zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Helft Nederlanders weleens vals beschuldigd door werkgever'

28 juni 2012 - De meerderheid van de Nederlanders is tijdens zijn loopbaan weleens vals beschuldigd door de werkgever. Dat blijkt uit een inventarisatie van  JuroFoon. In het geval van een valse beschuldiging kan niet van een werknemer worden verwacht dat hij zijn werkzaamheden blijft uitvoeren, maar wanneer hij ontslag neemt verliest hij vaak het recht op een WW-uitkering.

52,2 procent van de Nederlanders geeft aan weleens vals beschuldigd te zijn door de werkgever en voor ruim 80 procent van die groep had dat negatieve gevolgen. Bij bepaalde omstandigheden op het werk, zoals een valse beschuldiging, ontstaat een verstoorde relatie tussen werkgever en werknemer en kan die laatste zijn werk niet meer normaal uitvoeren. Ontslag nemen heeft echter vaak tot gevolg dat de werknemer verwijtbaar werkloos is en daarmee het recht op een WW-uitkering verliest. Michael Kruyswijk van JuroFoon: "Omdat het onder dit soort omstandigheden niet altijd eerlijk is dat een werknemer geen WW-uitkering krijgt wanneer hij ontslag neemt, heeft hij de mogelijkheid om naar de kantonrechter te stappen en ontbinding van de arbeidsovereenkomst te verzoeken. Heeft de werkgever verwijtbaar gehandeld, dan heeft de werknemer tevens recht op een ontslagvergoeding." 



Top vijf redenen waarom werknemer ontbinding aanvraagt
Bij een ‘dringende reden’ of verandering van de omstandigheden kun je als werknemer bij de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken. Bij toestemming heb je dan doorgaans recht op een WW-uitkering. De vijf meest voorkomende redenen waarom werknemers ontbinding van de arbeidsovereenkomst en een ontslagvergoeding verzoeken zijn:
1. Een arbeidsconflict met werkgever
2. Bedreiging of belediging door werkgever
3. Seksuele intimidatie
4. Na ontslag onder valse voorwendselen
5. Valse beschuldiging, diefstal of verduistering door werkgever 

Verpeste sfeer
Een werknemer kan ook ontbinding van de arbeidsovereenkomst aanvragen, wanneer de werkgever een verzoek tot ontbinding heeft verzocht dat door de kantonrechter is afgewezen. "Wanneer de werkgever al heeft geprobeerd de werknemer te ontslaan, is het de vraag hoe zinvol het is dat de werknemer bij de organisatie blijft werken. De kans is immers groot dat de sfeer verpest is. Recentelijk kreeg een werknemer onder deze omstandigheden een ontslagvergoeding van 75.000 euro," aldus Kruyswijk.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onrechtvaardigheid in organisaties: het spel of de knikkers?
 LinkedIn en reorganisaties: van-werk-naar-werk
 Automatisch leeftijdsontslag voor deel werknemers van de baan
 De vijf grootste misverstanden over ontslag
 
