zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel werknemers ontevreden met beroep

22 oktober 2010 - Onderzoek van werksite.nl toont aan dat 78 procent van de werknemers verlangt naar een heel ander beroep. Vooral de droom om eigen baas te zijn heeft de voorkeur. De mogelijkheid om daadwerkelijk een nieuwe start te maken lijkt echter niet voor iedereen mogelijk.


Van alle 1.000 deelnemers laat 80 procent weten de overstap naar een ander beroep serieus te overwegen. Belangrijke redenen vormen bijvoorbeeld ruimte tot zelfontplooiing, afwisselend werk, vrijheid en eigen baas kunnen zijn. Met name het kunnen werken als zelfstandig ondernemer geniet de voorkeur van 65 procent van de werknemers. 



Verlangen naar vrijheid
Het verlangen naar vrijheid is bij veel mensen aanwezig. De angst is echter ook groot. Eén op de vier deelnemers vindt de stap naar het ondernemerschap te groot. Een klein percentage van vijftien procent kiest voor de tussenoplossing, zelfstandig ondernemen en parttime werken voor een werkgever. Regelmatig is de huidige werkgever de eerste opdrachtgever van de nieuwe ZZP-er. 

Opleiding vormt obstakel
De opleidingsachtergrond vormt vaak een obstakel tot het maken van een carrièreswitch. Met name werknemers met een hypotheek en kinderen zien zichzelf niet een hele nieuwe studie volgen om hun droom te verwezenlijken. De zekerheid, welke het huidige beroep biedt, weegt voor deze mensen niet op tegen de voordelen op de langere termijn. Deze korte termijn visie heeft een nadeel. Wanneer werknemers niet gelukkig zijn in hun beroep neemt de kans op psychische klachten toe. Dit begint met een gebrek aan motivatie en kan omslaan in een depressie. Eén op de tien werknemers wordt hierdoor zelfs ongelukkig in het privéleven. De problemen kunnen zich opstapelen, waardoor de stress ook hartproblemen kan veroorzaken. 

Werken aan oplossingen
Voor werkgevers is het belangrijk om goed in te spelen op dit soort signalen. Werknemers welke in de ziektewet belanden kosten hen handen vol geld. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is het aanbieden van een mogelijkheid tot omscholing. Veel werknemers zijn bereid om tijdelijk minder te verdienen. Zeker wanneer de huidige baas hen een goed toekomstperspectief binnen het bedrijf biedt.
Het verminderen van dagelijkse stressfactoren maakt een werknemer ook enthousiaster. Dit kan bijvoorbeeld door een werknemer minder te laten werken, op andere tijden te laten beginnen of ook vanuit huis te laten werken. Hierdoor geniet de werknemer meer vertrouwen, krijgt meer vrijheid en voelt zich gelukkiger in het huidige beroep. Het uitbetalen van overuren zal ook helpen. Momenteel krijgt 53 procent van de deelnemers deze uren niet vergoed.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf ontwikkelgebieden om succesvol te zijn als eigen baas
 Werkgever wil medewerker meer vrijheid geven
 Dertien tips voor startende interimmers
 Financials kiezen vrijheid
 
 
reacties
 
Barbera  |   | 
22-10-2010
 | 
15:18 uur
53% krijgt overuren niet uitbetaald.... dit riekt naar uitbuiting ;-(

Overigens is het voor een ondernemer die weer in loondienst wil gaan werken nog veel lastiger. Opleiding moet je zelf betalen, je hebt geen inkomsten in die tijd en veel werkgevers durven je niet aan te nemen vanwege je zelfstandigheid. Jammer.
Aletta van \\  |   | 
9-11-2010
 | 
18:28 uur
Het zou al veel schelen als managers en medewerkers zich minstens eenmaal per jaar serieus afvragen wat de behoeftes van de medewerker zijn en welke de organisatie heeft. Zo kun je op tijd bijsturen, met elkaar naar mogelijkheden zoeken en zo nodig besluiten dat de behoeftes te ver uiteen zijn gaan lopen.
In veel CAO's staat dat medewerkers elke 5 jaar recht hebben op loopbaanbegeleiding/heroriëntatie op het werk; vaak is dat echter nog geen beleid. Neem als medewerker je eigen verantwoordelijkheid voor je loopbaan en vraag erom. Nu is het vaak van beide kanten doormodderen tot het niet meer gaat.....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10