zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Tips voor geslaagde handjeklap

Door: Frank van Marwijk,   06-08-2006,   09:56 uur
 

Als u op vakantie bent in Zuid-Europa zal het u opvallen dat u bij elke marktkraam en ook in sommige winkels dient te onderhandelen. Deze handjeklap lijkt iets buitenlands, maar steeds meer consumenten beginnen in de gaten te krijgen dat je soms ook in Nederland kunt onderhandelen over prijzen van artikelen.

Niet iedereen heeft de kunst van het afdingen evengoed in zijn vingers. Hier volgen een aantal tips die u op vakantie in het buitenland, maar ook in Nederland kunt gebruiken.Wees vriendelijk en beleefd
Persoonlijke uitstraling is belangrijk! Wees daarom altijd vriendelijk en beleefd. Glimlach veel en maak gebruik van open gebaren. Als u een goede sfeer creŽert, zal een verkoper sneller geneigd zijn iets toe te geven. Een verkoper is ook eerder bereid wat te regelen voor iemand die hij sympahtiek vindt.

Bij een bekende verkoper - in een winkel waar u vaste klant bent - kunt u gemakkelijker kortingen bedingen. Bent u er onbekend, zorg dan dat u ter plekke enige vertrouwdheid verwerft - bijvoorbeeld door te vertellen dat u in de buurt verblijft of dat u geadviseerd bent door een goede kennis. Als u gemakkelijk korting wilt verkrijgen, helpt het ook als u meerdere producten tegelijk aanschaft.

Beoordeel de lichaamstaal van de verkoper
U kunt beter niet op de eerste de beste verkoper afstappen. Bekijk liever eerst wie het vriendelijkst of ontvankelijkst oogt. Met een glimlach in uw richting zijn uw kansen al gestegen. Wacht tot u alleen met deze verkoper bent. Als u probeert af te dingen in een volle winkel zal de verkoper vrezen dat anderen ook een lager prijs willen betalen voor zijn producten.

Ken uw prijs
Alvorens met afdingen te beginnen is het handig om een aantal prijsvergelijkingsites op internet te bekijken. Neem deze gegevens mee. Daarmee kunt u aantonen wat een product waard is. Stel een concreet bedrag of percentage voor van wat er volgens u van de prijs af zou moeten. Doe een reŽel bod; als u te laag biedt, zal uw prijsvoorstel niet erg serieus genomen worden.

Blijf vriendelijk als het niet lukt!
Ga er overigens niet vanuit dat u ook altijd korting krijgt, want niemand heeft daar recht op. Bewaar uw vriendelijkheid ook als het niet lukt. Tegelijkertijd is het goed om wel vol te houden. En als het bij de ene winkel niet lukt, heeft u misschien meer succes bij een poging in een andere.

Lees ook: Effectieve lichaamstaal bij onderhandelingen

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert (lichaamstaal.nl). Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Van Marwijk is auteur van onder meer de bestsellers Manipuleren kun je leren, en Het Groot Complimentenboek (samen met Hans Poortvliet). In 2017 schreef hij het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie: Lichaamstaal, alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privťbalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeŽn voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZPíers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Nederlanders hebben de beste werk-privťbalans van West-Europa
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Cyberveiligheid geen prioriteit bij hoger management
Vijf essentiŽle aandachtspunten voor IoT-analyse
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
meer top 10
vacatures
meer vacatures