zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gaat u met Halloween de strijd aan tegen netwerkzombies?

30 oktober 2014 - Zombies zijn uitgegroeid tot een vaste verschijning in de filmwereld, ondanks het feit dat ze absurd slecht zijn uitgerust voor de rol van roofzuchtig leger dat het einde van de mensheid inluidt. Ze zijn lachwekkend traag en leeghoofdig.

Netwerkzombies vormen daarentegen een maar al te reële bedreiging voor ICT-beheerders. Ze zijn slimmer dan de gemiddelde zombie, en totaal onvoorspelbaar — ze duiken zonder waarschuwing op onverwachte plekken op. Ze zijn ook gevaarlijk, want ze zorgen voor downtime en productiviteitsverlies. En zonder de juiste aanpak zijn ze vrijwel onmogelijk op te sporen en uit te roeien. Austin O’Malley van Ipswitch legt uit hoe u de zombies uit uw netwerk kunt bannen.


 
Netwerkzombies lastig te traceren
Het detecteren en elimineren van netwerkzombies vereist veel meer dan het simpelweg afknallen van hun halfdode ‘menselijke’ tegenhangers. Netwerkzombies zijn veel moeilijker op te sporen, omdat ze vaak plotsklaps opduiken, een ravage aanrichten en weer verdwijnen. En ze laten geen spoor van verlaten auto’s of half afgekloven lichamen achter.
Het enige bewijs van de aanwezigheid van zombies is terug te vinden in de event logs. Dit bewijs ligt meestal begraven onder enorme hopen data die moeilijk met elkaar in verband zijn te brengen. De werkelijke oorzaak van problemen kan vrijwel overal verborgen liggen. Dit komt omdat bedrijfsapplicaties vaak complexe entiteiten zijn die communiceren met allerhande systemen, zoals databases, webservers, directory services en natuurlijk het netwerk zelf. Deze complexiteit dwingt beheerders tot langzaam en arbeidsintensief onderzoek, waardoor hun andere dagelijkse taken en projecten vertraging kunnen oplopen.
 
Gebruik een tool die u al in huis heeft
De grootste uitdaging bij het jagen op zombies is vaststellen waar u moet beginnen. Houden ze zich schuil in een applicatie, database of webserver? Of is er sprake van een netwerkprobleem? Zonder een legitiem uitgangspunt is het onmogelijk om het juiste diagnostische traject te identificeren en doelgericht op zombies te jagen.
Effectieve Application Performance Monitoring (APM) maakt een einde aan deze impasse door alle afhankelijkheden van applicaties in kaart te brengen. De meeste organisaties beschikken reeds over een oplossing die dit mogelijk maakt, maar gebruiken die onvoldoende of zien deze over het hoofd als wapen in de strijd tegen zombies. Real-time bewaking — mits op juiste wijze toegepast — zet beheerders op het juiste diagnostische spoor. Overzichtelijke grafische visualisaties maken het eenvoudig om de juiste koers te volgen en de zombies te vinden die de problemen veroorzaken.
APM-oplossingen maken voor het opsporen van zombies gebruik van applicatieprofielen. Deze profielen geven aan hoe een applicatie wordt bewaakt en welke acties er moeten ondernomen in het geval van een storing van de applicatie of onderdelen daarvan. De beste APM-tools brengen daarnaast complexe relaties en afhankelijkheden in kaart, van simpele applicaties tot omvangrijke serverparken en zelfs complete ICT-diensten.

Verbeterde bescherming tegen zombies
Zodra systeembeheerders de zombies te pakken hebben, kunnen zij hun APM-oplossing gebruiken om valstrikken te zetten voor nieuwe zombies door allerhande acties te triggeren. Dit maakt het mogelijk om sneller te reageren op toekomstige invasies. Deze valstrikken hebben de vorm van event logging, real-time waarschuwingen en PowerShell-scripts voor zelfherstellende procedures, zoals het herstarten van computers of afzonderlijke services. De beleidsregels voor het in de val lokken van zombies kunnen worden ingesteld op het niveau van services, applicaties en componenten. Afhankelijkheidsbewuste applicatieprofielen maken het mogelijk om gecoördineerde valstrikken op verschillende niveaus te zetten voor optimale resultaten bij complexe applicaties en ICT-services.
Een APM-tool kan het opsporen en in de val lokken van zombies er een stuk eenvoudiger op maken, of ze zich nu schuil houden in een apparaat of in het netwerk. Beheerders hoeven zo niet meer urenlang te zwoegen, maar kunnen de klus klaren in een paar minuten.
Beheerders beschikken met APM over een wapen waar de hoofdpersoon uit Dawn of the Dead een moord voor zou doen!

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Social sharing biedt kansen voor het bedrijfsleven
 Militaire netwerken lokken fouten uit
 Wat leren we van het hacken van Sony en Apple?
 Organisaties versterken hun netwerkarchitecturen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10