zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Geen melk zonder stront'

25 november 2015 - Het einde van het jaar nadert en er worden volop plannen voor het nieuwe jaar gesmeed.
U kent het vast wel hoe dat gaat met plannen.


Heeft u als manager samen met het managementteam een prachtig plan bedacht, blijkt bij de implementatie er continu stront aan de knikker op de werkvloer. Wat moet u hier nu mee?


Volgens Oscar Jansen, auteur van het boek ‘Shit Happens’ en natuurlijk leiderschapscoach, helpt het om een blik te werpen in een organisatie waar stront onontkoombaar is bij de productie: de boerderij.
 
Met de natuur meebewegen
In zijn werk ontleent Jansen de leiderschapstips aan de biologische boer Tys en alle groei- en ontwikkelprocessen op zijn boerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Elke ochtend en avond melkt hij zo’n 55 koeien. Allerlei verschillende soorten rassen en allemaal met horens. "Omdat het zo hoort," volgens Tys.
Hoe groter de diversiteit aan rassen, hoe krachtiger het systeem. "Dat is iets wat je natuurlijk niet alleen in de natuur terugziet, maar ook in organisaties", aldus Jansen. Boer Tys voegt daar nog een andere belangrijke leiderschap tip aan toe:"Door de horens te laten staan laat ik de dieren in hun waarde en beweeg ik met hun natuur mee. Dat werkt beter dan tegen de natuur in bewegen."
 
Comfortzone
Maar goed, er moet melk geproduceerd worden en tijdens dat ‘productieproces’ ontdekte Jansen een andere mooie leiderschap les. ’s Ochtends vroeg liggen de koeien, Jansen noemt ze steevast de ‘medewerkers’,  nog heerlijk in hun ligbox. "Het is alsof de medewerkers zich in hun comfortzone bevinden: heerlijk relaxt zijn ze het een en ander aan het herkauwen," legt Jansen uit.
 
Beweging leidt tot shit

Coach Jansen werd in alle vroegte erop uit gestuurd om de koeien uit hun ligbox te jagen. Dat bleek nog niet zo makkelijk. Als hij er eindelijk een aantal uit hun ‘comfortzone’ heeft gejaagd schijten er twee op de mestroosters. "Zo zie je maar weer: beweging leidt tot shit. Ik zie dat ook terug in organisaties," aldus Jansen. Als plannen in organisaties geïmplementeerd moeten worden is er vaak beweging nodig van medewerkers. En dat vinden ze niet fijn: er ontstaat weerstand. En die weerstand wordt als onprettig riekend ervaren door de managers.

Weerstand bij verandering is waarde(n)vol
Boer Tys was echter niet helemaal tevreden over de ‘veranderactie’ van Jansen. Tys wilde dat er meer koeien tegelijkertijd ‘in de benen werden geholpen’. Hij legde het Jansen haarfijn uit:"Zoals je gemerkt hebt, Oscar, schijten de koeien al ze opstaan. Ik heb liever de shit niet hier in de melkput, maar in de mestkelder onder de mestrooster in de stal.’ Volgens Jansen is de link met organisaties snel gelegd: "De weerstand bij implementatie van plannen in organisaties is als de mest op de boerderij. Beiden ontstaan bij beweging. Die ‘mest’ heb je liever niet op de werkvloer."
Mest op de boerderij is een waardevolle grondstof. Het zit vol waarde, namelijk: voedingsstoffen die zorgen voor de groei van het gras. Jansen ziet ook de waarde van weerstand bij verandering.

Natuurlijke leiderschapstip
Realiseer u dus dat bij de implementatie van plannen en de verandering die daarbij nodig is, weerstand onontkoombaar is.  Net zoals bij de productie van melk, stront onontkoombaar is. Zorg echter ook voor, wat Jansen, ‘shit sessies’ noemt. In zo’n sessie moet er ruimte zijn voor de weerstand en moet er gezocht worden naar de waarde in die weerstand aanwezig is, zoals goede ideeën om de plannen wel te laten slagen. Anders komt de weerstand, de shit dus, op de werkvloer en merken de klanten dat direct.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leiderschapslessen uit de natuur – deel 2
 Leiderschapslessen uit de natuur
 Waarom zou uw bedrijf een Agile Coach nodig hebben?
 Wordt u een boom of blijft u een eikel?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10