zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Het ZZP-drama

Door: Michel Hoetmer,   22-04-2011,   12:04 uur
 

Nederlanders behoren tot de meest ondernemende Europeanen. De laatste jaren is er een geweldige groei van het aantal zelfstandige ondernemers. De meesten gaan aan de slag als zelfstandige zonder personeel (ZZP). Is dat iets voor ons landje om trots op te zijn? Brengt het ons economische voorspoed? Of ontwikkelt zich hier een drama van ongekende proporties?

Een paar weken geleden hoorde ik over een onderzoek waaruit klip en klaar bleek dat Nederland koploper in Europa is als het gaat om de groei van het aantal zelfstandige ondernemers. Dat is het goede nieuws. 



Het slechte nieuws
Helaas is het leeuwendeel van deze ondernemers niet erg vernieuwend. Het is ook wel logisch. De laatste jaren zijn er - al of niet vrijwillig - grote aantallen mensen die voorheen in loondienst werkten voor zichzelf begonnen. Ze blijven doen wat ze altijd al deden, maar nu voor eigen rekening en risico. 

Hetzelfde rapport gaf aan dat deze nieuwe ondernemers niet of nauwelijks zorgen voor werkgelegenheid. Hun totale bijdrage aan de economie valt dus tegen.

Nog meer slecht nieuws
Het wil de gemiddelde ZZP-er ook niet zo goed lukken om de opdrachtportefeuille te vullen. Dat blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Gemiddeld besteedt men slechts de helft van de tijd aan declarabele uren. 

Het komt overeen met mijn waarneming via de webinars die ik organiseer. Daarin geeft de meerderheid van de deelnemers aan (veel) meer opdrachten te kunnen gebruiken. Dat laatste is natuurlijk geen representatieve steekproef. Het ligt voor de hand dat deelnemers aan een webinar over acquisitie, om meer opdrachten verlegen zitten.

Het gecombineerde beeld
Het is een zorgwekkende ontwikkeling. Het bedrijfsleven stoot mensen af die voor zichzelf beginnen en vervolgens datzelfde kunstje proberen te flikken. Daar zit dan ook het probleem. Veel van deze mensen verstaan hun vak, maar het zijn geen échte ondernemers. 

Een vak uitoefenen is één. Uw vakkennis omzetten in klinkende munt is heel iets anders. Ik vrees dat zich hier een drama van megaproporties aan het ontwikkelen is. Het beeld van kuddes capabele mensen veroordeeld tot een bestaan in de marge is zeker geen vrolijk vooruitzicht.

Tip. Vraagt u zich af of u een échte ondernemer bent? Klik dan hier...

Lees hier het vervolg op deze blog 'Een samenzwering?'

 
 Doorsturen    19 reacties

 
 
poll
Zeg eens eerlijk: hoe zit het met uw orderportefeuille?
 
Ik ben helemaal volgeboekt
Het gaat goed, maar ik zou meer kunnen doen.
Ik zit de helft van de tijd duimen te draaien.
Ik zit te springen om opdrachten.
Kon ik maar weer een goede baan vinden!
 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
23-04-2011
 | 
07:47 uur
We weten nog hoe de opeenvolgende kabinetten Balkenende hebben geroepen dat we weer moesten gaan denken aan die VOC mentaliteit. Een veranderende wereldmarkt, alles moest flexibeler. Langdurige contracten mochten geen zekerheid meer zijn.

Men heeft woord bij daad gevoegd en de bescherming van de werknemer, ontslagvergoeding, pensioenen, volledig uitgehold ten faveure van de opdrachtgevers/werkgevers. Iedereen moest het liefst zzp-er worden, regels werden in versneld tempo aangepast en er werden snoepjes uitgedeeld en worteltjes voor de snoetjes van de konijnen gehouden.

Kijk naar Amerika, niet walhalla maar het werkte wel. Nu moeten we even stellen, jammer genoeg zie ik dat niet in het artikel terug, Nederland is nu een maal geen Amerika.
Wij hebben een totaal andere cultuur en achtergrond, daar dus het eerste verschil.

Als zzp-er heb je Nederland, en misschien wordt je een 'expat', al geld dit maar een heel marginaal deel van het contingent zzp-ers, als afzetmarkt, en verder is het niet.

Een tweede is dat een zzp-er doorgaans weinig verstand heeft van zaken en regelgeving. Hier hebben we het dan ook over jezelf doorlopend verzekeren voor ziekte en pensioen. Natuurlijk, daar is door de financiële instellingen veel voor bedacht maar laten we even niet vergeten dat deze financiële instituten aan de basis staan van de huidige economische problemen.

