zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Een samenzwering?

Door: Michel Hoetmer,   27-04-2011,   17:09 uur
 

In mijn vorige blog 'Het ZZP-drama' kon u lezen dat nogal wat zelfstandige ondernemers het zwaar hebben. Veel van deze ondernemers kampen met een magere orderportefeuille. In een reactie op die blog suggereerde iemand dat er een samenzwering gaande is tussen bedrijfsleven en overheid. Is het werkelijk zo dat deze lieden samenspannen om de arme werknemer nog verder uit te knijpen?

Het idee van deze samenzwering is niet nieuw. Barbara Ehrenreich wijdde er zelfs een compleet boek aan: 



'Bright-sided: How de relentless promotion of positive thinking has undermined America'. 

Zij richt haar pijlen vooral op de goeroes die het evangelie van positief denken propageren en onder één hoedje zouden spelen met het bedrijfsleven. Ze doet in haar boeiende verslag uitgebreid uit de doeken hoe in de VS de positiviteitsbeweging furore heeft gemaakt en welke gevolgen dat heeft gehad.

Oude wijn in een modern kartonnetje
Het gedachtengoed van deze goeroes is absoluut niet nieuw. Deze denkbeelden hebben hun wortels in 19e eeuws Amerika waarin allerhande dubieuze figuren alternatieven bedachten voor het knellende evangelische keurslijf van die tijd. 

Ook het een paar jaar geleden zo bewierrookte 'The secret' (u weet wel met de absurde 'law of attraction') komt voort uit deze beweging. Denk in dit verband ook aan Norman Vincent Peale en zijn 'Power of positive thinking' en de klassieker van Napoleon Hill 'Think and grow rich'. Kortom: niets nieuws onder de zon en gebaseerd op onzinnige theoriën.  

Dun laagje vernis
Zelf moet ik dus weinig hebben van al die 'o zo positief ingestelde mensen'. Het is meestal een dun laagje vernis. Als je dat wegkrabt blijft er weinig meer over. Nou ja, soms een onstilbare honger naar geld. Want ze vullen aardig hun zakken.

Barbara Ehrenreich bouwt een stevige aanklacht op tegen de gevestigde orde. Door mensen constant voor te houden dat 'ze alles kunnen bereiken, als ze het maar hard genoeg geloven' creëren ze een geweldige zeepbel. 

Het is de mythe van de gepassioneerde (ik kan dit woord niet meer horen) free lance professional die alles wel eventjes op eigen houtje op de rails zet. 

Een welkome boodschap
Deze boodschap is welkom bij de top van talloze grote bedrijven. De (top)managers smullen er van. Want ze veronderstellen dat wanneer ze de kaasschaaf door hun bedrijf halen en 'het overtollige vet wegsnijden' (gut wat een heerlijke op de mens gerichte uitdrukking) hun bonus voor het volgende jaar weer geramd zit. Hoe dat uitwerkt op de wat langere termijn is uiteraard weer de zorg van hun opvolger. Hoe dat uitwerkt voor de nieuwbakken ZZP-er is evenmin hun zorg. 

Pas op!
Dus denk nog maar eens een keertje stevig na wanneer uw baas langswipt en u een exemplaar cadeau doet van bijvoorbeeld 'Wie heeft mijn kaas gepikt' (flinterdunne, maar wel erg positieve boodschap) of een boek van een andere lekker optimistisch ingestelde goeroe. 

Een zamenzwering? Zover wil ik niet gaan. Maar het komt prima in het straatje te pas van bedrijven en ook een overheid die propageert dat de werknemer 'ondernemender' moet worden. Wat ze dan moeten ondernemen en hoe, vertellen ze er jammer genoeg niet bij. Dat is tenslotte niet hun probleem.

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Letigilo  |   | 
27-04-2011
 | 
17:58 uur
Zeer waarheidsgetrouw artikel.Na vele jaren van studie complotheorieen is dit meer dan waar zelfs. het gaat echter nog veel verder. Met dank voor dit artikel.
NumoQuest  |   | 
30-04-2011
 | 
09:33 uur
Je zou het bijna gaan denken ware het niet dat het een stuk eenvoudiger ligt.

Basaal liggen er twee aspecten ten grondslag aan het ontstaan van de huidige situatie, uiteraard even ontkoppeld van de veroorzakers van die crisis.

1. De verdere afbouw van de zekerheidsstaat.

De overheden hebben jarenlang het idee gehad achter de wens en wil van werkgevers aan te lopen. Verdere en volkomen uitholling van de rechtszekerheid van de werknemer. Diezelfde werknemer die altijd weer het Human Capital van de economie is gebleken.

Daar komt dan nog iets veel ernstigers bij. Politieke en ambtelijke incompetentie en impotentie. Ben je incompetent dan is je positie impotent. Ga je een stap verder dan berokken je enorm veel schade.

Het vreemde hierbij is dat het klaarblijkelijk niemand van de ambtenaren of politici het schijnt te willen inzien dat je al die rekeningen bij de belastingbetaler en het bedrijfsleven neer moet leggen.

Cumulatief mag je stellen dat die impotentie en incompetentie de schatkist jaarlijks miljarden kost, miljarden die door de belastingbetaler moet worden opgebracht, lokaal en interlokaal.

2. Eigen ego eerst
Het is een bekend gezegde, macht corrumpeert. Men dicht zichzelf zoveel meer toe, gesteund door hen die er een 'aanmerkelijk belang' bij hebben dit te doen, dat het irreële vormen krijgt. Men heeft namelijk nooit genoeg, met alle gevolgen van dien.

Dat maakt het dat die hooggeplaatste politici en ambtenaren slechts in woord belijden er voor de mensen te zijn, doch dat dat slechts leugens en zelfbedrog blijkt telkens.

We zien dit aan Balkenende en Bos en recentelijk Rouvoet. Ik ben benieuwd waar hij terecht zal gaan komen. Ditzelfde geld ook voor al die bankiers die zich schaamteloos zaken toebedelen in tijden dat men met schaamrood op de kaken zou moeten bekennen dat de beslissingen die men heeft genomen de verkeerde zijn geweest.

Neen, zij hebben de excuses al klaar voor zichzelf, en gaan gewoon op de oude voet door. Gesteund door.... juist... Need we say more?

Is er sprake van een samenzwering? Nee, gewoon netwerken die elkaar in stand houden, ongeacht de schade die zij aantoonbaar veroorzaken. Wil je een antwoord hierop? Dan is die eenvoudig. Geen enkele financiële zaak meer met een bank doen maar bij een 'eerlijke' bank. Voorts enkele maanden geen cent meer aan de overheid betalen onder de noemer 'We hebben dit al jaren gedaan .....' Een fluwelen revolutie zeg maar.

Dan heb je kans dat er een aanzienlijk deel van die incompetentie opzij word geschoven. En dat is natuurlijk een Gotspe.
kerstpakketten  |   | 
6-10-2011
 | 
10:38 uur
Ik geloof zeker niet in een samenzwering, maar ook niet in de toekomst van de zzp-er. Wat mij betreft gaat iedereen weer in loondienst, wel zo handig.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10