zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Dertien tips bij een writer's block

Door: Phil Kleingeld,   06-03-2017,   15:53 uur
 

Als jochie van twaalf wist ik al dat ik schrijver wilde worden. Liefst een beroemde, maar ik had geen idee hoe ik dat moest realiseren. Het duurde tot mijn veertigste voordat mijn eerste boek van de persen rolde en dat was een bijzonder moment. Het boekje (over telefonische communicatie) sloeg goed aan; uiteraard ook door de aandacht van de media. 

Het succes van het eerste boekje smaakte naar meer en schreef ik er in hoog tempo nog  negen totdat mijn uitgever een ‘publishers block’ kreeg; zij stopte met het fonds van het genre boeken dat ik schreef.Oorzaken van ‘writers block’
Het stoppen met het uitgeven van boekjes voor de zakelijke markt veroorzaakte bij mij een ‘writer's block’. Ik begon te twijfelen aan het nut van de boeken die ik schreef en was mijn motivatie even kwijt; een van de bekendste oorzaken van WB. Andere oorzaken die WB kunnen veroorzaken zijn:  
 • Gebrek aan ideeën voor onderwerpen waarover je wilt schrijven.
 • Uitstel gedrag (geen tijd denken te hebben).
 • Twijfels over de eigen schrijfvaardigheden.
 • Angst voor (eerdere) kritiek.
 • Onzekerheid over een plot.
 • Het verhaal wil maar niet in je hoofd groeien.
 • Tijdelijke depressiviteit.
Ik pretendeer niet alle oorzaken van writers block te kennen omdat die natuurlijk van schrijver tot schrijver kunnen verschillen maar laat ik hier delen hoe ik mijn ‘writer's en publishers block’ heb weten te overwinnen en daarna nog veertien boeken heb geschreven en Joost mag weten hoeveel artikelen.

Wat je aan WB kunt doen
Ik heb in mijn omgeving de volgende oplossingen aangetroffen voor het opheffen van WB en ik hoop dat je daartussen iets aantreft om jezelf daarvan te verlossen.  
 • Praat erover met collega’s/vrienden/familieleden en maak gebruik van hun suggesties.
 • Maak lijstjes over mogelijke onderwerpen, plots e.d.
 • Ben je iemand zoals ik die aantekenboekjes vult met krabbels, ideetjes, observaties? Lees ze dan nog eens door! Daarin vind je misschien een vergeten idee dat geschikt is voor een mooi verhaal, boek, blog etc.
 • Maak je geen gebruik van een aantekenboekje? Direct aanschaffen en neem het overal mee. Doe dit vooral niet digitaal want handgeschreven informatie geeft een groter leereffect dan digitale info! Dit wordt ook wel ‘vrij schrijven’ genoemd.
 • Als je je hersens te veel afpeigert met het nadenken over onderwerpen? Maak dan je hoofd eens leeg en ga een flink stuk wandelen. (Daar deed ik mijn ideeën op voor een boek over de Camino.)
 • Ga eens naar een ‘ouderwetse’ bibliotheek en kijk eens wat er al over een thema, waarover je zou kunnen en willen schrijven, is gepubliceerd. Misschien helpt dit om een goed idee op te doen.
 • Snuffel eens door een stapel tijdschriften. Omdat daarin meestal veel korte artikelen staan is de kans groot dat je daarin iets vindt waardoor je geïnspireerd raakt.
 • Verandering van omgeving kan ook helpen. Zelf heb ik een keer voor twee maanden een huisje in Spanje gehuurd en daar een idee gekregen voor mijn boek ‘Geheimen van succes’.
 • ‘Delegeer’ je vraag om een oplossing van je WB aan je onderbewustzijn. Geloof het of niet maar, als ik hardop pratend tegen mijzelf zeg: ’Als jij eens gaat nadenken over een oplossing, ga ik even wat anders doen’, krijg ik op de gekste momenten daarna een ‘reactie’ in de vorm van een idee dat me te binnen schiet. (Misschien is dit zelfs een onderwerp voor een boek?)
 • Zet je gedachten op papier zonder na te denken over onderwerpen, spelling, stijl, interpunctie e.d. Dus, zoek een plek waar je niet te veel wordt afgeleid, type of schijf je eerst opkomende gedachte en borduur daar gewoon even verder op door. Op die manier creëer je ‘momentum’.
 • Als je een theedrinker bent, helpt Pickwick je met vragen en quotes op het labeltje van je theezakje. Dit hielp mij recentelijk aan een leuk onderwerp voor een artikel.
 • Routine wil ook weleens helpen. Dwing jezelf om op een vast tijdstip te gaan schrijven; idee of geen idee. Zet je mobiel uit, voorkom dat je gestoord wordt door de pling’s als je een email krijgt of andere zaken waardoor je gestoord kunt worden.
 • Als ik mijn gedachten weg wil sturen van het onderwerp ‘schrijven’, speel ik vaak een spelletje Sudoku of een videogame. Ook het luisteren naar mijn favoriete muziek helpt daarbij.
 • Neem eventueel een schrijfcoach in de armen die je als sparring partner kan helpen om je van je WB te verlossen.
Mocht je ‘writers block’ ervaren, dan hoop ik dat je hier wat ideeën hebt opgedaan hoe het met succes te overwinnen. Uiteraard kun je op dit artikelen reageren en jouw oplossingen voor ‘writers block’ delen.

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Phil H. Kleingeld is schrijver, columnist, digitale communicatieadviseur en business coach. Onder de naam Rent-a-Pen verzorgt hij workshops in hedendaagse digitale en analoge communicatievormen waaronder sociale media. Phil is daarnaast spreker en auteur van 24 boeken op het gebied van zakelijke communicatie zoals netwerken, verkoop, telefonische communicatie, relatiebeheer, time management, marketing en schriftelijke communicatie.

Een van de specialisaties van Rent-a-Pen is het (be)schrijven van persoonlijke biografieën van babyboomers en het verzorgen van workshops over dit onderwerp. 

U kunt hem volgen op Twitter , LinkedIn
 

Laatste weblogs

  Misvattingen over klantgedrag en de klantreizen die ze maken
  Hoe zorgen we voor meer bevlogenheid?
  Vier tips om Ja,maar…. . tijdens projecten te voorkomen 
 
reacties
 
Peter Streefkerk  |   | 
10-03-2017
 | 
08:00 uur
Hallo Phil,

bij de titel opmaak van je blog is een fout gemaakt, moet zijn '13 tips bij een Writer's Block'. Verder goede inhoud.

Groet,
Peter
Elze  |   | 
13-03-2017
 | 
07:27 uur
Als de publicer een publishersblock heeft omdat de readers, om wat voor reden dan ook, mogelijk / al dan niet een readersblok zouden kunnen hebben, hoef jij nog geen writersblock te hebben. Je schrijft gewoon en zet het al dan niet online.
Isaac Theo  |   | 
24-03-2017
 | 
09:47 uur
Getallen onder de twintig in cijfers behalve aan het begin van een zin, was het niet?
Isaac

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
De voor- en nadelen van de powernap op het werk (6) 
top10
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs
Zo zetten hackers gestolen data om in geld
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Cybercriminelen ruilen zwarte markten op het dark web in voor chatkanalen en blockchain
Vijf culturele uitdagingen op het gebied van digitale transformatie
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
meer top 10
vacatures
meer vacatures