Als we ons even beperken tot de zzp-er in de IT, ons beleids en werkgebied, dan komen we tot de verwoestende conclusie dat zzp-ers soms meer schade veroorzaken en kosten dan wij toe willen geven. Toegegeven, vakspecialisten. Toegegeven, je bent ze makkelijk weer kwijt. Maar...... kennis en ervaring holt heel eenvoudig je organisatie weer uit en blijkt bijzonder vluchtig. In die termen gemeten wordt het beoogde goedkoop dus weer duurkoop.

Een tweede probleem. Men je 45+, denk dan niet dat je makkelijk aan opdrachten komt. De meeste zzp-ers hebben namelijk nooit geleerd hoe netwerken op te bouwen en je zult maar net een paar jaar bezig zijn en plots tegen een crisis aankijken. Drama. Maar ja, Balkenende Bos en Donner weten van niets.

Een derde probleem. Je zal maar zzp-er zijn, tot de gezonde conclusie komen dat het zzp schap eigenlijk niets voor je is. Nu is dat dan heel erg jammer natuurlijk. De meeste P&O, HR, Organisaties zitten niet op die zzp-er te wachten die weer een gewone baan wil. Teveel losse opdrachten ....... een verplichting toch van de overheid, tot voor kort?

Die zzp-er krijgt heimelijk het stempeltje als 'economisch onbetrouwbaar.' ''Want als de economie dadelijk aantrekt, dan zijn die natuurlijk als eerste weer weg...'' Mind you, we hebben het hier over praktijkgevallen.

Arrogantie van de werkgever/opdrachtgever speelt hoog spel. Want wat is er namelijk nog meer aan de hand? Er komt namelijk een vergrijzing aan. Er is nog een veel groter probleem.

Veel HR en P&O mederwerk[st]ers blijken zich dat helemaal nog steeds niet te realiseren klaarblijkelijk. Men blijft roepen om die stagiair met WO achtergrond en minstens 5 jaar relevante ervaring onder de noemer 'Talentmanagement', of onder welke noemer u het dan ook plaatsen wil.

Binnen nu en twee jaar zal de continuïteit voor veel organisaties danig onder druk komen te staan omdat men vrijwel niet in die continuïteit aan het investeren is.

In 2005 en 2009 heeft het IMF Donner en co gewaarschuwd voor de economische gevolgen voor de Nederlandse economie door al die inspirerende en onoverzichtelijke stappen die in dat kleine kikkerlandje werden gezet. De kabinetten hadden wel wat beters te doen. NIETS namelijk en het de werkgever/opdrachtgever vooral zoveel mogelijk naar de zin te maken.

De resultaten zijn er dan ook naar. Een steeds groter contingent zzp-ers blijkt steeds grotere problemen te hebben om aan goedbetaalde opdrachten te komen omdat diezelfde opdrachtgever denkt een beroep te kunnen doen op die marktwerking die men zo voor dacht te kunnen staan. De gevolgen voor die zzp-er zijn dan ook aanzienlijk.

Premies die nutteloos zijn betaald door hen t.a.v. pensioenen en verzekeringen. Kun je die niet meer betalen? Helaas, kun je nergens aanspraak op maken. Kassa voor die financiële instellingen. Kun je de hypotheek niet betalen? Dat is dan heel jammer. Dan moet je goedkoper gaan wonen want ook dat heet marktwerking. [Donner 2009]

Er is maar een klein deel van de huidige stand aan zzp-er die het zakelijk zullen redden. Die anderen hebben gewoon pech. Diegenen die straks nog harder gillen om gekwalificeerd personeel, zij die zich nu aan leeftijdsdiscriminatie..... om maar iets te noemen, worden met een steeds nijpender tekort geconfronteerd.

