zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De vijf grootste misverstanden over ontslag

23 februari 2012 - De werkloosheid in Nederland is toegenomen tot zes procent van de beroepsbevolking (ongeveer 474.000 mensen). Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend. Jurofoon en BNP Paribas Cardif hebben het afgelopen jaar ervaren dat werknemers niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn rondom ontslag.

Daarom zetten zij de vijf ontslagthema's waarover de grootste misverstanden heersen op een rij.



1. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Een contract voor bepaalde tijd kunt u als werknemer niet zomaar opzeggen. Veel mensen denken ten onrechte dat dit wel kan. U kunt hier zelfs een boete voor krijgen. U mag een contract als werknemer alleen beëindigen, als dit in de arbeidsovereenkomst of CAO vermeld staat. 

2. Ontslagvergoeding
Als u zelf ontslag neemt, dan heeft u meestal geen recht op een ontslagvergoeding. Toch denken veel mensen dat ze hier wel recht op hebben. Daar is echter een goede reden voor nodig. U moet dan bijvoorbeeld slecht werkgeverschap kunnen bewijzen. De rechter kan in zo’n situatie bepalen dat u recht hebt op een ontslagvergoeding. 

3. WW-uitkering
U hebt als werknemer geen recht op een WW-uitkering als u zelf ontslag neemt. Het opzeggen van uw baan wordt gezien als verwijtbare werkloosheid. Daardoor vervalt uw recht op een WW-uitkering. 

4. Concurrentiebeding
Tegenwoordig wordt er in veel contracten een concurrentiebeding opgenomen. Veel mensen gaan er vanuit dat dit komt te vervallen zodra ze ontslagen worden. Dat is echter niet zo. Alleen de werkgever of de rechter kan een concurrentiebeding beëindigen. 

5. Opzeggen arbeidsovereenkomst met bepaalde tijd
 
Veel mensen weten niet dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch afloopt. Uw werkgever hoeft deze dus niet op te zeggen. Wanneer uw werkgever niets laat weten, dan loopt uw overeenkomst van rechtswege af.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Laat gevoelige data niet niet samen met uw medewerker vertrekken
 Slecht functionerende werknemers krijgen hoge ontslagvergoeding
 Meeste sociale plannen gebaseerd op nieuwe kantonrechtersformule
 Niemand is onmisbaar
 
 
reacties
 
Marijke van Noort  |   | 
23-02-2012
 | 
08:14 uur
Het recht op een ontslagvergoeding is inderdaad niet vanzelfsprekend. Maar wist je, dat als je wel een ontslagvergoeding krijgt, dat de kans op een andere baan de hoogte hiervan beďnvloed?
edwin van jaarsveld  |   | 
23-02-2012
 | 
08:43 uur
Ter nuancering en aanvulling op het 5e misverstand merk ik op dat indien de werknemer ook maar iets langer doorwerkt dan de oorspronkelijk overeengekomen einddatum van de bepaalde tijd overeenkomst, die overeenkomst voor dezelfde periode verlengd wordt, of - in sommige gevallen - overgaat in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Ad de Beer  |   | 
23-02-2012
 | 
10:08 uur
Erg onvolledig en vol onjuistheden.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan tussentijds beëindigd worden als er sprake is van een dringende reden (staande voet). Daarnaast kan tussentijdse beëindiging ook wegens economische omstandigheden, echter zal in veel gevallen de doorbetalingsplicht voor de contractduur blijven bestaan.
Indien je zelf ontslag wilt nemen, maak dan een ontslagovereenkomst, waarbij je een vergoeding opneemt. Dit hoef je natuurlijk niet te doen als je naar een andere baan gaat. Overigens kan ontslag nemen ook leiden tot een claim van de werkgever, al gebeurt dit zelden.
De toets door het UWV op verwijtbaarheid bij ontslag is al jaren geleden afgeschaft. Ook bij ontslag op eigen initiatief is er recht op WW. Zorg voor de zekerheid echter voor een ontslag overeenkomst.
In de meeste gevallen zal een rechter een concurrentie of relatiebeding nietig verklaren indien na een gedwongen ontslag daardoor de kans op een baan kleiner wordt.
Zoals Edwin al aangeeft, kom je de dag na het aflopen van een arbeidsovereenkomst weer werken en zegt niemand daar wat van, dan is er sprake van een stilzwijgende verlenging tegen gelijke voorwaarden. Is dat de vierde verlening dan is er zelfs sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Het beste is om in geval van (dreigend) ontslag steeds contact te zoeken met deskundigen. Dat kan aanmerkelijk schelen in de ontslagvergoeding en vaak zelfs een dreigend ontslag ongedaan maken.
Intake bij een advocaat is vaak gratis, voor arbeidsrechterlijke zaken is er een vast tarief en meestal moet de werkgever dat betalen.
Daarnaast is er altijd de mogelijkheid voor bemiddeling, wij doen dat op basis no cure no pay
E.F. Jonker  |   | 
4-03-2012
 | 
00:08 uur
Volgens mij kan ontslag met wederzijds goedvinden ook vallen onder het nemen van ontslag.
WW is dan wel degelijk mogelijk.

https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/meer_weten/ontslag/wederzijdsgoedvinden#d2e40

Het artikel klopt dus niet helemaal.....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10