zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Waaruit bestaat de perfecte zakelijke garderobe?

Door: Desiree Grijpma-Hidding,   24-05-2013,   13:41 uur
 

Heeft u moeite met het maken van goede combinaties in uw kleding? Draagt u maar een klein deel van uw totale garderobe? Met deze tips krijgt u inzicht in wat de basis is van een uitgebalanceerde zakelijke garderobe. En welke kledingstukken er minimaal in de basis garderobe aanwezig moeten zijn voor dames en heren.

Een perfecte zakelijke basis garderobe bestaat minimaal uit een aantal basisstukken die onderling gemakkelijk te combineren zijn.Het is belangrijk om te investeren in deze basisstukken en te kiezen voor een goede kwaliteit. Met accessoires zoals sieraden, schoenen, sjaals, tassen en dassen geeft u uw outfit een andere touch.



Zakelijke basisgarderobe dames

Welke kledingstukken behoren tot de basis van een zakelijke garderobe voor de dames:
1. Een pantalon in een neutrale kleur zoals zwart, grijs of donkerblauw
2. Een kokkerrok of rechte rok (afhankelijk van wat bij u past) in een neutrale kleur zoals zwart, grijs of donkerblauw
3. Een zakelijke jurk met mouwen
4. Een witte of crème kleurige blouse
5. Een blazer in een neutrale kleur zoals zwart, grijs of donkerblauw
6. Een vestje in de kleur die bij uw kleurtype past
7. Een nette jas zoals bijvoorbeeld een trenchcoat
De variatie in uw zakelijke outfit brengt u aan met accessoires, een top in een contrastkleur, gekleurde schoenen.

Zakelijke basisgarderobe heren

De heren hebben minder kledingstukken om uit te kiezen, maar kunnen toch veel combinaties maken met:
1. Minimaal 2 kostuums in een neutrale kleur zoals zwart, grijs of donkerblauw
2. Lichte effen overhemden
3. Nette trui, b.v. van wol/cashmere
4. Katoenen chino voor casual dagen
5. Nette jeans zonder washing voor casual dagen
6. Zakelijke jas (geen sportjack)
De heren maken hun outfit af met zakelijke schoenen in een neutrale kleur en bijpassende riem in dezelfde kleur.  De heren die meer durven kiezen voor schoenen in een opvallende kleur.

 
 Doorsturen    8 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Desiree Grijpma-Hidding is imago stylist en biedt ondernemers, medewerkers en managers kleuranalyse en kledingadvies. Ook voor kledingadvies mannen. Zij is tevens personal shopper. Met haar bedrijf Second impression geeft zij ook kleuradvies en imago workshops. Speciaal voor bedrijven geeft zij stijladvies en presentatie trainingen.
Desiree is van mening dat naast uw communicatieve vaardigheden en uw prestaties op uw werk, uw kledingstijl voor een groot gedeelte bepaalt hoe u overkomt op uw collega’s, klanten en relaties. De kunst is om binnen de heersende cultuur een stijl te vinden, die ondersteunt wat u uit wilt stralen.

In het bedrijfsleven miste Desiree het belang van uiterlijke presentatie. Nu combineert zij met passie haar kennis van kleding en stijl met haar ruime ervaring op het gebied van sales en marketing.

Daarnaast is zij ook gespecialiseerd op het gebied van schriftelijke communicatie als webteksten tekstschrijver
 

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Jan B.  |   | 
25-05-2013
 | 
22:02 uur
Mijn hemel wat een matig geschreven stukje, inspiratieloos ook. En aan de terminologie mag ook nog wel gesleuteld worden.

Een zwart pak (nooit over kostuums beginnen) is natuurlijk een faux pas van jewelste, altijd kiezen voor grijs of blauw, effen of pinstripe. Als je zakelijk altijd in pak wordt verwacht is 2 stuks echt te weinig. Pakjasjes zijn zelden als los jasje te dragen vanwege de te gladde stof. Aanvullend een navy (het makkelijkst te combineren) casual jasje is aan te raden.

Shirts enkel wit of lichtblauw, een streepje kan prima. Button-down alleen casual. Casual shirts kunnen in meerdere kleuren, maar net als voor dassen geldt dat het geen kermisoutfit dient te worden. Contrasterende stiksels, contrastboorden met allerhande motiefjes of oversized logo's (liever helemaal geen) zijn zonder uitzondering passé.

Een zakelijke jas heet een overjas. En wat zijn in hemelsnaam zakelijke schoenen? Ja, schoenen met oxfordsluiting in zwart of bruin, basis van elke garderobe. Monks zijn tegenwoordig ook weer populair maar meer casual, evenals derbies. Suède is mooi als verdere aanvulling. Investeer bij aanschaf gelijk in behoorlijke cederhouten schoenspanners.

En investeer ALTIJD in kwaliteit ipv kwantiteit. Dat geldt vooral voor pakken en schoenen. Goedkoop is echt duurkoop.
Desiree  |   | 
26-05-2013
 | 
13:28 uur
Dank voor je opbouwende kritiek Jan B. en je aanvullingen. Altijd fijn als iemand reageert die zeer in dit onderwerp geïnteresseerd is en je maakt me daarom ook nieuwsgierig wie je echt bent Jan B.

