zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vaders willen alles behalve parttime werken

18 juni 2012 - In de afweging om voor een werkgever te kiezen, speelt de mogelijkheid om parttime te werken voor vaders nauwelijks een rol. Terwijl 23 procent van de gemiddelde Nederlanders dit noemt en 30 procent van de moeders, is het slechts voor vier procent van de vaders een reden om een werkgever te kiezen. Ook andere aan zorg gerelateerde arbeidsvoorwaarden, zoals kinderopvang, ouderschapsverlof of mantelzorgtaken scoren bij vaders minder dan gemiddeld.

Zij kiezen eerder voor een goed salaris, pensioenregeling, bonus, auto van de zaak en thuis werken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Werf& onder 585 vaders met thuiswonende kinderen. 

Vaders maken meer uren dan gemiddelde Nederlander
Vaders in loondienst werken gemiddeld 35,4 uur per week. Dit is 2,2 uur meer dan gemiddelde Nederlander in loondienst werkt en ruim een werkdag meer dan moeders die gemiddeld 27 uur werken in loondienst. Deze cijfers bevestigen het feit dat parttime werken slechts bij vier procent van de vaders als een van de vijf belangrijkste wensen aan een (nieuwe) werkgever staat. Alleen ‘aansluiting vinden bij persoonlijke idealen’ en ‘internationale werkomgeving’ scoren lager. Het zijn juist een goed salaris, pensioenregeling, mogelijkheid om thuis te werken, auto van de zaak en de bonusregeling die er tussen uit springen als gewenst. 

Confronterende uitslag
"Ik heb de analyses wel zes keer gedraaid voordat ik ze kon geloven," aldus Geert-Jan Waasdorp, uitgever Werf& en vader van een dochtertje van bijna twee jaar. "Ik zou het resultaat niet eens meer opvallend willen noemen, maar eerder confronterend. Ik denk dat veel vaders, juist omdat er kinderen zijn gekomen, meer uren willen maken om de stijgende kosten van een groter huishouden te bekostigen. Dit in tegenstelling van wat ik zou verwachten, namelijk dat ze minder willen werken om hun rol in het huishouden op zich te nemen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
 Bedrijven verwachten ingrijpende veranderingen om voorop te lopen in digitale economie
 'DDoS-aanvallen op banken waren niet zo groot'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zusssen zoeken via Twitter baan voor vader
 Papadag is afhankelijk van bedrijfscultuur
 Echte vaders werken slim
 Bedrijven werken aan cultuuromslag voor vaders
 
 
reacties
 
Leo Besemer  |   | 
18-06-2012
 | 
11:06 uur
Vier procent is beter dan ik had verwacht (en thuis werken heeft ook iets met kinderopvang te maken!)
Waarom is dit ''nieuws''? Als je een leuke baan - dus een met verantwoordelijkheid wilt, dan zijn de mogelijkheden om part-time te werken ook voor mannen nog steeds erg beperkt. Veel vrouwen hebben van hun moeders geleerd dat kinderopvang hún rol is, dus zij kiezen vaker voor de kinderen - en dus niet voor een managementpositie.
Ik herinner me nog goed de middag dat een 'urgente' extra vergadering bijeengeroepen werd om 17:30. Dat ging niet door toen ik mijn directeur vroeg even mijn dochter te bellen om uit te leggen waarom er niet gekookt werd. Dochter was toen 4 jaar. Dat is nu 25 jaar geleden, maar er is niet echt iets fundamenteel veranderd op dit punt (en tussen die directeur en mij is het nooit meer echt goedgekomen).
De vrijheid om je eigen werktijden te kiezen krijg je pas als je aan de top staat. En om daar te komen, moet je lang, hard en goed werken, en ook nog geluk hebben.
Ik zag ook dat verhaal over grote bedrijven die participatie van vaders gaan stimuleren. Ja, dat zeiden ze 25 jaar geleden ook. Grote bedrijven doen alleen dingen waar de omzet direct of indirect groter van wordt. Kijk maar naar de reclames van 'Wakker dier', daar hebben ze begrepen hoe het werkt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Luie manager voorkomt burn-out
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
De vier belangrijkste ontwikkelingen voor de M&A-markt
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten
Vijf trends op de arbeidsmarkt voor banking & financial services
VCP: meer rekening houden met eisen werknemer
Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw
Duitse occasions meest geliefd in Europa
meer top 10
vacatures
meer vacatures