zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Vijf verrassende redenen om eens een keer NIET op vakantie te gaan

Door: Bart Flos,   15-07-2011,   13:03 uur
 

'Dat was bizar! Het gesprek viel helemaal stil en ze keken me ineens met een lege blik aan!' - 'Oh ja, joh? Wat zei je dan?' - "Dat ik dit jaar met vakantie nergens heen ga en lekker thuis blijf'. Zodra de zomervakantie begint te lonken wedijvert de ene exotische bestemming met de andere. Het kan niet ver, apart of vreemd genoeg zijn. Oh ja? Moet dat? Mogen we niet eens een keertje overslaan? Jazeker, dat mag! Hier zijn vijf verrassende redenen om dat te overwegen.

(bijgewerkt op 9 maart 2022)Het grote moeten 
Het hele jaar door moeten we al zoveel, zowel zakelijk als privé. Deadlines, actielijsten, verplichtingen, drukte en stress; ze gelden aan beide zijden van de werk/privé scheidslijn. En dan ‘moeten’ we ineens op vakantie. 

We moeten het plannen, regelen en organiseren. We gaan het liefst zo lang mogelijk en zo ver mogelijk weg en voor we het ons beseffen sluit de vakantie naadloos aan op de laatste werkdag (en uiteindelijk ook op de eerste). Daardoor lopen we het risico het werk en de stress óók in onze koffers te stoppen en mee te nemen op reis. 

Het heerlijke ont-moeten 
Toch kan het best stoer zijn om te zeggen dat je ‘nergens’ heen gaat dit jaar. Schaam je daar vooral niet voor. Doe eens een keer niet mee met het "ik-ga-duurder-en-verder-weg-dan-jij". Blijf gewoon lekker in eigen land maar zorg dat je wél van omgeving verandert, dus geen bestemming Rundumhause, Pierebadhausen of Balcona.

Wees daarbij vooral net zo onbereikbaar als was de Noordpool je bestemming. Er lijkt niets zo onlogisch dan 'extra' bereikbaar zijn voor je collega’s omdat je toevallig binnen de landsgrenzen blijft. Vakantie is vakantie. Werk is werk. Die cirkels zullen elkaar weliswaar altijd een beetje overlappen, maar er is geen reden om ze altijd precies over elkaar heen te leggen.

De ultieme overweging 
Behalve dat het flink geld bespaart, dat je geen inentingen of speciale reis-visa nodig hebt en dat je niet hoeft te kiezen uit de eindeloze hoeveelheid zonnige, avontuurlijke en uitheemse bestemmingen, zijn er simpelere, dichter-bij-huis-redenen te noemen om eens een jaartje over te slaan. 

Natuurlijk, het weer kan tegenvallen (je kunt je tegelijkertijd afvragen of die Zuiderzon eigenlijk nog wel gegarandeerd is tegenwoordig) en je kunt er, zodra je terug bent en ze je vragen waar je bent geweest, geen 'Mexico', 'Zuid-Amerika', 'Cruise' of 'Safari' tegenaan gooien. Maar heb je het onderstaande überhaupt wel eens overwogen

1. Eigen land is goud waard
Ben je wel eens op de eilanden geweest? Texel? Ameland? Terschelling? Heb je het Gaasterland wel eens gezien in het zuiden van Friesland, waar de gletsjermorenen een prachtig, bijna Zuid-Limburgs heuvellandschap hebben uitgesleten? 

Ben je de afsluitdijk wel eens overgestoken? Of langs de waterwerken en stormvloedkering in Zeeland gereden? Ben je wel eens door onze eigen 'bergen' in Zuid-Limburg getrokken met je Zwitserse bergschoenen? Of door de uitgestrekte bossen van onze eigen Achterhoek gefietst?

2. Tijd telt niet
We worden geregeerd door ons horloge. Die siertwellicht steeds minder de pols, maar staat wel in grote cijfers op onze smartphone of smartwatch. 'Hoe laat is het? Hoe lang duurt het? Wanneer is de volgende vergadering?' Zou het niet heerlijk zijn de tijd een keertje helemaal te vergeten? Dat je kunt antwoorden 'Maakt niet uit!' of 'Nou en?'

Weg met de tijd! Telefoon uit! Laptop weg! Hoe lang denk je dat het je gaat lukken om niet naar de tijd te vragen of er naar te kijken? Doe gerust een hele dag alleen waar je zin in hebt, zonder iets te plannen. Eet en drink wanneer je het uitkomt. Plan niks, laat maar waaien. Dat werkt overigens het beste in je eigen vertrouwde en veilige omgeving. Het vergt enige oefening maar het is beslist de moeite van het proberen waard, ook als er een schare kinderen om je heen scharrelt die om aandacht vragen. Creatief afleiden is een kunst.

3. Weg met de doelenstress
Je moet-helemaal-niks in je eigen thuisvakantie. Geen klussenlijsten om af te werken met gedetailleerde taken iedere dag. Je mag zo’n lijst gerust maken hoor, maar geniet van het eigen baas zijn als je spontaan een activiteit laat vervallen. Niks zo heerlijk als de opluchting voelen van een zelf-geannuleerde dagtaak, het doorstrepen wat iets dat net nog van je 'moest'. Niets zo fijn als een keer écht eigen baas zijn. 

Doe waar je zelf zin in hebt, verras je partner met iets totaal onverwachts, besteed eens echte ongehaaste (en onthaaste) tijd met je kinderen. Er bestaan nog steeds bordspelen, hoor. Of doe eens iets speciaals voor een van de kinderen alléén. En mocht je toch besluiten om je eigen woning niet te verlaten: je hoeft nergens heen, je bent gewoon lekker thuis. Je casa, je tuin, je straat, je dorp of stad is je bestemming. 

