zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties hebben steeds vaker beleid voor duurzame inzetbaarheid

10 september 2015 - Het aandeel organisaties met beleid gericht op langer doorwerken van het personeel is toegenomen van 32 procent in 2010 naar 40 procent in 2014.

Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2014 van TNO. De WEA is een tweejaarlijks representatief onderzoek onder ruim 5.000 vestigingen van bedrijven en instellingen.



Duurzame inzetbaarheid steeds vaker onderdeel bedrijfsbeleid
Nog steeds treft minder dan de helft van de bedrijven maatregelen zodat hun medewerkers langer kunnen doorwerken, maar we zien daarin wel een toename. In 2014 had 40 procent van de bedrijven dergelijke maatregelen opgenomen in hun bedrijfsbeleid, terwijl dat in 2010 nog 32 procent was. Het gaat dan om zowel ontziemaatregelen (zoals, vrijstellen van onregelmatige dienst en verlichting van het takenpakket) als om stimuleringsmaatregelen (zoals het aanmoedigen van scholing of cursusdeelname, taakverbreding en gezondheidsbeleid).
Tussen de sectoren zijn er bovendien flinke verschillen: van de werkgevers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten heeft 55 procent maatregelen getroffen voor langer doorwerken van het personeel. Ook relatief veel - namelijk 50 procent - werkgevers in de landbouw, bosbouw & visserij treffen maatregelen gericht op langer doorwerken. In de bouwnijverheid en de financiële instellingen gaat het slechts om 30 procent en 35 procent van de werkgevers.
 
Ontzien van werknemers
Stimuleringsmaatregelen lijken onder werkgevers nog steeds minder ‘populair’ dan ontziemaatregelen. In 2014 trof slechts vijftien procent van de werkgevers één of meer stimuleringsmaatregelen tegen 29 procent ontziemaatregelen. Meestal gaat het bij ontziemaatregelen om extra vrije dagen (negentien procent) of aanpassing van de werktijden voor oudere werknemers (twaalf procent). Ontziemaatregelen kunnen onbedoeld bijdragen aan negatieve stereotypering van oudere medewerkers, terwijl stimuleringsmaatregelen dit juist tegengaan.
Dit najaar volgen verdiepingsstudies waarin het duurzame inzetbaarheidsbeleid van werkgevers én de duurzame inzetbaarheid van werknemers centraal staan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ruim twintig miljoen euro extra om meer mensen langer aan het werk te houden
 Meer vernieuwende afspraken in cao’s
 Jonge werknemers twijfelen al vroeg over eigen inzetbaarheid
 Duurzame inzetbaarheid vooral een probleem van de werknemer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10