zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Vijf verrassende redenen om eens een keer NIET op vakantie te gaan

Door: Bart Flos,   15-07-2011,   13:03 uur
 

"Dat was raar, zeg! Het gesprek viel helemaal stil en ze keken me zó raar aan!" - "Ohja, joh? Wat zei je dan?" - "Dat ik dit jaar met vakantie nergens heen ga!" - "Tja…". Het is weer vakantietijd. De ene exotische bestemming wedijvert met de andere. Het kan niet ver of "apart" genoeg zijn. Ohja? Moet dat? Mogen we niet eens een keertje overslaan? Jazeker, dat mag! Hier zijn vijf verrassende redenen om dat te overwegen.

Het grote moeten 


Het hele jaar door moeten we al zoveel, zowel op werk als daarbuiten. Deadlines, verplichtingen, drukte, stress en actielijsten; ze gelden aan beide zijden van de werk/privé scheidslijn. En dan ‘moeten’ we ineens op vakantie. 

Dat moet ook gepland, geregeld en georganiseerd worden. We gaan het liefst zo lang mogelijk dus het dreigt altijd naadloos aan te sluiten op de laatste werkdag (en de eerste). Daardoor nemen we te vaak het werk (en de stress!) virtueel en reëel mee op vakantie. 

Het heerlijke ont-moeten 
Maar het is best stoer om te zeggen dat je ‘nergens’ heen gaat dit jaar. Schaam je vooral niet. Doe eens een keer niet mee met het "ik-ga-duurder-en-verder-weg-dan-jij". Blijf eens lekker in eigen land maar ben dan wel écht weg. 

Wees dus net zo onbereikbaar als was de Noordpool je bestemming. Niks is idioter dan bereikbaar zijn voor je collega’s omdat je toevallig binnen de landsgrenzen blijft. Vakantie is vakantie. Werk is werk. 

De ultieme overweging 
Behalve dat het flink geld bespaart, dat je geen inentingen of speciale reis-visa nodig hebt en dat je niet hoeft te kiezen uit de eindeloze hoeveelheid zonnige, avontuurlijke en uitheemse bestemmingen zijn er simpelere, dichter-bij-huis-redenen te noemen om eens een jaartje over te slaan. 

Natuurlijk, het weer kan tegenvallen (je kunt je tegelijkertijd afvragen of die Zuiderzon eigenlijk nog wel gegarandeerd is tegenwoordig) en je kunt er geen "Mexico", "Zuid-Amerika", "Cruise" of "Safari" tegenaan gooien als je weer bij de koffiemachine staat. Maar heb je het onderstaande überhaupt wel eens overwogen

1. Eigen land is goud waard! 
Ben je wel eens op de eilanden geweest? Texel? Ameland? Terschelling? Heb je het Gaasterland wel eens gezien in het zuiden van Friesland waar de gletsjermorenen een abstract, bijna Zuid-Limburgs heuvellandschap hebben uitgesleten? 

Ben je de afsluitdijk wel eens overgestoken? Of langs de waterwerken en stormvloedkering in Zeeland gereden? Ben je wel eens door onze eigen "bergen" in Zuid-Limburg getrokken met je Zwitserse bergschoenen? Of door de uitgestrekte bossen van onze eigen Achterhoek gefietst?
 
I rest my case. 

2. 
Tijd telt niet! 
We worden geregeerd door ons horloge. Die siert steeds minder de pols maar staat wel in grote cijfers op onze mobiele telefoon. "Hoe laat is het? Hoe lang duurt het? Wanneer is de volgende gebeurtenis?". Zou het niet heerlijk zijn de tijd een keertje helemaal te vergeten? Dat je kunt zeggen "Maakt niet uit!" of "Who cares?". 

Weg met je horloge! Mobiele telefoon uit! Laptop weg! Hoe lang lukt het je om niet naar de tijd te vragen of er naar te kijken? Doe maar eens een hele dag alleen waar je zin in hebt, zonder iets te plannen. Eet en drink wanneer je het uitkomt. Plan niks, laat maar waaien. Dat werkt overigens het beste in je eigen vertrouwde en veilige omgeving. Het vergt enige oefening maar het is beslist de moeite van het proberen waard. 

