zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Multi-asset-oplossingen goed alternatief voor lage obligatierentes

26 augustus 2016 - De financiële markten kennen een relatief goede zomerperiode. Toch kan er bij teleurstellend nieuws gemakkelijk weer onrust ontstaan, zoals we eerder in het jaar hebben gezien. In dit marktklimaat, waarin staatsobligaties met rentes van nul procent of lager nauwelijks een interessant alternatief zijn, vindt NN Investment Partners gediversifieerde multi-asset-oplossingen een aantrekkelijke belegging.

"De markten hebben het deze zomer goed gedaan, met een toenemende belangstelling van beleggers voor bijna alle risicovolle beleggingscategorieën," aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Multi-Asset bij NN Investment Partners. "Dit staat haaks op de periodes van volatiliteit die we in de eerste helft van het jaar zagen. Zorgen over onder meer de groei in de VS, China en dalende olieprijzen hebben vanuit beleggingsoogpunt bijgedragen aan een van de slechtste beginperiodes van het jaar. In juni leidden de zorgen om de mogelijke gevolgen van een Brexit tot dalende markten, terwijl de markten na de Brexit-stem die iedereen had gevreesd weer stegen alsof er niets was gebeurd."


 
Reactie na Brexit
 "De reactie na de Brexit is een voorbeeld van markten die meer worden gedreven door het beleggerssentiment dan door economische fundamentals," vervolgt Van Nieuwenhuijzen. "Hoewel de Brexit heeft gezorgd voor meer onzekerheid over de economische vooruitzichten voor het VK en Europa, zagen we dat de markten zich al snel weer richtten op een mogelijke extra beleidsversoepeling van de centrale banken. De verwachting van een voortzetting of zelfs een versterking van het gunstige wereldwijde liquiditeitsklimaat zorgde voor optimisme. Dit leidde ertoe dat beleggers positief waren over bijna alle beleggingscategorieën die enig rendement genereren.
De historisch lage rentes op staatsleningen uit ontwikkelde markten zijn nog verder gedaald. Daardoor zijn de rendementsvooruitzichten voor deze obligaties op zijn minst uitdagend te noemen. Veel marktvolgers hebben in de afgelopen jaren te snel een omslag in de rentes voorspeld. Ook voor de komende twaalf maanden blijven de vooruitzichten onzeker. De Fed schroeft de rente mogelijk verder op, zij het zeer geleidelijk, maar de ECB, de BoE en de centrale bank van China zijn nog aan het versoepelen. Daardoor neemt de wereldwijde liquiditeit netto verder toe. De lage rentes en de liquiditeit blijven de belangrijkste factoren op de mondiale financiële markten. Daardoor worden beleggers in hun zoektocht naar hogere rendementen richting meer risicovolle beleggingen gedreven."
 
Ultra-lage rente
Hier zouden traditionele obligatiebeleggers flexibele multi-asset-strategieën in overweging moeten nemen, vindt van Nieuwenhuijzen. "Door de ultra-lage of negatieve rentes op staatsleningen hebben zij maar een beperkt aantal beleggingsmogelijkheden. Multi-asset-strategieën bieden toegang tot meer rendementsmogelijkheden, zonder dat het totale portefeuillerisico toeneemt. Beleggers met gematigde risicoprofielen zouden dan ook een deel van het renterisico in hun obligatieportefeuilles kunnen inwisselen tegen risico in andere categorieën waar een betere vergoeding tegenover staat." 

Stijging volatiliteit
Daarnaast vormen plotselinge stijgingen van de volatiliteit die zich om de paar maanden voordoen grote uitdagingen voor beleggers, aldus het Hoofd van Multi-Asset bij NN IP.  "Er zullen zich van tijd tot tijd onverwachte gebeurtenissen blijven voordoen. Dit vereist dat visies snel kunnen worden aangepast en dat je daar snel naar kunt handelen. Dit onderstreept het belang van een gedegen en actieve assetallocatie. Veel beleggers kiezen ervoor om dit over te laten aan gespecialiseerde multi-asset-teams of –oplossingen, een ontwikkeling die wordt weerspiegeld in de significante instroom in de sector. Maar ook als we terugkeren naar een klimaat met meer zekerheid en betere wereldwijde groeiomstandigheden, zullen mondiale verschillen in het economische en monetaire beleid waarschijnlijk leiden tot voortdurende rendementsverschillen. Regio’s zullen zich in verschillende fases van de cyclus bevinden en sectoren zullen verschillend reageren. De tactische assetallocatie (TAA) kan daarom altijd een belangrijke bijdrage leveren aan het totaalrendement van een beleggingsportefeuille, mits men gebruik kan maken van hoogwaardige TAA-inzichten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
 Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
  In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
 

Gerelateerde nieuwsitems

 European High Yield blijft aantrekkelijke rentebelegging
 Het kan alleen maar omlaag (tenminste zo lijkt het)
 Gevallen engelen, stijgende kansen
 Tij keert voor opkomende obligaties in harde valuta’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
Drie populaire project management apps voor managers
Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
Parkeervergunning in grote stad wordt steeds duurder
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
meer top 10