zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

GeenStijl wil eigen omroep: slimme zet!

Door: Fred Akkerma,   23-12-2008,   21:38 uur
 

Vandaag maakte het weblog GeenStijl bekend een publieke omroep op te gaan richten. De website, sinds enige tijd volledig eigendom van de Telegraaf Media Groep (TMG), lijkt hiermee de aanval te kiezen als beste verdediging. Want principieel moeten de vrije jongens van GeenStijl natuurlijk niks hebben van gesubsidieerde 'staatstelevisie'. Maar ja: die marktverstorende miljoenen zijn -zeker nu- van harte welkom. Ergo: if you can't beat them, join them.

Minder dan tien dagen geleden schreven de hoofdredacteuren en uitgevers van de Nederlandse kranten en tijdschriften (ook De Telegraaf) nog een brandbrief aan minister Plasterk om te klagen over de oneerlijke concurrentie van de publieke omroep, dat zowel overheidssubsidie krijgt als reclameinkomsten via de STER. Daar beklagen de uitgevers zich (terecht) al jaren over, maar hun strijd is altijd zonder resultaat gebleven. De lobby van de publieke omroep (met vaak oud-politici in bestuursfuncties) is zo sterk dat in de 'duale' financiering voorlopig geen verandering zal komen. Diezelfde lobby wist er voor te zorgen dat Nederland zowat het laatste Europese land was, waar commerciele tv-zenders werden toegestaan. POWNED
Kennelijk met de gedachte 'if you can't beat them, join them' lanceert het weblog nu plannen voor de omroep POWNED. Hoewel een aantal 'reaguurders' van de site het erop houdt dat de aankondiging een vroege 1 aprilgrap is, ga ik er vanuit dat het de makers ernst is, vooral omdat het aanmelden van een nieuwe omroep maar eens per vijf jaar mogelijk is. En dat vijfjaarsmoment is nu, 2009.

Koud kunstje
GeenStijl heeft zich in razendsnel tempo ontpopt tot een van de grootste en populairste websites van Nederland. Met een mix van journalistiek, scherpe (rechtse) opinie, gevat taalgebruik, jeugdige bravoure en een aantal niet mis te verstane primeurs (check de rechterkolom) heeft de site een trouwe schare van ruim 100.000 leden en miljoenen bezoekers aan zich weten te binden. Ook met bewegend beeld heeft de site al ervaring. Een filmpje, waarin voormalig minister Vogelaar letterlijk haar kaken op elkaar houdt, maakt goede kans om verkozen te worden tot tv-moment van jaar 2008. En dat voor een niet-tv-moment! Het moet daarom een koud kunstje zijn om voor 1 april 2009 50.000 leden te noteren, een vereiste van het Commissariaat voor de Media om voor de status van 'aspirantomroep' in aanmerking te komen. Daarna moet de minister van cultuur (Plasterk) nog zijn zegen geven. Hij doet dat als de nieuwe omroep een 'bepaalde stroming in de samenleving' vertegenwoordigt. Dat moet niet zo moeilijk te verdedigen zijn, zeker nu de publieke omroep regelmatig het verwijt krijgt wat 'linksig' te zijn. Een GeenStijl-omroep zou een prima 'rechtsig' tegenwicht kunnen zijn. 

TV-gids
Met toetreding tot het publieke bestel krijgt de nieuwe omroep toegang tot de honderden miljoenen euro's die binnenkomen via de staat en de -die door De Telegraaf zo verfoeide- STER. En er is een bijkomend voordeel: alleen omroepen mogen een eigen tv-gids met programmagegevens uitgeven. Daarmee zou een lang gekoesterde wens van het uitgeefconcern in vervulling gaan.

Slimme zet dus, GeenStijl.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  De psychologie van het overtuigen
  Misvattingen over klantgedrag en de klantreizen die ze maken
  Hoe zorgen we voor meer bevlogenheid?
 
reacties
 
Brullio  |   | 
24-12-2008
 | 
11:39 uur
Goede ideeen voor onderwerpen tv:

-tiendelige serie over de misdaden van de profeet
waaronder 'pedofilie', 'moord' en mensen geld aftroggelen door te doen alsof ie met 'god' kon praten. Of gabriel. Of 'een stem in zijn hoofd'.

-oproepen tot geweld in de koran
en vergelijkende oproepen gedaan door individuen, en hun straf.

-besnijdenis: 'live meemaken! wat een feest' gevolgd door feiten en kennis aangaande deze vorm van kindermishandeling, daarna de filosofische vraag: mag ik mijn kind de oren afsnijden, als ik geloof, dat een stem in mijn hoofd dst eist, zo nee, waarom besnijdenis dan wel? daarna een interview met de besnijdenisartsen: 'kent u de eed van hippocrates?' 'hoeveel verdient dat nou, een kind kapot snijden?' daarna een interview met een besneden man, die eenmaal volwassen een claim bij zijn ouders/arts legde, wegens het kapot snijden van zijn penis, daarna een interview, met de rechter, die dat afdeed als 'cultuur'

dubbele nationaliteit: mag u dat? en waarom de marokkaan dan wel? hoe zit dat met gelijkheid voor de wet?

grondwetslessen: geloven staat vrij, BEHOUDENS de wet & iedereen heeft gelijke rechten en plichten tov de staat (art 1), DUS GEEN EXTRA RECHTEN voor gelovigen NOG extra VERPLICHTINGEN voor ongelovigen (omdat anders de 'gelovigen beledigt zijn') & vrijheid van meningsuiting (en zijn GRENS; oproepen tot geweld, met voorbeelden uit de koran)

daarna geschiedenislessen met geert mak: islam, jihad door de eeuwen heen, met voorbeelden van de profeet zelf en uit de koran, en verwijzingen naar 'helden' uit onze tijd (mumbai)

rutger die verantwoordelijken ter verantwoording roept

een boekhouder, die uitlegt wat de staat met al dat geroofde 'belastinggeld' uitspookt, op uw kosten ('sigaar uit eigen doos award')

etc etc

dit word een hit.

en ook nog een tv-gids op geenstijl. Waar kan ik me aanmelden?

Jos A.M. van Gorkum  |   | 
28-12-2008
 | 
02:25 uur
Ik ben het eens met de auteur dat de tijd van een neutrale publieke omroep, waarvan je alle berichtgeving blindelings kunt geloven, al lang achter ons ligt. En dat is een zéér kwalijke zaak. Maar om daar zo'n
bottebijl-club als Geenstijl tegenover te zetten ? Ik begrijp dat we een tekort hebben aan rechters, maar om half Nederland de kans te geven op TV de andere helft aan het kruis te nagelen, lijkt me niet de oplossing.

Dan zou ik liever een paar uur TV per week willen inruimen voor een clubje notoire criticasters à la (wijlen) Oltmans, Prem en Maarten van Rossum, die ongehinderd mogen schieten op alles wat er niet deugt te linker- en te rechterzijde van het politieke spectrum. Het zal Den Haag dan niet altijd welgevallig zijn wat er dan wordt gezegd, maar het snijdt wél hout.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding (2) 
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP (1) 
Liever leuk werk dan hoger salaris (2) 
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst (1) 
Vrouw bepaalt wintersportbestemming (1) 
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit (1) 
Kwart Nederlanders niet met vakantie dit jaar (1) 
top10
Jonge man wil geen vrouw als baas
Vijf maatregelen om AVG-boetes te voorkomen
Liever leuk werk dan hoger salaris
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst
Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP
Jongere vindt vakantieflirt op de werkvloer niet oké
'We hebben het weer naar ons zin op het werk'
Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiel in juni
meer top 10