zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Onder druk wordt alles vloeibaar (behalve in projecten)

Door: Bart Flos,   21-01-2015,   12:40 uur
 

Ken je deze? 'Zet een pan water op het vuur met een kikker erin en hij zwemt rond totdat-ie binnenstebuiten keert. Maar als een kikker in een pan met kokend water springt dan vliegt-ie er meteen weer uit'. Het is een mythe maar ook een metafoor! Het is het verschil tussen iemand die hopeloos vastzit in een ontsporend prutsproject en iemand anders die er van buiten tegenaan kijkt. 


Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het verhaal van de kikker en het kokende water is een mythe, een 'Broodje Aap'-verhaal! Er is geen wetenschappelijk bronmateriaal van te vinden (*). Het zou ook een onethisch experiment geweest zijn. Alle levende wezens zijn op een of andere manier door evolutie en natuurlijke selectie geprogrammeerd met overlevingsgedrag. Als de temperatuur extreem stijgt spartelen we en proberen we te maken dat we wegkomen. Maar de mythe van de Kokende Kikker is ook een mooie metafoor, vooral als het gaat om prutsprojecten.  Tweederde van alle projecten faalt, groot en klein, altijd en overal. Het maakt niet uit in welke sector of branche, tweederde van alle dappere pogingen om een verandering door te voeren gaat de bietenbrug op. De bedragen die hier in omgaan zijn verbijsterend: miljarden bij de overheid en honderden miljoenen in het bedrijfsleven. Maar het is met name de mens die er zwaar onder te lijden heeft. Wat maakt projecten zo bijzonder?

Een project is haarfijn begrensd in de tijd

Waar we in onze normale bedrijfsprocessen heel wat aan kunnen rommelen, wegpoetsen en over de jaargrens heen tillen, komen we in een project niet mee weg. Het begint dán, dit moet er gebeuren, dát kost het en dán moet het klaar zijn. Hop-hop! Daar worden wij als mens héél zenuwachtig van en dan gaan we extreem gedrag vertonen.

Een project staat zwaar in de schijnwerpers

Hele ego’s worden verbonden aan het succes van een project. We zijn er trots op en we vertellen het iedereen. Maar we onderschatten wat er voor nodig is om zoiets ingewikkelds onder tijdsdruk voor elkaar te krijgen. Als het vervolgens mis gaat, staan die schijnwerpers nog steeds aan. Maar wij hebben het niet verpest: het waren ‘de omstandigheden’, het was die ander!

Een project stimuleert contraproductief gedrag

Wat doen we als de doelen van een project niet worden gehaald? Hopla, meer mensen, meer processen, meer geld, meer tijd, meer druk! Maar dat werkt juist averechts, het wordt er ingewikkelder van, het probleem wordt groter, kortom, het is meer van hetzelfde. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ zeggen we dan. Klopt, maar het spoelt vervolgens wel allemaal rechtstreeks door het prutsputje.   

‘Maar we hebben toch methodes en machines?’ hoor ik je roepen. ‘Onze processen zijn toch uitgekristalliseerd en onze computers en technieken kunnen toch alles?’ Ja, dat klopt. Maar onze methodes en machines zijn niets zonder de mens. Met iedere mens meer in een samenwerkingsverband neemt het aantal problemen niet lineair, maar exponentieel toe.

De mens is the mother of all fuckups!

Als we iets willen doen aan die enorme kapitaalvernietiging, aan het menselijk leed en aan die verspilde tijd en energie dan wordt het tijd aan de knoppen van de mens te gaan draaien. Want uiteindelijk liggen er drie menselijke eigenschappen aan de basis van al dat projectgepruts: leiderschap, volwassenheid en weerbaarheid.

Zit de verkeerde minkukel aan het roer? Zet er een natuurlijk leider voor in de plaats. Gaan we ons onder druk als kleine kinderen gedragen? Zet er een volwassen ondernemer tegenover. En zie je de bui van de aanstaande ramp al hangen? Steek dan je vinger in de lucht – nee, liever niet je middelvinger – en zeg er wat van! Zo simpel kan het zijn.

Wat is het projectprutsgehalte van jouw organisatie? Wat moet je nou toch met jouw project? Open je ogen en doe de Project Matchtest, De Project Prutstest en het Anti-prutskwadrant op www.hetperfecteproject.nl!

(*) Het is een mooi voorbeeld van een door 'het volk' overgenomen (spannend) verhaal waarbij na verloop van tijd iedereen het als waar aanneemt. Gelukkig kunnen we tegenwoordig op zoek gaan naar de bron: het internet ligt voor ons open. Even googelen en het relativeren kan beginnen. Klik hier maar eens op: Broodje Aap. Of ga hier eens kijken: Kokende Kikker.

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
poll
Al onze projecten zijn perfect, niemand heeft er onder te lijden!
 
Ja, dat klopt, daar ben ik het helemaal mee eens
Nou ja, niet AL onze projecten; maar verreweg het grootste deel wel
Zo mooi hebben we het niet maar tweederde halen we zeker ja
Ik denk dat we blij mogen zijn als de helft succesvol over de streep komt
Nee joh, tweederde gaat ook bij ons zo de bietenbrug op!
Man, schei uit! Ik ben al blij als er eens een keertje een goed gaat!
Ben jij gek? AL onze projecten zijn puinhopen, rampen en crisissen!
 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
J.A.M.  |   | 
28-01-2015
 | 
09:06 uur
Dat van die kikker, dat schrijft iedereen van iedereen over, maar dat klopt helemaal niet. een kikker springt er gewoon uit als-ie het te warm heeft. het artikel lijkt wel een project ;-)

Bart Flos  |   | 
28-01-2015
 | 
12:45 uur
Hallo J.A.M.,

Dank voor je reactie. Scherp opgemerkt.

Je hebt namelijk gelijk. Het verhaal van de Kokende Kikker is een mythe, een 'Broodje Aap'. Er is geen wetenschappelijk bronmateriaal van te vinden. Maar het is in de context van mijn weblog ook een geweldige metafoor! Want in prutsprojecten gedraagt de mens zich wel degelijk als die mythische kikker. En daarom gaan ze massaal de bietenbrug op.

Voor alle duidelijkheid heb ik het blog aangepast zoals je kunt zien.

Met immer hartelijke anti-prutsgroeten,
Bart Flos

PS Heb je de poll al gedaan?

Hans  |   | 
16-11-2017
 | 
11:22 uur
Dat onder druk alles vloeibaar wordt klopt niet. Gas wordt onder druk vloeibaar. Mocht het zo zijn dat vaste stoffen vloeibaar worden onder druk, dan zou dat een mooie opbouwende analogie zijn in de organisatiekunde.

Echter, de analogie tussen druk in de natuurkunde en druk in de organisatiekunde klopt wel. Net zoals in de natuurkunde, vrij bewegende moleculen in hun bewegingsvrijheid worden beknot onder druk, zo zal dat ook gebeuren in de organisatie. Tot je de druk zo ver opvoert dat men zelfs in een vast, verstarde vorm overgaat en er helemaal niets meer beweegt.
Neem druk weg en er zal weer beweging komen.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Vijf essentiële aandachtspunten voor IoT-analyse
Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
Genomineerden DDMA E-mail Campagne 2018 bekend
meer top 10
vacatures
meer vacatures