zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het kan alleen maar omlaag (tenminste zo lijkt het)

18 juli 2016 - De rente op tienjarige Duitse staatsobligaties werd onlangs negatief en daalde op 6 juli naar -0,2 procent, het laagste niveau ooit. Neerwaartse rentedruk op veilige staatsobligaties lijkt een wereldwijd verschijnsel te zijn; ook in de VS en Japan bereikten de tienjarige rentes op staatsleningen historisch lage niveaus.

 De huidige obligatierentes zijn opvallend, maar ook de aanhoudende daling van de rentes in de afgelopen jaren is het vermelden waard. Dit stelt Hans van Zwol, Senior Portfolio Manager Global Fixed Income bij NN Investment Partners.


 
Dalende rentes
Van Zwol: " Sinds de financiële crisis van 2008 zijn op de kapitaalmarkten de rentes op veilige staatsobligaties alleen maar gedaald, met uitzondering van enkele kortstondige correcties. Het opvallende aan deze lange weg omlaag is dat alle traditionele verbanden lijken te zijn verdwenen. Het is normaal dat de rentes op veilige staatsobligaties dalen in tijden van zwakke macro-economische cijfers, een afnemende inflatie, een soepel monetair beleid, dalende aandelenmarkten, stijgende creditspreads, et cetera. Toch bleven ze dalen in periodes met sterke macrocijfers, stijgende inflatie, nieuwe records op de aandelenmarkten en snel afnemende creditspreads. Afgelopen vrijdag was een goed voorbeeld. De banencijfers in de VS waren veel sterker dan verwacht, maar de tienjarige rente op Amerikaanse staatsobligaties ging toch verder omlaag. Wat is er aan de hand?"
 
Angstrisico
Van Zwol: "Er zijn veel redenen aangedragen voor de trend naar steeds lagere rentes: hoge overmatige spaargelden als gevolg van de vergrijzing, beleggers die sinds 2008 in de greep zijn van 'angstrisico' (dus zeer risicomijdend zijn), een tegenvallende economische groei en een lage inflatie in de ontwikkelde landen, een economische vertraging in China, een zeer soepel monetair beleid van de grote centrale banken, de sterke daling van de olieprijzen, het afstemmen van de beleggingen op de verplichtingen door pensioenfondsen en verzekeraars, et cetera. De trend van dalende rentes lijkt onlangs sterker te zijn geworden. Dit kunnen we, in onze ogen, het beste omschrijven als een 'definitieve overgave'. Het lijkt wel alsof de marktpartijen het idee hebben opgegeven dat zij de rente in hun leven ooit nog zullen zien oplopen. Als je verwacht dat het huidige klimaat van lage groei, lage inflatie en zeer lage rentes zal aanhouden, is het zinvol om te blijven beleggen in veilige staatsobligaties.
Wij zien de huidige situatie als 'getouwtrek' tussen enerzijds de genoemde sterke vraag naar veilige staatsobligaties en anderzijds de tamelijk extreme waarderingen. Tot nu toe had de 'vraag' de overhand, maar je zou verwachten dat de 'waardering' op een gegeven moment haar gewicht in de strijd gooit. Er moet een grens zijn aan hoe negatief de rentes kunnen worden en we verwachten dat de economische groei en de inflatie op een gegeven moment weer zullen gaan aantrekken. Dit veronderstelt dat de wereldeconomie in de nabije toekomst niet in een diepe recessie zal belanden. Op de lange termijn bezien vinden we de rentes op veilige staatsobligaties te laag, maar in de tussentijd zullen ze misschien nog wel verder dalen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
 Coaching populairder dan ooit
 HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gevallen engelen, stijgende kansen
 Tij keert voor opkomende obligaties in harde valuta’s
 Renteverlaging: ‘Whatever it takes’
  High yield blijft komende vijf jaar in trek, ondanks scenario hogere rente
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
Werkend Nederland wil manager niet op social media
Dit zijn de meest ingrijpende technologische ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Eén op de zeven voelt zich weleens gediscrimineerd tijdens sollicitatie
Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
Drie populaire project management apps voor managers
Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
Parkeervergunning in grote stad wordt steeds duurder
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
meer top 10