Ook dat is een tragedie. Maar wel een tragedie die men mede zelf heeft veroorzaakt. Brengt die zzp-er de zo graag beoogde voorspoed? We zouden nu wel beter moeten weten. Want wij zien Donner, noch Balkenende noch Bos zzp-er worden. Jammer eigenlijk.
Lodi Planting  |   | 
26-04-2011
 | 
10:18 uur
Een interessante stelling. Ook het commentaar van NumoQuest zet aan tot denken! Ik vraag me af of dezelfde situatie in België geldt?
Letigilo  |   | 
27-04-2011
 | 
09:05 uur
Ik vind het 'ZZP Drama' hierboven een geheel verkeerde stellingname. Niet ZZP'ers zijn het 'Drama' maar de politiek die er door de zogenaamde vrije marktwerking er een drama van maakt dat er zoveel ZZP'ers moeten komen dat er in elke branche een oververzadiging en onderbetaling komt van aanbod van diensten en goederen! Ik heb onze goed gevulde orderportefeuille zien slinken door het steeds maar goedkoper aanbieden van zowel goederen als diensten op welk gebied dan ook omdat de ZZP'er aan de slag wil blijven en geld moet blijven verdienen en zich laat onderbetalen. Inmiddels ben ik door de belastingdienst 'gesaneerd' zoals dat wel genoemd kan worden omdat ik niet genoef tijd volgens hen doorbreng met mijn opdrachten en met het in hoofdzaak werken voor twee of een hoofd opdrachtgever. Men is er in politiek Den Haag op uit een onderbetaalde laag van werknemers of zelfstandigen te creeren voor een politiek bekend doel...!
Civile  |   | 
27-04-2011
 | 
09:44 uur
@ Letigilo

U heeft volkomen gelijk. We zien nu wat de voorbije regeringen op dit vlak hebben veroorzaakt. Het effect is ernstiger dan men wil toegeven of überhaupt wil inzien..

Veel zzp-ers zijn geen echte ondernemers maar hebben zich een tikje laten leiden door de waan van .... ontslag, omslag, herstructurering of 'Het Geld'. Men heeft niet stil gestaan dat gewoonweg niet iedereen nu eenmaal een ondernemer is.

Werkgevers/opdrachtgevers hebben er ook veel aan gedaan het ontslagrecht, onder menig onderbouwd voorwendsel, dusdanig te vereenvoudigen dat men steeds makkelijker van mensen af weet te komen en denkt via de achterdeur erg goedkopere zzp-ers er weer voor binnen te laten.

Niemand vraagt zich dan ook het volgende af klaarblijkelijk;

- Investeringsklimaat zzp-ers
Als je geen marge voor investering in jezelf als zzp-er je kunt veroorloven, door de belachelijke lage tarieven van het moment, kan zich ook niet verder ontwikkelen. Dan hebben wij het ook hier natuurlijk over de werkelijk gedisciplineerde zzp-er, iets wa niet iedere is natuurlijk

- Inkomsten klimaat zz-per
Als we even kijken naar wat er voor de zzp-er uiteindelijk overblijft, moet begrijpen dat stelling en houding van overheid en bedrijfsleven meer schde berokkend dan men wil toegeven

- Houding overheid/werkgevers/opdrachtgevers
Klaarblijkelijk zijn de werkgevers/opdrachtgevers zich absoluut niet ervan doordrongen dat men zelf twee enorme problemen in stand aan het houden is.

1. Men draagt namelijk bij aan een enorme stagnering in ontwikkeling door te denken dat je met pinda's kunt betalen en daar slimme aapjes voor terug krijgt.

2. Met de aankomende uittreding van de babyboomers, die allang gaande is, maar waar erg weinig ruchtbaarheid wordt gegeven, de bemensing grote problemen op aan het leveren is.

Ik weet niet wat ernstiger is. Het idee van de overheid dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen of de houding van opdrachtgevers die nog steeds denken dat ze kunnen beschikken over zeer gekwalificeerde maar .... bijzonder goedkope krachten?

-ZZP-val
Het enrstige van he moment, je ziet en hoort het van verschillende kanten alleen wordt daar zelden of niets over gepubliceerd, is de zg ZZP-val. Ben je zzp-er geworden, omdat Balkenende, Bos en Donner het zo kweelde? En je denkt een kans te hebben op een vaste aanstelling omdat het zzp-schap toch niet je ding is gebleken? Dn heb je pech want geen werkgever die dan klaarblijkelijk op je zit te wachten

- Leeftijdsdiscriminatie
Niemand spreekt er over maar men weet dat het bestaat. Men zit te wachten op de niet bestaande WO-er, net afgestudeerd met 5 jaar relevante ervaring of de stagiair.


