zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Acht manieren om te checken hoe het ervoor staat, zowel zakelijk als privé

Door: Bart Flos,   08-05-2014,   19:45 uur
 

Ben je gelukkig? Klaag je veel of is het juist die ander? Ben jij een workaholic of valt het nog wel mee? Hoe staat het met het prutsgehalte van jouw werkomgeving? Intuïtief denken we heel goed te weten hoe het ervoor staat met gedrag, werk en leven. Vaak klopt het maar soms bedriegt de schijn. Meten is weten zou ik willen zeggen, dus: go check it out!

Hoe we tegen ‘het leven’ aankijken – tegen ons eigen leven en dat van anderen – en hoe we werk en privé daarin een plaats geven is heel persoonlijk. Sommige van ons zijn van nature wat pessimistischer van aard (‘niet pessimistisch, ik zou meer willen zeggen, realistisch’), de ene gebruikt wat meer humor dan de ander (‘het leven is als een neus; je moet er uit halen wat er in zit’) en weer anderen gaan daar ergens tussenin zitten. Doorgaans schatten we onze eigen situatie rooskleuriger in dan die van anderen – of rooskleuriger dan deze in werkelijkheid is. Het helpt ons om te overleven maar we gaan er ook wel eens de mist mee in.


 
Meten is weten

Maar hoe staan we er nou eigenlijk werkelijk voor? Hoe maak je inzichtelijk hoe gelukkig je bent met je baan, met jezelf en met de eeuwigdurende verandering? Hoe meet je je eigen klaagniveau, je ‘workaholic-gehalte’ of het prutsgehalte van je werkomgeving? Kortom: hoe bepaal je waar je staat op dit moment, zowel zakelijk als privé?

Weten waar je staat is de tweede stap op weg naar weten wat je wilt (voor de nieuwsgierige lezer: de eerste stap is weten wie je bent). Door dit periodiek te meten vergroot je niet alleen het inzicht in je eigen ‘status’ maar het helpt je ook om trends waar te nemen en daar waar nodig in te grijpen.  

Presenteerblaadje

De volgende acht testen kunnen je helpen om het inzicht in je gedrag, je werk en je leven te vergroten. Het zijn allemaal laagdrempelige online testen, je hoeft geen account aan te maken of ergens in te loggen en het eindresultaat wordt je op een presenteerblaadje – in dit geval een PDF-printje – aangeboden.

Het kost je per test maar een paar minuten van je leven en mocht je het daar nou véél te druk voor hebben dan zou ik willen zeggen, dan zijn het juist de testen voor jou!

Daar gaan we!

1 De Anti-klaagtest: test jezelf

Klaag je zelf veel of is het vooral ‘die ander’? Altijd al eens willen weten waar je staat op de klaagschaal? Schroom niet langer en klik hier om te leren waar je staat op de lijn tussen de notoire zware klager en de ultieme anti-klager.  

2 De Anti-klaagtest: test die ander

Je hebt vast wel eens willen weten wat je schoonmoeder, je collega, je vriend, vriendin of zelfs je eigen partner scoort op de klaagschaal. Klik dan hier want hoe lager de score hoe zwaarder het gezeur maar ook: hoe hoger de score des te minder het gezanik.

3 Het Anti-klaagkwadrant

Ben je gelukkig? Het is een simpele vraag maar het antwoord is complex. Klik hier om de definitievraag te vermijden en plaats jezelf in het anti-klaagkwadrant. In drie dimensies krijg je te zien hoe je (on)gelukkig je bent en of je dat moet koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen.

4 De Workaholic Test

Wat denk jij, valt het nog wel mee met de drukte op het werk? Lukt het nog om de balans werk/privé te bewaken? Klik hier om te zien hoe de relatie is tussen (on)balans en stress en waar je terecht komt op de Persoonlijke Schaal van Richter: sta je groen, oranje, rood of bloedrood?

5 Het Anti-sleurkwadrant

Wanneer ben je tevreden en gelukkig met je werk? Wordt dat maar door één aspect bepaald of zijn het er meer? En hoe zwaar weegt dat dan? Klik hier om te bepalen waar je staat met baan en carrière en ontdek wat je moet doen: koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen.

