zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Vijf tips om professionals aan te sturen

Door: John Vrakking,   25-02-2009,   16:48 uur
 

‘Een goede leidinggevende zorgt dat zijn medewerkers kunnen werken’. Als u het daarmee eens kunt zijn, betekent dat ook dat u de inhoud los zou moeten laten en zich concentreert op het geven van richting. Kunt u dat? De weg wijzen zonder zelf aan het stuur te rukken, zelfs zonder met de kaart te wapperen? Chef-kok zijn zonder aan de gaspitten te draaien, uw mensen durft te laten fietsen zonder zijwieltjes? Leidinggeven zonder de baas te spelen?

Jij bent de baas, zeg jij het maar


Kort geleden was ik op bezoek bij een relatie waar men voertuigen verkoopt voor de agrarische sector. Dat is zo ongeveer de enige bedrijfstak waar de recessie nog niet speelt, dus grote zorgen zou je er niet verwachten.
Toch had de bedrijfsleider het zwaar: hij heeft de grootste moeite om dagelijks zijn 25 man aan te sturen. Tijd voor zijn acquisitietaak, die hij er ook bij heeft, bleef er daarom nauwelijks over.
Nog terwijl ik me aan het verbazen was, kwam een sprekend voorbeeld als vanzelf voorbij. Ons gesprek werd onderbroken door drie storingsmonteurs die, nu de vierde man ziek was, geen 24/7 rooster meer konden uitvoeren. Ze hadden de hulp van hun baas dringend nodig: zonder zijn nieuwe rooster zou er vanavond geen storingsdienst paraat zijn. Een half uur gesteggel volgde, tot de bedrijfsleider uiteindelijk een nieuwe planning vaststelde. 

Loslaten is accepteren

Ik vond dat een mooi voorbeeld van niet-los-kunnen-laten. Ik zag drie kerels die naar mijn idee prima in staat waren geweest het vraagstuk onderling zelf op te lossen, maar niet gewend waren daarvoor hun eigen zelfstandigheid aan te spreken. De bedrijfsleider was op zijn beurt niet gewend om die verantwoordelijkheid te verleggen en te accepteren dat ook hún uitkomst een bruikbare zou zijn geweest. 

Loslaten en delegeren is niet hetzelfde
Voor de duidelijkheid: ‘delegeren’ en ‘kunnen loslaten’ zijn twee verschillende begrippen. Dat de bedrijfsleider niet zelf meedraaide in de storingsdienst staat niet ter discussie: het is zijn werk niet. Maar dat hij zijn mannen niet zelf een planning laat maken is wat anders: hij durft ze hun zelfstandigheid niet te geven. 

Sturen is van de vorige eeuw
Dit voorbeeld is exemplarisch voor management dat stuurt op het proces. Daarmee kweekt u afhankelijke medewerkers die geen verantwoordelijkheid durven nemen voor hun beslissingen. Wel voor hun individuele resultaat, want tot daar reikt precies hun competentie. Maar als u niet stimuleert dat medewerkers samen (dus in teamverband) verantwoordelijkheid nemen voor hun gezamenlijke output, blijft de boel in de overdracht letterlijk van tafel vallen. In de jaren dat ik werkzaam was als auditor van ISO-gecertificeerde instellingen was dát waar ik telkens tegenaan liep: bijzonder veel aandacht voor procedures en het proces, weinig aandacht voor de menskant. Nadat ik ook zelf andere keuzes maakte, heb ik gezien dat resultaat ook behaald kan worden op andere manieren. 

Vijf tips om los te laten 
 • Bij ‘los laten’ hoort wel degelijk een positieve delegeerhouding. Met alle handvatten die daarbij horen (zie ook dit artikel elders op managersonline.nl).
 • Iemand die als éénpitter zijn bedrijf gestart is vanuit zijn eigen expertise, heeft het meestal moeilijk om anderen in te schakelen. Hij weet dat hij wel zal moeten loslaten, maar... ‘anderen kunnen het nooit zo goed als hijzelf’. Maar als u wilt groeien, hebt u geen keuze. U moet erop vertrouwen dat medewerkers het even goed zullen doen. Zelfs als er eens iets misloopt, zult u erop moeten vertrouwen dat ze het zelf oplossen.
 • ‘Niet los laten’ maakt dat creativiteit gesmoord wordt. Het zou kunnen zijn dat u als leidinggevende onbewust de doelen en de weg daar naartoe al in uw hoofd heeft. Dan lijkt het alsof u alles onder controle heeft en houden kunt. Met los laten laat u iedereen vrij en stimuleert u creativiteit.
 • Onlangs verscheen van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) de publicatie Individueel roosteren. Het is een handreiking om in grotere bedrijven te komen tot flexibeler werken. U kunt het thema met deze ingang ook gebruiken om uw mensen überhaupt meer ruimte en vrijheid te geven, zelf te leren makkelijker los te laten.
 • ‘Los laten’ heeft alles te maken met Macht. Als u zich dit realiseert, heeft u het belangrijkste al onderkend. ´Wie de macht niet wil delen, verdient de zege niet´. Los laten gaat over het opgeven van Macht als sturingsmethodiek en over het verwelkomen van resultaat in de vorm die het zelf kiest. Als u dit niet met me eens bent, moet u er niet aan beginnen… 
 •  
   Doorsturen    Reageer

   
   
   
  Over de auteur:
  Hebt u ook wel eens het gevoel dat u niet toekomt aan de dingen waar uw hart echt sneller van gaat kloppen? Niet gedaan krijgt wat u wilt doen?

  Dat is precies waarmee Ontwikkelingsgerichte Coach John Vrakking mensen helpt. Mensen helpen lekker te werken is zijn passie. Ze in beweging brengen. De dingen laten doen die ze leuk vinden. Iets ‘achterlaten’. 

  U vindt praktische tips voor effectiever en leuker werken op www.johnvrakking.nl en op www.twitter.com/@nooitmeerstress

  John Vrakking is een bevlogen spreker. Zijn inspirerende presentaties snijdt hij voor u graag op maat.
   

  Laatste weblogs

    Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen?
    Spreekcoherentie: Spreek in het ritme van alles dat leeft
    De kracht van stilte
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

   

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
   
  advertorial
  Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
  Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
  Lees verder
  Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  De veiligheidseisen in jouw magazijn
  reacties
  De kracht van stilte (1) 
  Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
  Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
  Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
  Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
  Huisdierbezit populair (1) 
  Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
  advertorial
  Doe niet zo moeilijk, De kunst van het relativeren
  Zorgeloos leven en werken betekent niet dat je geen zorgen meer hebt, maar je maakt je alleen niet meer zo’n zorgenWeten hoe? Lees het inspirerende boek van Frank van Marwijk: Doe niet zo moeilijk, De kunst van het relativeren. Bestel het nu!
  Lees verder
  top10
  Freelancen en zzp’en minst populair onder Nederlanders
  Zeven toffe producten die het milieu een handje helpen
  Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen?
  Vakantieperiode? Collega’s staan er alleen voor
  Dit moet elke manager weten over threat intelligence
  5G-opname nog sneller dan verwacht
  Bedrijven worstelen met veiligheid nieuwe technologie
  Nederlander maakt zich meer zorgen om digitale veiligheid
  Zeven procent van de werkenden wil minder uren werken
  Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2019’
  meer top 10