogelijkheden te selecteren en het risico elders te beheersen."
 Beleggers vinden gemiddeld dat zes procent van een portefeuille in EMD belegd zou moeten zijn, meer dan één op de zeven (vijftien procent) vindt dat de exposure meer dan tien procent zou moeten zijn.
 Verwacht wordt dat het aantal emissies van EMD in de komende drie jaar zal toenemen; 56 procent geeft dit aan. Slechts acht procent gaat uit van een afname.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risicopremie op euroaandelen hoger dan in de VS
 Multi-asset-oplossingen goed alternatief voor lage obligatierentes
 Het kan alleen maar omlaag (tenminste zo lijkt het)
 Gevallen engelen, stijgende kansen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10