zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Blind volgen

Door: Michel Hoetmer,   01-03-2016,   15:09 uur
 

Hebt u zich al eens afgevraagd waarom een blaaskaak als Donald Trump zoveel volgers heeft? De man kraamt een hoop gevaarlijke onzin uit.
Het lijkt er op dat hoe meer waanzinnige ideeën hij verkondigt, het hem telkens meer volgers oplevert. Feiten lijken er niet meer toe te doen. Zo goedgelovig zijn wij hier in Nederland natuurlijk niet.En managers staan al helemaal met beide voeten in de klei, toch?


Dat valt nog te bezien. In de jaren tachtig werkte ik een tijdje op de documentatieafdeling van een grote bank. Als een boek in de mode kwam, moest iedereen het hebben. Je kon er vergif op innemen dat deze nieuwe ideeën een tijdje later doorsijpelden in de organisatie.Ik herinner me nog de bestseller 'In search of excellence' (Peters & Waterman). Het werd door iedereen kritiekloos verslonden. Later werd bekend dat de auteurs eerst een aantal stellingen uit hun duim hadden gezogen en er vervolgens de data bij hadden gezocht die hun stellingen onderbouwden. Het boek was compleet waardeloos.

Tom Peters had zelf nooit leiding gegeven aan een grote organisatie. Sterker: nadat hij zijn post bij zijn adviesbureau had verlaten werd het bedrijf beter georganiseerd en verdubbelde de winst. 

Niet zo geweldig en ook niet goed
Ook de door velen bewierookte Jim Collins ging onzorgvuldig te werk. Ten eerste vergeleek hij succesvolle bedrijven met minder succesvolle bedrijven. Hij vergat te kijken naar bedrijven die het slecht deden. Dat zou toch zeker de moeite waard zijn geweest. Stel nu eens dat de geroemde goede eigenschappen ook daar aanwezig waren? Dat zou de bodem onder zijn verhaal hebben weggeslagen.
 
Bovendien ging hij veel te veel af op wat de pers over bepaalde bedrijven schreef. Wij hebben er in Nederland ook ervaring mee. Jarenlang werd Cees van der Hoeven op een voetstuk geplaatst, onder andere door de pers. Dat waren bepaald geen objectieve verhalen. Toen de keizer geen kleren bleek te dragen sloeg men door naar de andere kant. Plotseling werd de man door iedereen verguisd.

In de periode na de publicatie van het boek verkeerden veel van de door Collins geroemde bedrijven in zwaar weer. Dat was uiteraard geen gevolg van het boek. Maar het bewees wel de betrekkelijkheid van zijn beweringen. En toch waren er managers die hun medewerkers verplichtten het boek te lezen!

Een gedegen boek als 'Het halo effect' van de hoogleraar Phil Rosenzweig mocht zich in heel wat minder belangstelling verheugen. Rosenzweig veegde de vloer aan met Collins onderzoek en conclusies.

Waarom?
Een recenter voorbeeld is Simon Sinek met zijn gouden cirkel en 'Begin met het waarom'. Het is een prul van een boek. Simon neemt het niet al te nauw met de feiten. Daar komt hij uiteraard mee weg omdat kennelijk niemand enig historische besef heeft.

De Wright broers waren helemaal niet zo onervaren als hij beweert. Ze hadden veel kennis in huis en wisten hoe je ingewikkelde machines bouwt. Bovendien volgden ze de ontwikkelingen bij hun concurrenten op de voet. Simon beweert iets anders: zij hadden een waarom en daarom slaagden de broers zonder al te veel opleiding.

Idem dito met het verhaal over de poolreiziger Shakleton. Zijn expeditie strandde voordat die goed en wel was begonnen. Zijn waarom had dat kennelijk niet kunnen voorkomen. Maar dat waarom zou wel instrumenteel zijn geweest om te overleven in het barre klimaat. Simon beweert: 'daarom vielen er geen doden!'

Nou, eh, niet helemaal waar. Sinek vergeet te vertellen dat de expeditie uit twee delen bestond. In het andere deel, belast met de bevoorrading, viel wel een slachtoffer te betreuren. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het begint al in het eerste hoofdstuk waarin Sinek over Hitler vertelt. Ook dat verhaal deugt niet.

Stompzinnig modelletje
Hoe zit het met de kern van zijn boek? Sinek's model van ons brein is lachwekkend. Helaas vergaat me het lachen als ik zie hoeveel mensen dit flinterdunne verhaal klakkeloos overnemen en toepassen op hun bedrijf.

Ik kan nog veel meer voorbeelden noemen. Over zelfsturende teams, medewerkers die moeten gaan ondernemen, empowerment en nog talloze andere modegrillen.

Kunnen wij niet een beetje kritischer zijn? Feiten checken? Zelf goed nadenken? Daar worden adviseurs en managers toch voor betaald? Blinde volgers, zo bewijst Trump, kun je voor een habbekrats aan je binden.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. U ontvangt als welkomstgeschenk het eBoek '37 Tips voor koude acquisitiegesprekken'.

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Huub Nollet  |   | 
7-03-2016
 | 
09:07 uur
He,he, eindelijk eens een kritische opmerking over al die hypes, waar je zo nodig je tijd aan moest verdoen. Zelden werd er gevraagd naar de opbrengsten. Maar helaas de auteur is ook al wat ouder en is dat blijkbaar nodig om te bekijken of al die wijsheden door goeroes geuit wel zo handig zijn om te volgen.
Michel  |   | 
7-03-2016
 | 
12:09 uur
Beste Huub, bedankt voor je compliment! Tja... als je wat ouder bent heb je al het nodige voorbij zien komen. Toch denk ik wel eens met weemoed terug aan de periode waarin ik me zonder mitsen of maren in een avontuur stortte.De grote Nederlandse filosoof Cruijff zei toch ooit eens 'elk voordeel heb z'n nadeel'.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Cyberveiligheid geen prioriteit bij hoger management
Vijf essentiële aandachtspunten voor IoT-analyse
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
meer top 10
vacatures
meer vacatures