zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het kan alleen maar omlaag (tenminste zo lijkt het)

18 juli 2016 - De rente op tienjarige Duitse staatsobligaties werd onlangs negatief en daalde op 6 juli naar -0,2 procent, het laagste niveau ooit. Neerwaartse rentedruk op veilige staatsobligaties lijkt een wereldwijd verschijnsel te zijn; ook in de VS en Japan bereikten de tienjarige rentes op staatsleningen historisch lage niveaus.

 De huidige obligatierentes zijn opvallend, maar ook de aanhoudende daling van de rentes in de afgelopen jaren is het vermelden waard. Dit stelt Hans van Zwol, Senior Portfolio Manager Global Fixed Income bij NN Investment Partners.


 
Dalende rentes
Van Zwol: " Sinds de financiële crisis van 2008 zijn op de kapitaalmarkten de rentes op veilige staatsobligaties alleen maar gedaald, met uitzondering van enkele kortstondige correcties. Het opvallende aan deze lange weg omlaag is dat alle traditionele verbanden lijken te zijn verdwenen. Het is normaal dat de rentes op veilige staatsobligaties dalen in tijden van zwakke macro-economische cijfers, een afnemende inflatie, een soepel monetair beleid, dalende aandelenmarkten, stijgende creditspreads, et cetera. Toch bleven ze dalen in periodes met sterke macrocijfers, stijgende inflatie, nieuwe records op de aandelenmarkten en snel afnemende creditspreads. Afgelopen vrijdag was een goed voorbeeld. De banencijfers in de VS waren veel sterker dan verwacht, maar de tienjarige rente op Amerikaanse staatsobligaties ging toch verder omlaag. Wat is er aan de hand?"
 
Angstrisico
Van Zwol: "Er zijn veel redenen aangedragen voor de trend naar steeds lagere rentes: hoge overmatige spaargelden als gevolg van de vergrijzing, beleggers die sinds 2008 in de greep zijn van 'angstrisico' (dus zeer risicomijdend zijn), een tegenvallende economische groei en een lage inflatie in de ontwikkelde landen, een economische vertraging in China, een zeer soepel monetair beleid van de grote centrale banken, de sterke daling van de olieprijzen, het afstemmen van de beleggingen op de verplichtingen door pensioenfondsen en verzekeraars, et cetera. De trend van dalende rentes lijkt onlangs sterker te zijn geworden. Dit kunnen we, in onze ogen, het beste omschrijven als een 'definitieve overgave'. Het lijkt wel alsof de marktpartijen het idee hebben opgegeven dat zij de rente in hun leven ooit nog zullen zien oplopen. Als je verwacht dat het huidige klimaat van lage groei, lage inflatie en zeer lage rentes zal aanhouden, is het zinvol om te blijven beleggen in veilige staatsobligaties.
Wij zien de huidige situatie als 'getouwtrek' tussen enerzijds de genoemde sterke vraag naar veilige staatsobligaties en anderzijds de tamelijk extreme waarderingen. Tot nu toe had de 'vraag' de overhand, maar je zou verwachten dat de 'waardering' op een gegeven moment haar gewicht in de strijd gooit. Er moet een grens zijn aan hoe negatief de rentes kunnen worden en we verwachten dat de economische groei en de inflatie op een gegeven moment weer zullen gaan aantrekken. Dit veronderstelt dat de wereldeconomie in de nabije toekomst niet in een diepe recessie zal belanden. Op de lange termijn bezien vinden we de rentes op veilige staatsobligaties te laag, maar in de tussentijd zullen ze misschien nog wel verder dalen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
 Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
 Driekwart twijfelt aan betrouwbaarheid online informatie over financiële producten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gevallen engelen, stijgende kansen
 Tij keert voor opkomende obligaties in harde valuta’s
 Renteverlaging: ‘Whatever it takes’
  High yield blijft komende vijf jaar in trek, ondanks scenario hogere rente
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
[Infographic] Marketingmogelijkheden met beschikbare klantdata
Je e-mail marketingsoftware is gevuld met veel klantgegevens: ’kale’ gegevens waar je waarschijnlijk weinig oog voor hebt. Bekijk je data eens anders en ontdek dat er een wereld aan marketingmogelijkheden opengaat. Deze infographic van Spotler helpt je vast op weg.
Download de infographic
Lees verder
Doorontwikkeling en zelfontplooiing blijft belangrijk, ook voor managers
reacties
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis (1) 
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten  (1) 
Weg met CV’s en brieven!  (1) 
Coaching in negen stappen (1) 
Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald (1) 
Het beste van twee werelden: een ondernemerscultuur bouwen in uw organisatie (1) 
1,6 miljoen Nederlandse auto's rijden nog door op winterbanden (1) 
top10
Weg met CV’s en brieven!
Hoe thuiswerken intelligenter – en veiliger – wordt
Top vijf banen die meest in trek zijn bij sollicitanten
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten
Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
Vier adviezen die organisaties tijdens en na corona-crisis laten excelleren
Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
Bedrijven in EMEA missen tools om waarde uit hun data te halen
Innovatie helpt organisaties om flexibel te blijven in uitdagende tijden
IT-vacatures ondanks coronavirus nog steeds lastig in te vullen
meer top 10