zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Vijf manieren om prutsprojecten te ontmaskeren

Door: Bart Flos,   18-02-2014,   16:25 uur
 

Op de projectmanagementschool leren we precies hoe het allemaal moet: het einde van het project komt na het begin, je kunt het maar beter zo goed mogelijk voorbereiden en het is verstandig het geheel in kleine overzichtelijke stukjes op te delen. Logisch, he? Waarom verprutsen we dan nog steeds twee derde van alle projecten, groot en klein, altijd en overal?

Het kan geen kwaad om af en toe met een helikopter boven onze samenwerkingsverbanden te gaan hangen en eens goed uit onze doppen te kijken. Het voordeel van een hoge observatiepositie is dat je gemakkelijker door mistwolken heen kijkt en eerder het grotere geheel ziet. Als het om projecten gaat aanschouw je dan hele interessante maar vooral ook hele bizarre dingen.


 
De zenuwachtige mens
 
Je ziet simpelweg de directe effecten van het opleggen van een haarfijne begrenzing in de tijd: het maakt de samenwerkende mens zenuwachtig. En als zenuwlijders vallen we terug op – laat ik het maar voorzichtig zeggen – de meer ‘elementaire’ gedragskenmerken van onze soort: hoogmoed, hebzucht, machtswellust, afgunst, gulzigheid, woede en luiheid. Zodra je dat herkent snap je al een heel stuk beter wat die mierenhoop allemaal voor wanprestaties levert. En dan heb je veel minder de neiging om de schuld bij de methode (de processen en procedures) of de machine (de computer en de techniek) te leggen.
 
Het prutsputje
 
Projectprutsen voor professionals noem ik het. Daarmee doel ik op het bijna dwangmatig verprutsen van verandertrajecten, waar je ook maar kijkt. Onze overheid spoelt miljarden euro’s per jaar door het prutsputje, het bedrijfsleven volgt dapper met honderden miljoenen aan weggegooid kapitaal. Een bizarre verspilling van geld - jazeker - want we weten toch precies wat we moeten doen? Dat leren we immers op de projectmanagementscholen van Prince2, IPMA, PMBoK, Agile of Scrum. Maar wat leren we daar eigenlijk over de zwakste schakel in ieder samenwerkingsverband, de mens? Helemaal niets!

Terug naar de basis
 
Daarom is zo’n helikoptervlucht zo onderhoudend en leerzaam: je leert terug te keren naar de basis. Waarom faalt twee derde van alle projecten? Als je vaak genoeg de juiste waaromvraag stelt blijven er maar vijf oorzaken over. Als je die vervolgens positief spiegelt vind je net zo makkelijk vijf oplossingen:
 
1. Begin niet halsoverkop aan een project!
 
‘Bezint eer ge begint,’ en: ‘Hoogmoed komt voor de val.’ Enthou­siasme is goed, maar eindigt snel in roekeloosheid. Neem de tijd om de voorbereiding af te ronden en verwerk de evaluaties van andere projecten. ‘We zijn maar vast begonnen’ lijkt voortva­rend, maar ligt aan de basis van menige catastrofe. Maak van dat verwaarloosde en overwoekerde grenspaaltje een zwaar gebarricadeerde poort in de vestingmuur tussen voorbereiding en uitvoering. Wees dapper!
 
2. Durf te stoppen als het misgaat!
 
‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.’ Durf S.T.O.P. te roepen! Er is nóóit een goede reden om door te denderen. ‘Stop­pen is voor watjes’ wordt alleen door losers gezegd. Het ver­eist inzicht, moed en zelfkritiek om op je pad te durven keren. Prutsprojecten kosten kapitalen en slechts een fractie daarvan is aan de voorkant nodig om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Stoppen is stoer, doordenderen is fataal.
 
3. Pak de onvermijdelijke problemen bij de wortel aan!
 
‘Wrijven helpt niet, klagen ook niet.’ Problemen zijn net zo onvermijdelijk en onvoorspelbaar als het weer. Wie ze als uit­gangspunt neemt, heeft een streepje voor. Het kenmerk van een professionele projectorganisatie ligt niet in de bedrevenheid van de methodologie, maar in het vermogen om de onvermij­delijke problemen in werkbare oplossingen om te zetten. Niet klagen, maar vragen. Zo komen leiderschap, volwassenheid en weerbaarheid bij elkaar.
 
4. Gedraag je als ondernemer!
 
Projecten zijn (mini)ondernemingen. Waarom zou je een pro­ject anders benaderen dan je eigen bedrijfsproces? Waarom zou je minder zorg besteden aan voorbereiding, uitvoering en afsluiting? Het enige verschil is de onverbiddelijke start- en finishdatum en de extra druk die dat veroorzaakt. Daarbinnen is het business as usual. Gebruik dus dezelfde vaardigheden die je onderneming tot een succes maken om je project tot een suc­ces te maken en beschouw de mens als je kostbaarste bezit.
 
5. Evalueer, deel en vier je ervaringen!
 
‘Wie niet leert van zijn geschiedenis, is gedoemd deze te herha­len.’ In elk project wordt elke keer weer een schat aan nieuwe ervaringen opgedaan. Anderen kunnen daar profijt van heb­ben, dus waarom zou je ze niet delen? Vind het wiel niet steeds opnieuw uit, maar start elk project met de ervaringen van vorige trajecten. Perfectioneer je project! Schroom niet om het succes te vieren met de mensen die je dierbaar waren. Applausje voor jezelf en proost!
 
Bron: Het Perfecte Project – ‘De mens als sleutel tot succes’ – Blz. 178 e.v.
 
Niet de methode, niet de machine maar de mens is de sleutel tot succes. Er zijn maar drie knoppen waar je aan moet leren draaien: leiderschap, volwassenheid en weerbaarheid. Gebrek aan leiderschap corrigeer je door onze natuurlijke leiders anders te verdelen, gebrek aan volwassenheid corrigeer je door onze menselijke beperkingen te (h)erkennen en gebrek aan weerbaarheid corrigeer je door de persoonlijke leider in jezelf te stimuleren. Maar als je dit wilt doen, zul je wel in actie moeten komen.

Doe de test!

Wil je zelf wel eens weten hoe het staat met de projecten in jouw organisatie? Ga dan naar www.hetperfecteproject.nl en doe de test!

- Met de Project Matchtest bepaal je eerst of de juiste leider wel op de juiste plaats zit.

- Met de Project Prutstest bepaal je vervolgens het prutsgehalte van je projectorganisatie: wat is het volwassenheidsniveau en hoe groot is de succeskans van de projecten?

- Met het Anti-prutskwadrant bepaal je tenslotte waar je zelf staat in je project: moet je je positie koesteren, uitzitten, heroverwegen of veranderen?

In het Perfecte Project vind je daarnaast nog zeven andere manieren om prutsprojecten te ontmaskeren. Geen tijd? Te druk met symptomen bestrijden? Dan zijn het precies de juiste testen voor jou!

Het Perfecte Project is één van de best verkopende managementboeken van dit moment. Ga snel kijken op de website van www.managementboek.nl of klik hier.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10