zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Nieuw inzicht met behulp van een ander perspectief

Door: Koos Overbeeke,   18-08-2008,   14:44 uur
 

U kunt door het lezen van dit artikel in twee minuten ervaren hoe nieuw inzicht ontstaat op het moment dat U met een geoefende buitenstaander naar een (bedrijfs)situatie kijkt.

Hoe het werkt


We kennen in Nederland de discussie die Al Gore heeft opgeroepen met zijn film over de opwarmende aarde. Er is weliswaar wat gedoe over de vraag of Al Gore nu wel of niet enigszins heeft gemanipuleerd met bepaalde informatie, maar de meeste mensen zijn er wel van overtuigd dat ons klimaat verandert. Ook herkennen we dat we niet ongeremd met het vervuilen van onze atmosfeer door kunnen gaan.
Nu is er een historicus opgestaan, iemand die geen verstand heeft van klimaatontwikkeling, en deze man is vanuit de historie naar het klimaat gaan kijken. Deze Wolfgang Behringer schreef een boek "Kulturgeschichte des klimas"  waarin hij de ontwikkeling van ons klimaat vanaf de vroege middel eeuwen in beschouwing neemt. 

Interessante nieuwe inzichten.

Tussen 1100 en 1300 bereiken de warme middeleeuwen hun hoogtepunt. In deze periode warmt de aarde flink op. De Gletsjers trekken zich terug tot hoog in de bergen en de boomgrens in de Alpen stijgt tot boven de 2000 meter. In die tijd groeien en bloeien er wijngaarden in Engeland en zelfs in Zuid Noorwegen. De malaria mug leeft in Europa!
Deze warme periode wordt gevolgd door een koude periode die omstreeks 1300 start en doorloopt tot in de 18e eeuw. In die tijd vriest bijvoorbeeld de lagune van Venetië regelmatig dicht. De Gletsjers groeien weer en de boeren van Chamonix klagen bij de Hertog van Savoye dat ‘le Mer de Glace’ twee dorpen heeft weggevaagd. De malariamug heeft Europa weer verlaten.
In de tijd die we hierboven beschrijven bestaat ‘het klimaat’ als gespreksonderwerp niet. Men spreekt over ‘het weer’. Frappant is dat ook in deze voeger eeuwen werd gezocht naar een oorzaak voor de verandering in het weerbeeld. Luchtvervuiling, dioxine en chemie kende men nog niet. De zondebok die werd gevonden lag verankerd in de godsdienst. Klimaatverandering werd beschouwt als een straf van God. In de 14e eeuw werden joden als zondebok aangewezen maar toen de progroms niet de gewenste uitwerking hadden zijn in de 15e eeuw Heksen als schuldigen aangewezen. Heksen hadden een verbond met de duivel en in het begin van de zogenaamde kleine ijstijd (1560-1630) belandden Heksen massaal op de brandstapel.
 
Conclusie
De grote waarde van Behringer’s boek is de illustratie van hoe klimaatverandering blijkbaar van alle tijden is en ook hoe het zoeken naar een oorzaak van alle tijden is. Duidelijk is dat wat schijnbaar voor de hand ligt niet altijd de echte oorzaak blijkt te zijn en dus ook de oplossing niet biedt.
Voor ons is het ook een mooie illustratie van hoe een perspectief verschuiving een andere kijk op de dingen kan geven waardoor ook een andere en vaak effectievere reactie mogelijk wordt.

Wat levert kijken met een ander (extern) perspectief voor u op ?
Bijna allemaal hebben we min of meer last van bedrijfsblindheid. We zien na verloop van tijd niet meer wat met het oog van een geoefende buitenstaander wel zichtbaar is. In situaties waarbij u streeft naar prestatieverbetering kan een buitenstaander toegevoegde waarde bieden. De toegevoegde waarde ontstaat door zaken zichtbaar te maken, in een perspectief te plaatsen, waardoor voor u nieuwe oplossingen binnen handbereik komen. 
Zonder dit externe perspectief kunnen betrokkenen zich vaak onvoldoende los maken van de oude situatie en kunnen zij slechts tot kleine aanpassingen en kleine verbeteringen komen. 

Uiteindelijk is de inzet van een externe consultant of projectmanager geen panacee voor resultaten. Veel hangt af van de kunde van de adviseur en zijn perspectief. Veel hangt ook af van de implementatiestrategie die u toepast.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:

Koos Overbeeke werkt aan slagkracht bij uitdagingen in het MKB en bij onderdelen van de overheid en multinationals. 
Afgestudeerd in ICT en HRM.  

De resultaten daarvan zijn lagere kosten, hogere omzet, betrouwbare dienstverlening en medewerkers die graag voor uw organisatie willen werken.

Kijk op www.slagkrachtmanagement.nl voor meer informatie.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10