zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Projectmanagement: het kan er nog wel even bij!

13 oktober 2017 - Projecten en organiseren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hoewel binnen de directiekamers het professionaliseren van projectmanagement en het bijbehorende eigenaarschap hoog op de verlanglijst staan van gewenste veranderingen, blijft de daadwerkelijke uitvoering in de organisatiepraktijk vaak achter.

Practice what you preach’ is in dat kader nog onvoldoende gemeengoed. Binnen veel organisaties is namelijk, vanwege allerlei moverende redenen, de ‘projectorganisatie’ nog niet of niet passend ingericht. Het gevolg is dat projecten in de profit en non-profit worden gedraaid door professionals, inclusief leidinggevenden, die het projectmanagement moeten doen naast hun dagelijkse kerntaken. Dit vanuit de gedachte van de opdrachtgevers:



‘Het kan er nog wel even bij!’

Richard van der Lee, Senior Consultant Projects & Change bij Improven, deelt in een serie blogs zijn ervaringen en beelden op dit gebied.

De overvolle agenda
Van der Lee "De professional van voelt zich vaak geleefd. Er komen allerlei taken op hem/haar af, die er voor zorgen dat de dagelijkse agenda overvol is. En wanneer dan door de directie nog even snel wordt besloten dat er nog wel ‘een projectje bij kan’ dan heeft dit meer dan geregeld tot gevolg dat professional overloopt en uiteindelijk de gewenste projectdoelstellingen niet of niet tijdig worden gerealiseerd. Gezien de positieve intenties, die vaak ten grondslag liggen aan een project, kan dit nooit de bedoeling zijn.

De belangrijke rol van de opdrachtgever
Van der Lee "Oorzaken voor het mislukken van projecten in deze setting zijn er overigens legio. Los van bijvoorbeeld de discussie over de keuze voor een passende projectmethodiek, waarbij te denken valt aan agile, het meer traditionele waterval of een hybride-methode, speelt de opdrachtgever vaak ook (on)bewust een belangrijke rol op dit gebied.
In deze setting mag echter worden verwacht dat de opdrachtgever ook project-eigenaarschap toont en  daarnaast bereikbaar is. En dan doel ik op bereikbaarheid met betrekking tot het nemen van besluiten in de vorm van onder andere go/no-go’s, het gezamenlijk evalueren van de voortgang, maar ook in relatie tot het betrekken en enthousiasmeren van de stakeholders. En dit laatste is nu eenmaal niet iets wat kan worden gedaan door het verzenden van een mail of een eenmalige nieuwsbrief door de afdeling communicatie."

Projectmanagement: het realiseren van samenspel
Van der Lee "Het gevolg van het gedrag van een opdrachtgever, die onvoldoende invulling geeft aan de rol van projecteigenaar, is dat de projectmanager ‘die het er even bij moet doen’ het gevoel krijgt er met het projectteam alleen voor te staan met de uiteindelijke gedachte ‘Waar doen we het eigenlijk voor?’. Hierdoor wordt in praktijk de basis gelegd voor weer een (deels) mislukt project! Zonde en een onnodig gemiste kans.
Projectmanagement laten uitvoeren door professionals, naast de reguliere werkzaamheden, is niet ideaal, maar dat wil zeker niet zeggen dat het een onmogelijkheid is. Vanuit mijn ervaring met het managen van projecten binnen organisaties durf ik het tegendeel te beweren. Het vraagt alleen wel om een pragmatische benadering met voldoende ondersteuning door de juiste instrumenten, middelen en een projectmethodiek die passend is bij de context. En niet te vergeten een benadering, waarbij de projecteigenaar richting de projectmanager en de stakeholders duidelijk laat zien en voelen dat er sprake is van een samenspel. Een samenspel waarbij het realiseren van gezamenlijke doel, namelijk het succesvol afronden van het project, het uitgangspunt is."

‘Start by doing what's necessary; then do what's possible; and suddenly you are doing the impossible.’
- Francis of Assisi
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven hebben ‘agile’ projecten onvoldoende onder controle
 De toekomstperspectieven van de projectmanager
 ICT-bedrijven voelen zich niet ondersteund door projectmanagementsoftware
 Het dilemma van de projectmanager: kiezen voor beton of elastiek?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10