Mijn doel is om te vertellen wat er minimaal in een garderobe aanwezig dient te zijn, wat is de basis. Met effen hemden valt dan beter te combineren.

Goed dat je aandacht werd getrokken door het zwarte pak. Je moet er inderdaad mee oppassen, als dit niet bij je kleurtype past. Als zwart wel bij je past, kan het verrassend goed overkomen, zeker als het pak inderdaad een pin stripe heeft.
Jan B.  |   | 
26-05-2013
 | 
14:46 uur
Je moet met een zwart pak niet oppassen, je moet het gewoon niet aantrekken. Een zwart pak doe je alleen aan als uitvaartondernemer of als je de koffie inschenkt op de receptie. Zwart is not done voor business.
Omar de Laat  |   | 
27-05-2013
 | 
08:17 uur
Wat ik lees is dat dit stuk inderdaad is geschreven voor personen die niet visueel communicatief zijn ingesteld.
In ons Nederlandse bedrijfscultuurtje (waarin maaiveld een sociale meetlat is...) hebben zowel mannen als vrouwen deze tips hard nodig.
Kleding is net kapsels en accessoires een communicatiemiddel.
Wij kaaskoppen leven in een (middelmatige) cultuur waarin mode en trends al buiten de norm treden. Zelfs jan herkent deze smakeloosheid maar komt in zijn betoog niet verder dan het verdedigen van wat vooral niet ''kan''.
Ik ben van mening dat je kleding vooral schoon en niet versleten moet zijn. Het moet aandacht laten zien voor je persoonlijke verzorging en de absolute nummer 1: een uiting van jou als persoon.

Als dit de norm wordt hoeven we ons ook niet meer te verlagen tot een triviale discussie over termen en kleurtjes.
Etienne  |   | 
27-05-2013
 | 
11:20 uur
Een kostuum draag je met carnaval
ex-Pakkenverkoper  |   | 
27-05-2013
 | 
12:16 uur
@ Jan B: ''nooit'' zwart is wel een erg conservatieve benadering. Ik heb zelf een perfect sluitend zwart pak van Italiaanse snit, gemaakt van 130s scheerwol met visgraat, geputte revers, echte knoopsgaten, geen omslag, geen bandplooi e.d. en zo'n pak in combinatie met wit overhemd 80s Two-Ply cotton, dubbele manchet met parelmoer/zwart geblokte manchetknopen en kastanje kleurige dubbele gesp schoenen en bijpassende riem en een zwart/wit grove streep stropdas, of een gele met geweven streep. Nooit enig commentaar erop gehad, juist enorm veel complimenten, zeker ook van de buitenlandse collega's.

Heb je het over Duitse snit, een plak-pak van Boss bijvoorbeeld, dan ben ik het met je eens.
Over het algemeen geld: koop je pak goed sluitend. Als je collega bij je in het colbertje past, dan is het te groot. Als je met je armen naast je de rand van de mouw over je manchet komt en over het eerste botje van je duim, dan zijn de mouwen te lang, loop je er verloren bij als man en ben je slecht geadviseerd door de verkoper. Wat ik altijd zei tegen een man die erop stond zulke onverzorgde lange mouwen wilde: ''Gaat u naar het carnaval meneer?'' of ''Heeft u een bruiloft waar veel polonaises worden gelopen?''. Deed het altijd goed :-)

Nog wat algemene tips: is de pantalon van het pak versleten, dan is het colbert vaak ook overbodig. Slechts zelden past een colbert bij een pantalon in dezelfde kleur. Wil je pantalon en colbert gelijk houden qua kleur, bespaar dan niet op de stomerij en laat het hele pak stomen. En laat je pak ''rusten'' op een dressboy. Ook dan gaat het pak langer mee en blijft de pasvorm beter behouden, soort van schoenspanner voor pakken. En houdt je stropdassen niet gestropt als je deze afdoet. Ook dan gaan de dassen niet lang mee. En zorg dat je je schoenen niet alleen poetst, maar ook invet 1x per maand. Anders droogt het leer uit en krijg je van die onverzorgde scheuren e.d. in het leer. Andersom geldt dit ook: niet alleen invetten, maar ook poetsen, anders verliest het leer langzaam zijn kleur.

Kortom, zorg voor je kleding, dan zorgt je kleding voor jou ;-)
Ellen  |   | 
22-07-2013
 | 
14:01 uur
Hulde Omar, helaas nog (lang?) niet de waarheid.

Waar ik me licht aan erger in het artikel is dat er staat: ''De heren hebben minder kledingstukken om uit te kiezen'' om vervolgens aan te geven dat mannen oa ook casual kunnen dragen (''Nette trui, Katoenen chino, Nette jeans''), daar waar dat voor vrouwen niet schijnt te gelden. Dus mannen hebben juist veel meer keuze; daar waar een vrouw in een nette spijkerbroek (is toch Nederlands voor jeans?) en een nette trui niet kan/mag...
Pakken  |   | 
21-02-2014
 | 
15:42 uur
Ik vind het een verhelderend stukje. Vooral als je begint met werken in het zakenleven kunnen tips als deze goed van pas komen. Toch ben ik dan benieuwd of je bedoeld dat de accessoires wel duur/van hoge kwaliteit moeten zijn en de kleding zelf niet? Of juist andersom, wat mij dan sterk lijkt.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10