zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Praktische checklist voor het kopen van een pak.

Door: Desiree Grijpma-Hidding,   09-07-2012,   15:05 uur
 

Draagt u pakken of wilt u pakken gaan dragen? Nu is het een mooie tijd om een nieuw pak te kopen. Met een beetje mazzel profiteert u nog van de uitverkoop. En wie weet gaat u op vakantie naar Zuid-Europa, waar u ook volop keuze zult hebben. Waar let u op bij het kopen van een pak, zodat u zelf met volle overtuiging een passend pak uitzoekt? Ik geef u graag een praktische checklist.

Broeklengte


Let erop dat uw broekspijpen net op uw schoenen vallen, er mag nog een kleine knik in de stof zitten. Hippe pakken hebben kortere broekspijpen, maar zijn daardoor minder tijdloos.

Schouders jasje
Eventuele schoudervulling moet ook precies op de schouders vallen, als het erover valt, is het pak te groot.

Knopen jasje
Het jasje moet dicht kunnen zonder dat het teveel trekt. Teveel ruimte is ook niet goed. Een vuistregel is dat u een vuist tussen uw borst en het jasje kunt plaatsen. U draagt de onderste knoop van het jasje open, de rest gesloten. Hier zijn de meeste pakken op ontworpen. Indien u het onderste knoopje ook dicht laat, gaat het teveel trekken en ontstaan er rare vouwen.

Mouwlengte jasje
Wanneer u uw armen laat hangen, moet de rand van de mouw eindigen in uw handpalm.

Lengte jasje
Het colbert mag net tot over de rand van de onderkant van de billen vallen. U moet het jasje beet kunnen pakken, wanneer u uw armen laat hangen.

Kleur
Wilt u lang met het pak doen en het voor meerdere gelegenheden gebruiken, kies dan voor een neutrale kleur zoals donkerblauw, antraciet of grijs. Pas met zwart, voor veel heren is deze kleur  te hard in het gezicht.

Met een das brengt u meer kleur en afwisseling in uw combinatie. Liever zonder das, kies dan voor een mooi gekleurd overhemd.

Stoffen
Let bij het kopen van uw pak op de stof. Kies liever voor een natuurlijke stof en geen polyester. Dit doet goedkoop aan en draagt niet prettig. Een mooi overzicht over stoffen vindt u hier.

Schoenen
Schoenen maken uw outfit compleet maar kunnen het ook verpesten. Kies schoenen met leren zolen. Zwart of donkerblauwe schoenen bij een donker pak. Bij een lichter pak staan bruine of beige schoenen beter of een gewaagde gekleurde schoen. Neem uw schoenen mee bij het passen van het pak.

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Desiree Grijpma-Hidding is imago stylist en biedt ondernemers, medewerkers en managers kleuranalyse en kledingadvies. Ook voor kledingadvies mannen. Zij is tevens personal shopper. Met haar bedrijf Second impression geeft zij ook kleuradvies en imago workshops. Speciaal voor bedrijven geeft zij stijladvies en presentatie trainingen.
Desiree is van mening dat naast uw communicatieve vaardigheden en uw prestaties op uw werk, uw kledingstijl voor een groot gedeelte bepaalt hoe u overkomt op uw collega’s, klanten en relaties. De kunst is om binnen de heersende cultuur een stijl te vinden, die ondersteunt wat u uit wilt stralen.

In het bedrijfsleven miste Desiree het belang van uiterlijke presentatie. Nu combineert zij met passie haar kennis van kleding en stijl met haar ruime ervaring op het gebied van sales en marketing.

Daarnaast is zij ook gespecialiseerd op het gebied van schriftelijke communicatie als webteksten tekstschrijver
 

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Bassie  |   | 
8-08-2012
 | 
13:29 uur
Goed & beknopt artikel. Ik heb 4 jaar in een herenmode zaak gewerkt & herken veel hiervan. Alleen de mouwlengte is wat aan de lange kant. Ik zou eerder de lengte van de mouw van het overhemd adviseren op die lengte en de mouw van het colbert vallend op de huidplooien aan de binnenkant van de pols. Zo is de mouw van het overhemd niet te lang & zie je een stukje manchet onder de mouw van het colbert uitkomen, wat een leuk en stijlvol detail is, zeker als je dubbele manchetten met mooie manchet knopen draagt.

De mouwlengte afspelden leverde vaak grappige situaties op. Dan vond de klant het te kort & dat betwiste ik gemotiveerd waarna ik vroeg waarom de klant dat dacht. Dan tilde de klant zijn beide armen op tot schouderhoogte met zijn handpalmen naar beneden wijzend (waardoor de mouw natuurlijk terug trekt) en ik zei: \\\\\\\'\\\\\\\'Meneer, het carnaval is pas in februari. Bent u niet een beetje vroeg dit jaar?\\\\\\\'\\\\\\\' of \\\\\\\'\\\\\\\'Gaat u de polonaise lopen?\\\\\\\'\\\\\\\'.
Desiree  |   | 
30-08-2012
 | 
15:33 uur
Bedankt voor je leuke reactie en aanvulling!
Gerard Kk  |   | 
5-09-2012
 | 
21:44 uur
Hallo,
Mis de stropdas!!
1. De lengte. Iets boven broekriem.
Voorkom dat als je gaat zitten de das tot op de stoel komt
2. De knoop zelf. Ik prefeer de windsor. Eigenlijk dient elke avond de das geheel uit gehaald te worden. Maar dat is 's morgens nogal lastig zeker met een windsor knoop. Dus dat liet ik meestal achterwegen.
Desiree  |   | 
6-09-2012
 | 
11:18 uur
Bedankt voor je reactie Gerard en de aanvullende tips. De stropdas was ik niet helemaal vergeten hoor, ik heb daar al eerder een blog over geschreven. Het linkje staat in het artikel.
Dieter  |   | 
7-09-2012
 | 
09:41 uur
Wanneer wel of niet gewaagde schoenen met moderne kleuren?. Ik stoei daar wel een beetje mee. Ik zie graag een wat opvallende schoen maar mijn partner meent dat ik daar te oud voor ben (55).

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10