Michel  |   | 
27-04-2011
 | 
12:43 uur
@letigilo Het artikel is zeker niet bedoeld als 'aanval' op ZZP-ers. Het artikel geeft een korte schets van wat er op dit moment speelt, zonder met het vingertje te willen wijzen.
Max  |   | 
28-04-2011
 | 
23:19 uur
Als meewerkende leidinggevende binnen onze organisatie, die direct betrokken is met bouwsector, heb ik bij ons diverse mensen zien vertrekken op zoek naar het avontuur als zzp-er. Bij de meeste hebben wij onze vraagtekens gehad of deze mensen, waarvan de meeste goede vakmensen zijn, een reële kans maakte als ondernemer...
Wij hebben deze mensen natuurlijk niet tegengehouden, maar wel gevraagd wat ze in deze carriereverandering zagen. Per slot van rekening waren ze geen van allen 21 meer. En bij allemaal kwam als reactie: het geld.

Dan denk ik toch wel in sommige gevallen (en zeker niet bij allemaal natuurlijk): is het niet een beetje eigen schuld dan? Ik denk zelf dat naast deze mensen er veel anderen zijn die met hetzelfde idee zzp-er geworden zijn.
Niet voor ogen hebbend dat inderdaad ondernemen toch echt wel verder gaat dan hard werken(want dat moet gezegd worden, dat kunnen ze) en veel uren maken.
En bedrijven die deze mensen ingehuurd heeft en misschien nog steeds doen, wij horen daar zelf overigens niet bij, vinden het erg makkelijk:
-uurtje factuurtje
-goedkoop
-arbo? niet van toepassing
enz.
Men kan natuurlijk uren doorgaan over voors- en tegens ten aanzien van zzp-ers, ik denk zelf dat er een groep is die zich misschien te impulsief in dit avotuur gestort heeft.
Ondernemen is toch een vak apart, met of zonder personeel.
Daarnaast zijn er veel bij, die net voor aanvang van de cisis zzp-er geworden is. De bouw kreeg rond 2007-2008 al de eerste signalen, die door de meeste niet gezien zijn. Dat heeft er denk ik ook geen goed aan gedaan. De enkele die daarvoor al was gestart, komt waarschijnlijk deze crisis zonder al te veel kleerscheuren wel door, naar mijn bescheiden mening.
Begrijp me niet verkeerd, de schuld ligt natuurlijk alleen bij de mensen zelf, de overheid heeft hier duidelijk parten in gespeeld.
Ik vrees wel dat, als o.a. de woningmarkt nog lang onzeker blijft door mogelijke veranderingen in regelgevingen en wetten, er misschien het einde nog niet in zicht is en nog meer problemen zullen ontstaan.
Numoquest  |   | 
29-04-2011
 | 
11:53 uur
@ Michel,
Uw weergave van de feiten is de spijker op zijn kop. Het is de meeste zzp-er feitelijk alleen gegaan om het 'grote geld' waarbij men nauwelijks heeft nagedacht over de werkelijke consequenties van eigen ondernemerschap.

Vrijwel iedereen heeft hier zaken laten liggen, onder welke noemer dan ook. Wanneer je het hebt over ondernemen en zzp, kom je een aantal noodzakelijke kennis en ervaringsgebieden tegen die van eminent belang zijn.

Persoonlijkheid, zelfstandigheid en eigen discipline zijn daarbij waarschijnlijk wel de belangrijksten maar boekhouden, acquisitie, relatiebeheer, commercieel denken en werken, debiteuren beheer, verzekeringen...... Daar heeft men de grootste voorstanders van het zzp zelden of niet over gehoord.

Zelfs de KvK heeft op dat vlak aan noodzakelijke informatie voorziening en mogelijkheden, evenals het uwv overigens, steken laten vallen. Eens te stellen dat de stap zelf een volledige verantwoordelijkheid betreft van de betrokkene. Absoluut.

En juist die kwetsbare groep zzp-ers hebben een dubbel probleem nu. Als men spijt heeft kan men zelden of niet terug en de meeste organisaties, staan niet eens te wachten op zzp sollicitanten die weer naar een vast dienstverband solliciteren.

Die zijn namelijk al bestempeld als 'economisch onbetrouwbaar' want zou het namelijk weer beter gaan met de economie, zijn deze mensen als eerst weer vertrokken.

Grappig dat er veel paragnosten onder het HR en W&S contingent rondlopen, nu je er zo eens naar kijkt.
NumoQuest  |   | 
1-05-2011
 | 
10:56 uur
@ Errol van Engelen

Chapeau en heel veel succes
Errol van Engelen  |   | 
30-04-2011
 | 
20:29 uur
Deels ben ik het eens met de stelling van Michel. Zelf ben ik bijna 10 jaar zzp-er geweest en als specialist op het gebied van Business Development en Outsourcing was de bezettingsgraad nog geen 40%. Reden: bedrijven willen Business Developers vooral in vaste dienst en als Outsourcing consultant mag je aansluiten bij de grote bureau's die alleen bellen als ze uitverkocht zijn. Duidelijk dus geen vetpot.