 
reacties
 
Sandra  |   | 
28-06-2012
 | 
12:57 uur
Waarschijnlijk ervaren meerdere werknemers een soort van intimidatie van de zogenaamd hoger opgeleide werknemers of managers, ze kunnen behoorlijk arrogant en dom zijn. Zo heb ik een nare ervaring opgedaan bij de Helpdesk, waar de teamleider zijn kennis niet met ons wilde delen, het management zou hem immers toch niet aanpakken, omdat hij heel goed wist dat het bedrijf hem nodig had, ik vond het niet bepaald bevoordelijk voor de ontwikkeling van het bedrijf, want als men kennis deelt profiteert het bedrijf daar juist van. Er wordt wel van de werknemer verwacht dat hij professioneel is, en alles weet. Je moet in zeer korte tijd iemand te woord te staan, en alles in het systeem plaatsen. Een veeleisende, intensieve baan. Bij een andere werkgever moest ik nagaan wat de kosten zouden bedragen voor dubbele beglazing , heb een rapport ingeleverd omtrent Energie-investeringsaftrek (EIA), en de kosten om deze te laten plaatsen, dat later niet direct gevonden werd, doordat ze het bureau nooit netjes opruimden. Ik kreeg een grote mond, en te horen dat ik het nooit had ingeleverd, maar hoorde hoe een ander directielid hem zachtjes vertelde dat ik het wel had gedaan. Later gooide hij de map op mijn tafel, en zei dat ik het verder moest regelen, dat de ramen geplaatst moesten worden. Ik praatte tegen hem, maar hij keerde zijn rug naar mij toe en liep weg, waarop ik reageerde dat het erg onbeleefd was. Mensen met een hoge betrekking, slaat het vaak in de bol, beklagen zich over werknemers of kletsen achter hun rug, zodat zij in de problemen komen, en dat laat ze volkomen koud. Ze vergeten dat ook zij, de vuilnisman nodig hebben. Schoonmakers worden slecht betaald, werken hard, ruimen al het viezigheid van iedereen op, en worden als dank met de nek aangekeken, terwijl zij juist het werk doen dat men zelf niet wil opknappen. Wat een vreemde verhoudingen. Ik sta perplex van dit soort figuren. Ik zag hier in de UK op de tv dat de Koningin twee nichtjes had die in een gesticht werden geplaatst, men verzweeg dit door in documentatie aan te geven dat zij gestorven waren. Wat een schijnheilig gedrag. Toen beide dames waren overleden, kwam niemand van het Koningshuis op de begravenis. Echt ongebegrijpenlijk!, dit noem ik dus bekakt. En dan staat de hele bevolking het Koningshuis toe te juichen. Deze maatschappij der rijken, streeft alleen naar perfectie, en onmenselijke kilheid, het liefst ziet men een robot in de plaats van een werknemer, en als je ook maar je mond durft te openen, wordt je in het vergetelheids hoekje gesmeten of de mond gesnoerd.
Sandra  |   | 
29-06-2012
 | 
14:54 uur
Hallo Janet, je mag je mening plaatsen toch? en jazeker, ben gefrustreerd, over de wijze hoe men je behandelt, door de overheid, bij de gemeente, en op de werkplek, vooral mensen boven de 50 zijn de dupe. Alsof je leven in deze maatschappij opeens ophoudt te bestaan. Bij een Nederlands team terecht komt met een arrogante ''teamleider''? Ik zou een boek kunnen schrijven. Wat het Koningshuis betreft, geen roddel hoor!, het betrof een documentaire over het Koningshuis. Ik lees geen roddelbladen. Het verbaast mij dat zodra mensen een hoge positie aannemen, zich zo opstellen, dat je gewoon merkt hoezeer men op je neerkijkt en je het gevoel willen geven dat je een stofje in de wind bent. Het spijt mij als dit je niet aanstaat. maar veel werknemers beklagen zich over het gedrag van managers. Dat komt dus niet alleen van mijzelf af. Ik had kortgeleden een gesprek met de manager, waarvan ik weet, dat de werknemers haar niet mogen. Ik gaf aan dat ik er alle bewondering voor heb, dat zij zoveel verantwoording op zich neemt, het bedrijf goed gerund wordt, en het alleen een positieve uitwerking heeft, wanneer werknemers zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Het stimuleert werknemers als ze zo nu en dan een compliment krijgen, en ze willen dan graag voor je werken. Niet alleen de negatieve kant te horen krijgen. Ze is niet bepaald gemakkelijk, niet erg sociaal, maar ik merk wel dat er verandering in is gekomen. Ik vind haar minder gespannen, en ze begint zelfs grapjes te maken, dan merk je direct dat de sfeer verbetert. Meestal, zodra de werkgever uit de buurt is zie je werknemers meer ontspannen werken. Als werknemer ben je vaak ook afhankelijk van het feit, of je chef, teamleider, jou ziet zitten of niet. Een teamleider, kan zich vrij autoritair opstellen, juist omdat zij beseffen, dat het bedrijf ze nodig heeft, daar dan vaak dankbaar ''misbruik'' van kunnen maken. En er zullen gerust ook goede managers zijn, ik schrijf alleen over mijn ervaringen. Wel valt het op dat wanneer vrouwen jonger zijn, er meer van ze genomen wordt, ze eerder geholpen worden dan wanneer je ouder bent, en om hulp vraagt. Zelf maak ik grapjes, probeer iedereen op te beuren als ik merk dat ze het niet zo zien zitten. Als ik bijvoorbeeld goedemorgen zeg, reageert men over het algemeen ''hier?..echt niet'' ... dan zeg ik .. overal is wel iets, wees maar blij dat je werk hebt. Zelf kan ik helaas niet een voltijd baan krijgen. Het spijt me als je het niet prettig vindt wat ik schrijf, maar ik vind gewoon dat de goede sfeer van beide kanten moet komen. Dat werkt alleen maar positief.
Janet Wilzing  |   | 
29-06-2012
 | 
09:53 uur
@Sandra: je vertelt jouw verhaal van 1 kant, niet echt relevant dus bij dit artikel.
Het lijkt me eerder dat je een beetje gefrustreerd bent, en graag meedoet met de hype dat alle leidinggevenden slechterikken zijn. Om dit te staven betrek je zelfs het Engelse koningshuis erbij met een of ander vaag roddelverhaal. Rechtstreeks uit een tabloid zo te zien...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10