6 De Project Matchtest

Een hoop menselijk leed kan worden voorkomen als we maar de juiste leider op de juiste plaats zetten. Maar hoe doe je dat? Hoe bepaal je of er wellicht een minkukel aan het roer staat? Klik hier om het soortelijk gewicht van je project te bepalen en ontdek of die leider daar wel in past.

7 De Project Prutstest

Tweederde van alle projecten faalt, groot en klein, altijd en overal. Moeten we al dat projectgepruts maar gewoon accepteren of gaan we er wat aan doen? Ook jij kunt de ellende in de kiem smoren dus klik nu hier om het prutsgehalte van je projectorganisatie te bepalen. Als bonus krijg je er ook nog het volwassenheidsniveau én het succespercentage bij. De vinger op de zere plek begint dus hier!

8 Het Anti-prutskwadrant

Daar zit je dan midden in je project. De mails vliegen je om de oren en iedereen rent door elkaar heen. Dat dat geen garantie voor succes is voel je op je klompen aan maar wat moet je nou dóen? Klik hier om te bepalen of je je projectpositie moet koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen.

Dat zijn ze!

Met het eindresultaat zó op een PDF-je vraag je je wellicht af ‘…oké, en nu?’. Uitstekende vraag!

Twee opties

Bij sommige testen (zoals in de kwadranten) krijg je al een sterke indicatie van een actie: je kunt je positie koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen. Bij  andere testen krijg je een score te zien (je zou het ook een waardeoordeel kunnen noemen). Hoewel de boodschap overduidelijk kan zijn – bloedrood scoren in plaats van groen bijvoorbeeld – houdt het daar natuurlijk niet mee op. Er zijn steeds twee opties:

Optie 1: Je gaat er nog eens goed over nadenken, bewaart de testen en doet ze over een paar maanden nog een keer om de trend te bepalen. Prima idee maar wie weet ben je tegen die tijd wel ‘te laat’.

Optie 2: De resultaten zijn een eyeopener voor je en je wilt direct in actie komen. Het hoe, wie, wat, waar, wanneer en waarom is je echter nog niet duidelijk.

In het laatste geval hoef je je geen zorgen te maken want de bijbehorende boeken bieden uitkomst.

Salvation lies within

De eerste drie testen horen bij het Anti-klaagboekEerste hulp bij zeuren en zaniken, de vierde en vijfde test horen bij het Anti-sleurboekEerste hulp bij baanbalen en ander werkbederf en de laatste drie testen horen bij Het Perfecte ProjectDe mens als sleutel tot succes. Met de tips & trucs in deze boeken kun je direct aan de slag met jezelf, je leven en je werk(omgeving).

Bedenk: de brutalen hebben de halve wereld, wie het hardst roept krijgt het meeste gedaan maar ook: wie niets doet, niets ontmoet en wie aarzelt heeft het nakijken. De keuze is uiteindelijk aan jou en dat begint al of niet met één van de links hierboven. Wie weet is ook jouw persoonlijke transformatie only one click away.

Veel succes!

PS Laat eens weten wat er uit is gekomen op info@bartflosveranderadvies.nl ?

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Zonder enige moeite meer omzet scoren
  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
 
reacties
 
Dennis Coelingh  |   | 
11-05-2014
 | 
11:12 uur
een klaag onderwerp is wel een onderwerpje hahah.

Ik ben stellig van mening dat als er geklaagd wordt op de werkvloer, in elk geval bovengemiddeld. Dan mist er een zekere hoeveelheid duidelijkheid in communicatie.

De veelklagers er even uit halen, in gesprek gaan en met het team aan de slag. een training communicatie?

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Drie redenen waarom web accessibility nu uw aandacht verdient (3) 
Online shopper slaat 's avonds zijn slag (1) 
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
top10
Weg met de Data Protection Officer!
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
De lat moet hoger op het gebied van privacy
‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt daar niet naar
Vier best practices voor een transformatie van finance
meer top 10
vacatures
meer vacatures