Om die reden ben ik recent samen met een partner een adviesbureau begonnen op het gebied van Business Intelligence en Datawarehousing. Helpen we zo toch de werkgelegenheid!
Errol van Engelen  |   | 
1-05-2011
 | 
14:02 uur
@NumoQuest

Dank je en ook heel veel succes toegewenst.

Errol van Engelen

twitter.com/bizzmaxx_eu
twitter.com/interchange_nl
linkedin.com/in/errolvanengelen
Brouwers  |   | 
2-05-2011
 | 
08:52 uur
Er wordt een totaal verkeerd beeld geschets van het geweldige ondernemerschap van de Nederlanders. De werkelijkheid is, dat werkelozen verplicht worden ondernemers te worden, omdat afhankelijk van het arbeidsverleden maximaal 3 jaar WW uitgekeerd wordt. Daarna bijstand! Een geweldige toekomst in het verschiet dus. Verder wordt er geschermd met het lage percentage werkelozen in ons land. Nou vergeet het maar, want als je de WW fase verlaat wordt je als werkzoekende uitgeschreven, dus geen wonder dat ons percentage zo laag ligt. Al met al een groot complement aan onze regering, dat je als 60 jarige nog eens opnieuw je energie mag steken als ZZP-er en de reserves opgebouwd voor je aanvullend pensioen als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. De financiële problematiek voor de 50+ werkelozen zullen alleen toenemen en voor deze groep is het toekomst beeld zeer triest, want ondanks hun ervaring worden ze als te oud bestempeld. In tegenstelling tot alle berichten zijn de in te vullen vacatures tot een minimum beperkt en mochten er toch onverhoopt plaatsen vrij zijn dan alleen maar kortlopende contracten. Conclusie: het geweldige ondernemersschap voor de Nederlandse ZZP-er is een grote luchtballon die elk moment de lucht heel snel zal laten ontsnapen.
Civile  |   | 
2-05-2011
 | 
10:02 uur
@ Brouwers,
U stelt het volkomen juist. Er wordt met cijfertjes gegoocheld dat het een lieve lust is om de presentatie zo voordelig mogelijk te houden. Andere cijfers spreken andere waarden.

Zo is de overheid stelselmatig bezig een grote leugen in stand te houden die door Balkenende, Bos en Donner is gestart. Men weigert zelfs heden ten dage in te zien dat dit beleid een ernstig economisch probleem aan het creëren en aan het in stand aan het houden is.

Ik ken nu al flink wat voormalige collegea die ernstig in de problemen aan het komen is helemaal zoals u het schetst. Oorzaak? Leeftijdsdiscriminatie en de cumulatie van problemen door onder meer de banken en politieke impotentie en incompetentie veroorzaakt.

Ook dit kabinet heeft geen ook voor dit steeds groter wordende economische probleem en klaarblijkelijk heeft de opdrachtgever en werkgever eveneens geen oog voor hetgeen hen te wachten staat.

Men klaagt over toenemende tekorten op de arbeidsmarkt om plaatsen in te kunnen vullen doch blijft schreeuwen om de 21 jarige WO stagiair met 3 jaar relevante ervaring.

Eerlijkheid gebied, en dit is ook een signaal naar HR en tussen[cowboys], het wordt misschien wel eens tijd om visie bij te stellen want het probleem dat door overheid en werkgevers nu in stand wordt gehouden zal nijpender worden.

De bedoelde groep van 45+ wordt nu al gezien als de kennis groep waar niemand gebruik van durft te maken. Ik weet niet wat ernstiger is. Het ontkennen van de huidige economische stand van zaken en er niets aan doen of het in stand houden van een visie die niet klopt.
guus van der werf  |   | 
2-05-2011
 | 
17:34 uur
Ongeveer drie dingen kloppen in Nederland niet:

1. De faillisementswetweging is genadeloos en calvinistisch.
2. Venture Capital ongeveer een kwart van de VS
3. Transparantie is er niet.

In de meeste organisaties mislukken 3 van de 4 innovaties. Je zal maar ZZP-er zijn.

