zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Gedragscodes helpen niet'

13 september 2013 - Gedragscodes waaraan bestuurders moeten voldoen, helpen niet tegen wangedrag, concludeert Commissie Halsema. De commissie vindt het wezenlijk dat er een open cultuur komt, waar bestuurders met elkaar en belanghebbenden een 'lastig gesprek' aangaan over gedrag.

Als reactie op Commissie Halsema presenteert het inafhankelijk platform NieuwBestuur ‘het Nieuwe Bestuursmodel voor Governance’, Het model staat garant voor een heldere en transparante manier van aansturen van een organisatie, met als belangrijkste doel het opbouwen van vertrouwen van binnenuit. Dit nieuwe bestuursmodel is niet ontstaan op voordracht van de politiek, maar is de afgelopen vier jaar ontwikkeld door het samenvoegen van de beste voorbeelden van goed bestuur uit de praktijk.



Governance codes uit Den Haag niet de oplossing
Mildred Hofkes, ondernemer en initiatiefnemer van het onafhankelijke platform Nieuwbestuur heeft in  samenwerking met een groot aantal organisaties het nieuwe governance model vormgegeven. "Iedereen zoekt naar een oplossing voor het vertrouwensprobleem. De afgelopen jaren zijn er vele dikke rapporten gepresenteerd met aanbevelingen over het verbeteren van ‘governance’. Vaak bedacht door politieke commissies zoals Wijffels, de Monitoring Commissie of de commissie de Wit van de code Banken. De kranten staan echter nog steeds vol met voorbeelden van onbehoorlijk bestuur. Halsema concludeert dat tunnelvisie, vriendjespolitiek en het groepsdenken van bestuurders leidt tot slecht bestuur. Gedragscodes die van buitenaf worden opgelegd blijken die cultuur niet te veranderen. Het moet van binnenuit komen," aldus Hofkes.

Kern is elkaar de juiste vragen durven voor te leggen
Het belangrijkste onderscheidend vermogen van het Nieuwe Bestuursmodel is dat het model eenvoudig te begrijpen is, de boodschap voor iedereen helder is, en bovenal meteen toepasbaar. Het inhuren van dure externe consultants en ‘veranderadviseurs’ is niet nodig. Organisaties kunnen met het nieuwe model in de hand direct van binnenuit aan de slag door elkaar de juiste vragen voor te leggen.
Hofkes stelt: "Wanneer je ‘governance model" googled krijg je 63 miljoen hits. Toch is binnen Nederland het governance beleid van ondernemingen de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd. Terwijl juist dáár de sleutel ligt op weg naar economisch herstel. Consumentenvertrouwen begint bij goed bestuur."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe gedragscode voor kennisintensieve dienstverleners vergroot transparantie
 Bankensector legt zichzelf gedragscode op
 ICT-baas heeft geen zin in gedragscode voor liefdesrelaties
 Steeds meer training in ethisch gedrag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10