zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Jeukwoorden in zakelijke online profielen

Door: Michel Hoetmer,   29-06-2012,   17:08 uur
 

Sociale media zoals Twitter en LinkedIn zijn prachtige tools om uzelf professioneel aan de buitenwereld te presenteren. Een belangrijk onderdeel van sociale media is uw zakelijke online profiel. Wat zegt u over uzelf in uw mini biografie? Wat zijn de mogelijke effecten op anderen? Bent u uzelf er voldoende van bewust waar het ene woord een positieve reactie uitlokt, andere woorden onverwachte negatieve effecten op uw uitstraling kunnen hebben? Een vooroordeel is zo in de hand gewerkt.

Als er één ding is wat ik heb geleerd in de ruim 10 jaar waarin ik artikelen schrijf is het wel dat de titel en de introductietekst de toon zetten voor hoe mensen artikelen beoordelen.Daarmee zet u mensen op een bepaald spoor. Soms het verkeerde spoor. Men noemt het 'priming'. Ongemerkt ontstaat er een bepaalde indruk of idee. Het beïnvloedt zelfs tot op zekere hoogte ons gedrag.

Pukkeltjeswoorden
Wat zijn bijvoorbeeld veel gebruikte woorden in LinkedIn-profielen? Een korte zoektocht leverde het volgende resultaat op:

specialist, innovatief, entrepreneur, bewezen staat van dienst, flexibel, gemotiveerd, gepassioneerd, doortastend, dynamisch, communicatief vaardig, out of the box, et cetera.

Een andere term die ik regelmatig tegenkom is 'mensenmens'. Van dergelijk woorden krijg ik spontaan op muggenbulten gelijkende pukkeltjes. Zijn er ook 'nietmensenmensen' of 'onmensenmensen'? Het is een gekunstelde manier om je knuffelfactor te verhogen. Wellicht is het de waarheid, maar creatief is anders.

Treffende beschrijvingen
Er zijn ook hele plezante en treffende beschrijvingen. Guido Thys is een bekende spreker en auteur. Hij noemt zichzelf bedrijfsverloskundige. Die vind ik bijzonder aardig en voor zover ik Guido ken, is het een mooie beschrijving van hemzelf. Hij helpt anderen met iets ter wereld brengen.

Iemand anders noemt zich professioneel druktemaker. Ook aardig bedacht. Maar daar zit een negatief kantje aan. Willen mensen wel met een druktemaker samenwerken?

Authenticiteit uitstralen?
Zoals u wellicht weet, krijg ik mazelen van het woord 'authentiek'. Maar vooruit. In onze wil om authentiek te zijn kunnen wij gemakkelijk de fout in gaan.

Mensen redeneren 'ze moeten toch weten wie ik werkelijk ben?' of nog zo'n irritant cliché 'weten wie de mens achter de mens is?' Dan heb ik slecht nieuws voor u: mensen zijn minder geïnteresseerd in uw persoontje. De wereld draait niet om u, maar om hen. Ze hebben vooral interesse in wat u voor ze kunt doen. Wat de samenwerking met u oplevert.

Onnodig vooroordelen oproepen
Vooroordelen zijn oneerlijk, maar zo zit de wereld helaas in elkaar. Is het werkelijk nodig om uzelf ook als privépersoon te introduceren?

Stel u schrijft in uw bio 'gepassioneerd jager'. Dan durf ik er vergif op in te nemen dat een deel van de bevolking zich gepassioneerd van u afkeert. Iemand die voor de lol beesten doodschiet is in de ogen van velen niet koosjer.

Whiskyliefhebber? Alcoholist! Hardloper? Zombie! Schaker? Dromer! En zo kan ik nog wel even doorgaan. En dat doe ik dus ook.

Negatieve invloed op de risicoperceptie
Wanneer mensen overwegen met anderen in zee te gaan, maken ze een risicoafweging. Het beoefenen van een gevaarlijke sport maakt op sommige mensen een geweldige indruk. Anderen redeneren: allemaal leuk en aardig, maar wat als hij gewond raakt? Dan zit ik met de gebakken peren.

Op een ander profiel lees ik 'mama'. Er zijn nogal wat vrouwen in Nederland die 'mama' zijn. Op zich is het niet bijzonder. Maar het roept de nodige vooroordelen op. Iemand die overweegt een mama in te huren kan gemakkelijk denken 'wacht eens eventjes, stel dat haar kind ziek wordt, meldt zij zich dan ook af voor haar werkzaamheden?'

Mensen denken onwillekeurig aan hun ervaringen met moeders: 'die melden zich om de haverklap ziek en gaan eerder weg!' Nee bedankt.

Men vergeet gemakshalve dat er heel veel vrouwen zijn die hun taken als meesterlijke jongleurs perfect weten te combineren zonder dat iemand het merkt.

Afschrikking als bewuste keuze
Uiteraard zijn er ook woorden die een deel van de bevolking de stuipen op het lijf jagen en anderen juist bijzonder aanspreken. Denkt u aan een woord als 'spiritueel'. Sommigen vinden u een zwever en voor anderen voelt het aan als een warm bad.