Kun je jezelf fijn verhuren als arbeidskracht met beperkte zekerheid.
Alfred Griffioen  |   | 
2-05-2011
 | 
20:41 uur
Ondernemers die grotere opdrachten willen binnenhalen kunnen zich vaak het beste organiseren in een coöperatie. Dat heeft drie voordelen: voor de opdrachtgever is er een eenduidiger aanspreekpunt (de coöperatie in plaats van een 'éénpitter'). Je kunt je aansprakelijkheid beter afbakenen zonder dat je 18.000 euro hoeft te storten in een BV. En binnen de coöperatie kun je je nog steeds als zelfstandig ondernemer profileren. Wij hebben onder de naam 'Ondernemerscooperatie' hiervoor een compleet concept ontwikkeld, waar al zo'n 30 groepen gebruik van hebben gemaakt.
Civile  |   | 
3-05-2011
 | 
07:09 uur
@ Alfred Griffioen

Het is een hele gezonde stelling die absoluut zou werken. Helaas is het maar al te waar dat menig zzp-er niet de kennis en kunde heeft dit soort initiatieven van de grond te tillen omdat men daar gewoonweg de achtergrond niet toe heeft. Bovendien vereist dit de nodige tijdsinvestering, iets wat de meesten ook niet echt hebben.

Het werkelijke probleem is het gegeven dat er mensen denken beleidsmatig kennis en kunde te hebben zaken dusdanig te orkestreren dat dit een regelrecht gevaar voor de zakelijke continuïteit aan het worden is en diegenen die denken hiervan de 'vruchten' te kunnen plukken de werk en opdrachtgever, is evident.

Ik kom menig zzp-er momenteel tegen die gewoonweg weigeren voor die lage tarieven aan de slag te gaan die een opdrachtgever nog maar wil betalen voor vakwerk. Ik kom ook steeds meer Detacheerders tegen die weigeren mee te doen aan die onmogelijke invulling waarbij opdrachtgevers proberen verschillende disciplines in één functie te stoppen.

Je ziet in elk geval wat de gevolgen zijn voor zowel de zzp-er persoonlijk en de economische schade. Dat dus veroorzaakt door stupide en incompetent beleid. We zijn nu eenmaal geen VS en laten we het in hemelsnaam niet hebben over gelegaliseerde criminaliteit a la VOC waar Balkenende quasi boos eens over kweelde. Want hij heeft ons laten zien dat politiek bedrijven alleen zichzelf dient.



Henk  |   | 
3-05-2011
 | 
21:15 uur
Wie zegt dat een ZZPer ook ondernemer moet zijn? Ik zie het gewoon als het doen waar je goed in bent, flexibel, niet voor 1 maar meerdere werkgevers. Sommigen van ons wat meer voor het geld, anderen meer voor de vrijheid.
Ik geef grif toe geen echte ondernemer te zijn en ik moet al helemaal niet denken aan werknemers ( dat ik dan werkgever zou zijn). En je hoort mij dan ook niet klagen als ik even geen (betaalde) opdracht heb. Altijd zijn er leuke dingen te doen en soms kan je voor je kennis en kunde betaald worden. Gelukkig word ik niet meer betaald om ergens aanwezig te zijn.
Consequentie is dan ook dat je iets meer voor jezelf moet zorgen en dat je wat minder gepamperd wordt door Moedertje Staat. Nou en?
Sven  |   | 
18-05-2011
 | 
10:51 uur
Ook in België bestaat deze 'trend' met hetzelfde probleem. Toch zijn er mogelijkheden om je omzet en verdiensten op een hoog peil te brengen en te houden. Samenwerken met andere ZZP'ers is een heel goede manier om elkaar leads en opdrachten aan te brengen. zie www.verenigingzelfstandigevertegenwoordigers.be of www.Belgian-networks.be
Kerstpakketten Online  |   | 
21-09-2011
 | 
16:41 uur
Naar mijn mening is dit echt een trend die op de lange termijn niet doorzet. De meesten krijgen niet genoeg opdrachten en zullen op den duur weer in loondienst teruggaan.
Alfred Griffioen  |   | 
10-11-2016
 | 
07:03 uur
@Civile: Ik denk dat iedereen die de stap maakt naar zelfstandig ondernemerschap er voor kiest om zich in alle vereisten daarvoor te verdiepen. Als samenwerken al ingewikkeld is dan zit dat vaak op het persoonlijke vlak, niet zozeer op het vormen van een coöperatie of andere rechtsvorm.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10