zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Serieuze complimenten met een vriendelijke knipoog

Door: Frank van Marwijk
 
Het is weer bijna 1 maart. Als u mijn artikelen regelmatig gelezen hebt, weet u inmiddels dat dat een speciale dag is. 1 maart is het de Nationale Complimentendag en inmiddels ook World Compliment Day. De afgelopen jaren schreef ik rond 1 maart traditiegetrouw een artikel over het belang van waardering, één van de belangrijkste brandstoffen die we nodig hebben om gezond en effectief te blijven functioneren en plezier te hebben in ons werk. Met het maken van complimenten kunt u serieuze resultaten bereiken, maar vergeet niet dat het uiten van waardering vooral ook leuk is. Vandaag kijk ik met u naar complimenten met een vriendelijke knipoog; die een speels karakter hebben, maar tegelijkertijd een serieuze ondertoon: Ik waardeer je voor wie je bent en wat je doet!

Complimenten vanuit vele invalshoeken
Toen ik hier voor het eerst iets over complimenten schreef, belichtte ik vooral de erkenning en positieve aandacht die u aan anderen kunt geven. Daarna ging ik erop in waarom mensen zo weinig complimenten geven en hoe ú daar verandering in kunt brengen. In het volgende artikel stond de andere kant centraal, namelijk hoe u zelf meer waardering kunt krijgen. Daarna lag de focus op het team: ik vertelde hoe u van waarderingsmanagement een levensstijl kunt maken, hoe u een complimentencultuur in uw team kunt creëren en hoe waarderend onderzoek een alternatief kan zijn voor de probleemgestuurde benadering. Om het praktisch te maken onderscheidde ik twaalf manieren om een compliment te geven.  Ook het in ontvangst nemen van complimenten kreeg aandacht. Vervolgens schreef ik iets over motivatie en maakte ik duidelijk dat u met schouderklopjes ook anderen kunt beïnvloeden. Een vraag die ik kreeg was of er ook foute complimenten bestaan. Een andere vraag was, of bij het geven van zoveel complimenten, de geloofwaardigheid daarvan niet in het geding komt. Ik legde uit dat een compliment meer is dan een aardige opmerking. Tenslotte ging ik nog specifiek in op wat u kunt doen op de Nationale Complimentendag.  
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10