4. Ontdek je plekje
Alles lijkt met de auto te moeten tegenwoordig. Zo snel mogelijk op de vakantiebestemming aankomen door zo hard mogelijk er naar toe te rijden (en dan het risico te lopen in de file te eindigen). Bizar. Maar de auto is net zo geschikt voor een ritje langs de velden van je eigen woonplaats. Gewoon, op een zwoele zomeravond, met de raampjes open en een slakkengang van 60 of 70. Wel diep snuiven dan en eens goed van je omgeving genieten. Misschien ontdek je wel plekjes die je nog nooit hebt gezien.

Wanneer heb je voor het laatst je dijbenen gevoeld na een fikse wandeling van meer dan 10 kilometer? Of zadelpijn gehad? Ga toch fietsen, man! Kijk eens naar je eigen dorp of stad door toeristenogen. Boek een hotelletje in je directe omgeving of ga op de camping om de hoek staan. Echt, je zal er versteld van staan wat er met je gebeurt. 'Ik wist niet dat het hier zo mooi was'. 'Wat een fantastisch restaurant is dit!' 'En dat allemaal op fietsafstand!' 'Wat een gastvrijheid in mijn eigen buurt!' 'Wat een mooie streek!' 

5. Ontdek elkaar
Als je ver en diep in het buitenland bent, ‘moet’ je automatisch veel meer. Je bent er namelijk niet voor niets en het kost goudgeld. Op je gat liggen doe je thuis wel, toch? Fout! ‘Op vakantie moeten’ is eigenlijk een contradictio in terminis. Door al dat ‘moeten’ leef je alsnóg langs elkaar heen. Vroeg op, alles zien en doen, laat thuis. Waar doet je dat aan denken? Juist! Aan werken. Schrap al die vakantie-to-do-lijstjes en (her)ontdek elkaar! 

Wees trots!
Als je dan weer op je werk terug bent, dan herhaalt de hele cyclus zich nog een keer: 'Hoe was je vakantie? Waar ben je naar toe geweest?'. Wees dan trots! Want je hebt Nederland oh Nederland herontdekt en je eigen huis, haard, straat, buurt, dorp of stad opnieuw leren waarderen. Natuurlijk was het geweldig, want je thuis is waar je je lekker voelt. En waarom zou dat niet de thuisbestemming kunnen zijn?  Volgend jaar doe je misschien wel weer mee met de vakantie-rat-race maar voor dit jaar ben je er dankbaar uitgestapt. Dat is ook wat waard, hè? 

Alvast fijne vakantie en eh, wel thuis!

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Frits | Gokkasten  |   | 
15-07-2011
 | 
22:45 uur
Nou Bart, als ik het zo lees heb je altijd het verkeerde type vakantie gehad. Ik zal zeker niet ontkennen dat weg in eigen land ook zeker leuk kan zijn (maar dat is dan toch ook op vakantie gaan?) Maar je kan ook gewoon' voor je zelf' relaxed naar een buitenlands oort gaan zonder om te komen van de vakantiestress! Een gevarieerde mix van vakanties houd het leuk, de ene keer lekker weg in eigen land, de andere keer onthaasten in Mexico, echt 'thuis' vakantie vieren is aan mij niet besteed!
J  |   | 
16-07-2011
 | 
14:50 uur
Leuk artikel! Alleen is dit de eerste keer in 10 jaar dat ik weer eens ga!! Ga er lekker van genieten en hoop dat er veel managers/ondernemers 'n keertje thuisblijven, anders kom ik ze daar vast allemaal weer tegen!
Willem van Druten  |   | 
19-07-2011
 | 
10:21 uur
Als we massaal het advies van Bart opvolgen redden we daarmee ook een stukje Nederlandse economie en daarnaast hopen dat we niet in de bekende file komen te staan.
Nog beter is natuurlijk in een exotisch vakantieland werken en dan in Nederland vakantie houden. Hebben we buiten de vakantietijd ook geen files.
Creëren wij ons eigen Eldorado en hebben toch wat te vertellen.
Dat is een beetje wat gastarbeiders ook doen.
En daar hebben wij Nederlanders ook geen probleem mee.
Tanja van Viegen  |   | 
19-07-2011
 | 
10:26 uur
Interessant artikel. Ik heb nooit last van die vakantie-rat-race. Ik plan alleen de periode van vrij zijn, maar wat ik ga doen, of waar ik heen ga, geen idee...
Het kan in eigen land zijn, of op maximaal 1 dag rijden met de caravan (400 km), maar ik ga me niet haasten.

Het nadeel van thuisblijven is toch dat het huishouden moet gebeuren en al die klusjes die maar blijven liggen, komen dan ook ineens erg op de voorgrond. Nee, echt thuis blijven doe ik liever niet, maar een verre tropische bestemming is ook niet nodig.
Carlijn63  |   | 
25-07-2011
 | 
09:27 uur
Hèhè, eindelijk iemand die het begrijpt. Ik blijf al jaren heerlijk thuis in m'n vakantie. Spreek eens wat af met vrienden, kan impulsief ergens heen om iets te bekijken of slechts een terrasje te pakken en hoef lekker niets. Mijn idee van vakantie!
Oké, ik reis veel ivm mijn werk, dus die behoefte wordt al gevoed, hoewel.... Dat is werk en gaat mij niet om het reizen. There's no place like home sweet home!
Rust: 's ochtends bedenken wat ik die dag ga doen. En dat ook nog elk moment mogen wijzigen. Dat is pas vakantie!

Je snapt het al: ik heb nu vakantie!!! :-)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10