Durf jij het? 

3. 
Weg met de doelenstress! 
Je moet-helemaal-niks in je eigen thuisvakantie. Geen ellenlange klussenlijsten om af te werken met gedetailleerde taken iedere dag. Je mag zo’n lijst gerust maken hoor, maar geniet van het eigen baas zijn en laat een geplande klus voor die dag net zo makkelijk weer vallen. Niks zo heerlijk als de opluchting voelen van een zelf-geannuleerde dagtaak. Niets zo fijn als écht eigen baas zijn. 

Doe waar je zelf zin in hebt, verras je partner met iets totaal onverwachts, besteed eens echte ongehaaste (en onthaaste) tijd met je kinderen. Of doe eens iets speciaals voor een van de kinderen alléén. Je hoeft nergens heen, je bent gewoon thuis. Je huis, je tuin, je straat, je dorp of stad is je bestemming. 

4. Ontdek je plekje! 
Alles lijkt met de auto te moeten tegenwoordig. Zo snel mogelijk op de vakantiebestemming aankomen door zo hard mogelijk er naar toe te rijden (en dan in de file te eindigen). Bizar. De auto is net zo geschikt voor een ritje langs de velden van je eigen woonplaats. Gewoon, op een zwoele zomeravond met de raampjes open en een slakkengang van 60 of 70. Wel diep snuiven dan! 

Wanneer heb je voor het laatst je dijbenen gevoeld na een fikse wandeling? Of zadelpijn gehad? Ga toch fietsen, man! Kijk eens naar je eigen dorp of stad door toeristenogen. Boek een hotelletje in je directe omgeving of ga op de camping om de hoek staan. Echt, je zal er versteld van staan wat er met je gebeurt. "Ik wist niet dat het hier zo mooi was". "Wat een fantastisch restaurant is dit!". "En het zit allemaal op fietsafstand!". "Wat een gastvrijheid in mijn eigen buurt!". 

Heerlijk. 

5. 
Ontdek elkaar!
Als je ver en diep in het buitenland bent ‘moet’ er veel meer. Je bent er namelijk niet voor niets en het kost goudgeld. Op je gat liggen doe je thuis wel, toch? Fout! ‘Op vakantie moeten’ is eigenlijk een contradictio in terminis. Door al dat ‘moeten’ leef je nóg langs elkaar heen. Vroeg op, alles zien en doen, laat thuis. Waar doet je dat aan denken? Juist! Blijf thuis en (her)ontdek elkaar! 

Heb je kinderen? Zorg dat ze een paar dagen elders onder dak zijn (laat ze gewoon doen waar ze al máánden om zeuren; ze zullen blij zijn dat je vertrekt), boek een leuk hotelletje in dat plaatsje in de provincie waar je altijd al een keer wilde gaan kijken en besteed quality time aan elkaar! Probeer voor een keer het onderwerp werk/carrière en familie/kinderen zoveel mogelijk te vermijden. Leer elkaar opnieuw kennen. Doe eens dapper en stel elkaar de existentiële vragen (ook als je géén kinderen hebt) van iedere volwassen relatie: wie zijn we? - waar staan we? - waar willen we naar toe? 

Wees trots!
Als je dan weer op je werk terug bent dan herhaalt de hele cyclus zich nog een keer: "Hoe was je vakantie? Waar ben je naar toe geweest?". Wees dan trots! Er is niets mis met "Rundumhause" en "Balcona". Natuurlijk was het geweldig want je bent tegelijkertijd nergens én overal geweest. 

Je hebt eigen land, eigen woonplaats, eigen haard, eigen ego en eigen partner herontdekt. Je bent totaal losgekomen van je werk en je batterij is weer helemaal vol. Dat straal je niet alleen uit maar je kunt het ook van harte aanbevelen. Volgend jaar doe je misschien wel weer mee met de vakantie-rat-race maar voor dit jaar ben je er dankbaar uitgestapt. Dat is ook wat waard, hè? 

Fijne vakantie en eh, wel thuis! 

