zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tweede inkomen: de nieuwe norm in Nederland?

10 september 2013 - Zowel Europese overheden als huishoudens hebben al vijf jaar te maken met economische malaise. Recent onderzoek van Herbalife naar de houdingen ten opzichte van de veranderingen op de arbeidsmarkt, toont aan dat 39 procent van de Nederlanders uit pure noodzaak een parttime tweede baan heeft genomen om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien adviseert 77 procent van de mensen met een tweede inkomen vrienden en familie om een tweede baan te zoeken.

Terwijl in de meeste Europese landen evenveel mannen als vrouwen een tweede baan nemen, hebben mannen in Nederland dertien procent voorsprong op de vrouwen. Ook op het gebied van leeftijd ontwikkelt Nederland zich anders dan de rest van Europa: 63 procent van de Nederlandse jongeren heeft een tweede baan, terwijl slechts 33 procent van de mensen ouder dan 50 jaar een tweede inkomen heeft. In de rest van Europa is dit tegenovergesteld. Over het algemeen nemen Europeanen uit alle inkomensklassen extra werk aan, maar in Nederland zijn het voornamelijk mensen uit de middenklasse.


Echter geeft 62 procent van de respondenten van het onderzoek aan het gevoel te hebben dat er onvoldoende extra banen beschikbaar zijn.

Extra werk is normaal voor Nederlanders
Maar liefst 39 procent van de Nederlanders heeft een extra inkomen om in hun basisbehoeften te voorzien. Hiermee wordt de noodzaak van extra inkomensstromen benadrukt. De Nederlander besteedt het extra inkomen aan vakanties, seizoensgebonden gelegenheden en aan het aflossen van schulden.
Michiel Sinot, Country Director van Herbalife Nederland en België, is verbaasd dat zoveel Nederlanders extra werk aannemen en dat als normaal beschouwen: "Of het nu is om rond te komen, of om te sparen voor een vakantie, er zijn tekenen dat het aannemen van meerdere inkomensbronnen niet langer een uitzondering is voor moderne Europese werknemers."

Veranderende houdingen ten opzichte van werk
De huidige hoge werkloosheid heeft geleid tot meer flexibiliteit en lagere verwachtingen over sociale zekerheid bij Nederlandse werknemers. Daarnaast vindt er een verschuiving plaats naar een minder conventionele arbeidsmarkt. Het belangrijkst voor Nederlanders is een goed salaris (55 procent), maar ook flexibele werktijden zijn erg belangrijk (50 procent). Vooral de oudere generatie vindt flexibele werktijden erg belangrijk. Van de mensen in de leeftijdsklasse tot 25 jaar vindt 56 procent opleidingsmogelijkheden belangrijk. Dit heeft hun eerste prioriteit bij een zoektocht naar een (tweede) baan. Herbalife’s onderzoek toont aan dat de meeste Nederlanders hun tweede baan in de horecasector vinden. Ook gaan veel mensen voor een tweede baan aan de slag als freelancer en zelfstandig ondernemer of in de detailhandel.  

Flexibiliteit op de arbeidsmarkt
Michiel Sinot, Country Director van Herbalife Nederland en België, concludeert: "Nederlanders nemen niet langer genoegen met een baan die niet voorziet in al hun behoeften. Er staat een nieuw soort werknemer op; één die graag gebruik maakt van de flexibiliteit op de arbeidsmarkt. De sectoren waar mensen werken, veranderen duidelijk met de tijd. Veel Nederlanders vinden een goed salaris en flexibele uren erg belangrijk. De sectoren waarin deze kenmerken worden gevonden, zullen naar onze verwachting dan ook snel groeien. Steeds meer Nederlanders willen een tweede baan aannemen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inzet flexibele schil mist strategische visie
 Manager bij overheid geeft te weinig vertrouwen en vrijheid aan werknemers
 Verkiezingsprogramma’s: arbeid wordt flexibeler
 Werkend Nederland ziet weinig heil in crisisaanpak overheid
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
10-09-2013
 | 
21:23 uur
Hypothetisch: Als al deze mensen met een 2e baan deze op zouden zeggen, zou dan de (meeste) werkeloosheid opgelost kunnen worden? Dan zou het met de economie weer beter gaan, kunnen de salarissen weer omhoog, en heeft de Nederlander die 2e baan niet meer nodig...
Of zou het zo niet werken... ;-)

Het klinkt sowieso nogal alsof die tweede baan niet direct is om rond te komen, maar vooral is om de leuke dingen in het leven te kunnen doen. Of wat moet ik verstaan onder ''vakanties, seizoensgebonden gelegenheden''? Ook het aflossen van schulden is niet iets wat direct nodig is om rond te komen. Het zijn allemaal juist geen ''basisbehoeften''.
Dus de noodzaak van een 2e baan zie ik hier niet in.
Job van de Pol  |   | 
16-09-2013
 | 
15:24 uur
Het is een simpel gegeven dat mensen zonder werk of met simpelweg te weinig inkomen er iets willen bijdoen. Steeds meer mensen jong en oud met diverse achtergronden melden zich aan bij ons bedrijf. Een trend die we zeker nog lang zullen zien aanhouden. Met name in ''onze'' sector (werken vanuit huis) loopt het bijzonder goed. Zeker bij SCnet omdat mensen die zich bij ons aanmelden nooit entree-gelden of verplichtingen hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10