zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Projecten? Zie het eens als een lust in plaats van een last!

Door: Richard van der Lee,   17-10-2017,   16:15 uur
 

Veel projecten eindigen geregeld in de 'galerij der mislukkingen'. Wat is hierbij de rol van weerstand en welke project-valkuilen kun je, als manager die een project er even bij doet, tegenkomen in de dagelijkse organisatie-realiteit? 

De juiste professional, op het juiste moment, op de juiste plaats. Het is een cliché, maar het blijft een belangrijk uitgangspunt voor het succesvol realiseren van projecten en natuurlijk een valkuil wanneer hier onvoldoende invulling aan wordt gegeven. En uiteraard blijft het hier niet bij. Er zijn namelijk nog genoeg andere project-valkuilen, waar een (lijn)manager die het projectleiderschap er even bij doet mee te maken kan krijgen. Neem als voorbeeld de opdrachtgever, die in praktijk onvoldoende invulling geeft aan het benodigde eigenaarschap, wat ook staat beschreven in ‘Projectmanagement: het kan er nog wel even bij!’. Denk hierbij ook aan het ontbreken van draagvlak op de werkvloer, de plek waar de interne klanten en daarmee ook de (eind)gebruikers zich vaak bevinden. Immers, wanneer het benodigde draagvlak op de werkvloer ontbreekt, is uiteindelijk een desinvestering en de volgende toevoeging van een project aan de ‘galerij der mislukkingen’ het gevolg.



Projecten als een lust in plaats van een last
In dat opzicht worden projecten binnen organisaties er nog te vaak even bij gedaan en gezien als een last in plaats van een lust. Dat is jammer en vooral onnodig. Projecten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van klant- en medewerkers-tevredenheid, de onderliggende procesgang en daarmee natuulijk ook de organisatie-resultaten, alleen is het dan wel zaak de eventuele weerstand op de werkvloer te verminderen. Maar waar komt deze weerstand vandaan? Natuurlijk zou je de vaak gehoorde uitspraak ‘onbekend maakt onbemind’ kunnen aanvoeren, maar dit is te makkelijk. Weerstand en het bijpassende gedrag hebben namelijk vaak ook te maken met ervaringen die tijdens eerdere projecten zijn opgedaan. In dat opzicht is de opmerking van Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen, in zijn boek De vrije wil bestaat niet (2011), zeer toepasselijk:

Gedrag in het heden wordt bepaald door gebeurtenissen uit het verleden.

Van weerstand naar acceptatie
Om een start te maken met de beweging van ‘weerstand naar acceptatie’ is het in ieder geval belangrijk te durven leren van de fouten. Fouten die in het verleden binnen de eigen organisatie en bij andere organisaties niet voor niets zijn gemaakt. Op dit gebied ben ik onderstaande vijf project-valkuilen meer dan geregeld tegengekomen. Doe hier je voordeel mee bij de start van een nieuw of een lopend project.
  • Het niet (goed) kunnen beantwoorden van de ‘What’s in it for me/us?’-vraag.
  • Het onvoldoende (tussentijds) betrekken van interne en externe klanten/gebruikers om gezamenlijk te komen tot een gedragen eindresultaat.
  • Vast blijven houden aan een in beton gegoten marsroute, die niet passend is bij de organisatierealiteit. Een realiteit die van dag tot dag kan veranderen.
  • Vergeten om zo snel mogelijk de quick wins en de bijbehorende successen te realiseren en vooral te delen.
  • Het bagatelliseren van het feit dat binnen veel organisaties weerstand en de bijbehorende ingeslepen gedragspatronen nu eenmaal onderdeel zijn van het ‘veranderingsproces.
Natuurlijk zijn er nog veel meer project-valkuilen en ik ben benieuwd naar jouw beelden/ervaringen. Deel deze in het reactieveld.

Waar het om gaat

Uiteindelijk heeft het gezamenlijk en succesvol realiseren van projecten alles te maken met verandering en de acceptatie hiervan. Vanuit die optiek gezien is het onderstaande citaat van George Bernard Shaw een meer dan passende afsluiting van deze blog. Veel veranderplezier toegewenst.

Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Mijn naam is Richard van der Lee en ik werk dagelijks en vooral met heel veel plezier als Senior Consultant Projects & Change bij Improven.

Naast mijn werkzaamheden bij Improven ben ik Certified Facilitator & Workshopdesigner LEGO® SERIOUS PLAY®. Onder de naam 'Organileren' help ik met deze vorm van serious gaming organisaties en teams bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van o.a. talentontwikkeling, samenwerking, interne en externe communicatie, strategie en klantgerichtheid. 

​Heb je naar aanleiding van mijn blogs interesse om kennis te maken tijdens een kop koffie of thee en van gedachten te wisselen over organisatieontwikkeling, project- & changemanagement of serious gaming? Neem dan contact met mij op.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Anneke Feenstra  |   | 
27-10-2017
 | 
09:55 uur
Ben er van overtuigd dat intrinsieke motivatie ook een belangrijk aspect is.
Speelgoed  |   | 
10-11-2017
 | 
11:41 uur
Sterk artikel! Typisch gevalletje van op de juiste manier omdenken.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10