Meer weten over vakantievieren? Lees ook het Managersonline-artikel van Frank van Marwijk "Zo beleeft u een onvergetelijke vakantie".

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Wat zijn jouw dromen voor 2022?
  Kermie de Kikker
  Onderweg naar meer bevlogenheid
 
reacties
 
Frits | Gokkasten  |   | 
15-07-2011
 | 
22:45 uur
Nou Bart, als ik het zo lees heb je altijd het verkeerde type vakantie gehad. Ik zal zeker niet ontkennen dat weg in eigen land ook zeker leuk kan zijn (maar dat is dan toch ook op vakantie gaan?) Maar je kan ook gewoon' voor je zelf' relaxed naar een buitenlands oort gaan zonder om te komen van de vakantiestress! Een gevarieerde mix van vakanties houd het leuk, de ene keer lekker weg in eigen land, de andere keer onthaasten in Mexico, echt 'thuis' vakantie vieren is aan mij niet besteed!
J  |   | 
16-07-2011
 | 
14:50 uur
Leuk artikel! Alleen is dit de eerste keer in 10 jaar dat ik weer eens ga!! Ga er lekker van genieten en hoop dat er veel managers/ondernemers 'n keertje thuisblijven, anders kom ik ze daar vast allemaal weer tegen!
Willem van Druten  |   | 
19-07-2011
 | 
10:21 uur
Als we massaal het advies van Bart opvolgen redden we daarmee ook een stukje Nederlandse economie en daarnaast hopen dat we niet in de bekende file komen te staan.
Nog beter is natuurlijk in een exotisch vakantieland werken en dan in Nederland vakantie houden. Hebben we buiten de vakantietijd ook geen files.
Creëren wij ons eigen Eldorado en hebben toch wat te vertellen.
Dat is een beetje wat gastarbeiders ook doen.
En daar hebben wij Nederlanders ook geen probleem mee.
Tanja van Viegen  |   | 
19-07-2011
 | 
10:26 uur
Interessant artikel. Ik heb nooit last van die vakantie-rat-race. Ik plan alleen de periode van vrij zijn, maar wat ik ga doen, of waar ik heen ga, geen idee...
Het kan in eigen land zijn, of op maximaal 1 dag rijden met de caravan (400 km), maar ik ga me niet haasten.

Het nadeel van thuisblijven is toch dat het huishouden moet gebeuren en al die klusjes die maar blijven liggen, komen dan ook ineens erg op de voorgrond. Nee, echt thuis blijven doe ik liever niet, maar een verre tropische bestemming is ook niet nodig.
Carlijn63  |   | 
25-07-2011
 | 
09:27 uur
Hèhè, eindelijk iemand die het begrijpt. Ik blijf al jaren heerlijk thuis in m'n vakantie. Spreek eens wat af met vrienden, kan impulsief ergens heen om iets te bekijken of slechts een terrasje te pakken en hoef lekker niets. Mijn idee van vakantie!
Oké, ik reis veel ivm mijn werk, dus die behoefte wordt al gevoed, hoewel.... Dat is werk en gaat mij niet om het reizen. There's no place like home sweet home!
Rust: 's ochtends bedenken wat ik die dag ga doen. En dat ook nog elk moment mogen wijzigen. Dat is pas vakantie!

Je snapt het al: ik heb nu vakantie!!! :-)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
De kracht van buitenreclame blijft bestaan
Kies als MT voor duurzame oplossingen; juist in de bouw
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Hybride werken: werknemers vragen om andere leiderschapsstijl in het nieuwe normaal
Drie redenen waarom sporten met collega's een goed idee is
Cardano kan een interessante keuze zijn voor assetmanagers
Wat verandert er straks door de ‘Wet betaald ouderschapsverlof’?
De cryptosector smacht naar managers, accountants en engineers
Parkeren in de toekomst: behoefte aan meer laadpalen en sneller vinden parkeerplek
Bedrijven gaan cyberslag aan in 2022
Vijf strategieën om de leertijd van je medewerkers te maximaliseren
Duurzaamheidsmanagers hebben een boeiende baan met toekomstperspectief
meer top 10