U maakt daarmee een duidelijke keuze. Idem dito met uw politieke oriëntatie. Het is voor de één een schrikdraadwoord en voor de ander klinkt het als muziek in de oren.

Vraag uzelf telkens af: is dit noodzakelijk om te weten? Bijvoorbeeld omdat het duidelijk in uw stijl tot uitdrukking komt en u bepaalde groepen mensen wilt aantrekken?

Of is het 'leuk om te weten'? Dat laatste valt dan al gauw in de categorie 'beter om niet te weten'. Het dient geen praktisch doel.

Conclusie
Wanneer u beschrijft wie u bent is een vooroordeel zo opgeroepen. U loopt daarmee het risico dat men op basis van dergelijke vooroordelen besluit niet met u in zee te gaan. Het is toch wel jammer wanneer u dat vooroordeel oproept zonder dat er een noodzaak toe is.

Weet u het helemaal niet meer? Vertel dan in enkele zinnen hoe u anderen helpt. Het is evenmin origineel, maar geeft de lezer in ieder geval een goed gevoel.

PS. Nu ik er eventjes over nadenk: ik moet nodig eens naar mijn profiel kijken.

Extra tip. Wilt u wekelijks nieuwe verkooptips ontvangen? Neem dan een gratis abonnement op de nieuwsbrief. U ontvangt een praktisch tipboekje als welkomstgeschenk.

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Het grote verschil tussen weten en kunnen
  Sappige recepten voor mislukte trainingen
  Het boodschappenlijstjes probleem
 
reacties
 
Petra Koole  |   | 
7-07-2012
 | 
12:37 uur
Bedrijfsverloskundige? Brrr... krijg ik ook pukkels van. Duidelijk is wel dat, omdat deze meneer een bekende is van de schrijver, dit ineens als een hele leuke vondst wordt beschouwd, terwijl het wat mij betreft in dezelfde categorie van pukkelwoorden behoort te worden opgenomen. Het is namelijk ernstig gekunsteld. Nog erger vind ik wanneer men zichzelf een prachtige functienaam toe-eigent, zoals personal executive secretary. Dit valt onder het hoofdstuk \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'overdaad schaadt\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'. Wie wil je hiermee imponeren denk ik dan. Al met al, en daar ben ik het verder roerend mee eens wat betreft dit artikel, jezelf goed en aangenaam profileren is een kunst.
Mathijs van der Kooi (Head of Community, Myler)  |   | 
9-07-2012
 | 
10:21 uur
Beetje eenzijdig artikel. Dit omdat perceptie persoonlijk is. De gevaren die in artikel beschreven worden geven natuurlijk een mooi advies over wat veel mensen wel zo ervaren.

Twee zaken die je mijns inziens sterk moet meenemen bij het opstellen van een zakelijk profiel:

1. DENK VANUIT DIE PERSOON DIE JOU MOET VINDEN
Maak keuzes waar je op gevonden wilt worden. Dus denk wie dit voor jou moeten zijn. Ga vervolgens na hoe mensen die jij wilt dat ze jou vinden / met jou in contact komen. Baseer hier je woordkeuze op. Ben je op zoek naar een nieuwe job/opdracht, wil je netwerken in de regio of juist vakinhoudelijk? Zit er een dubbelrol in vanuit het bedrijf waar je werkzaam voor bent?

2. KEUZES MAKEN IN STIJL/VORM/INHOUD
Deze zijn extreem afhankelijk van je vakgebied. Een tekstschrijver wil zich juist tekstueel profileren. Als je op zoek bent naar een tekstschrijver wil graag direct \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'ervaren\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\' hoe iemand schrijft. Zelfde geldt voor meer beroepen. Denk aan grafische vakgebieden en fotografie (GEVOEL). Bij een IT expert speelt vaak mee welke specifieke kennis van software, software modules iemand heeft en welke certificaten zijn behaald. Dan is de vorm heel (FUNCTIONEEL)
Franklin  |   | 
9-07-2012
 | 
10:27 uur
Een artikel waar de nodige pukkelzalf op moet.
Natuurlijk probeert een ieder boven het maaiveld uit te komen door pukkelwoorden te gebruiken. Zo ook het schrijven van een pukkelartikel. Of dit iets toevoegt, is de vraag. Het is wel leuk gevonden en geeft de tijdgeest aan waarin we leven zoals het gepukkel op facebook en twitter.
Naar mijn idee werkt pukkelwoorden alleen bij pukkelmensen(mannen en niet te vergeten: vrouwen) die andere pukkelaars kennen.
Pukkelwoorden suggereren authenticiteit (alweer een pukkelwoord voor sommigen)maar is meer een signaal dat je niet in staat bent om je van de ander te onderscheiden. (Moet dit altijd?) Het gebruik van pukkelwoorden is niet afkeurenswaardig maar meer een wijze van denken en omgaan met elkaar nu. En daar krijg ik pukkels van !
Matthijs Goedegebuure  |   | 
16-07-2012
 | 
12:10 uur
Leuk artikel van Michel. Ik geloof zelf dat je je niet te veel moet laten leiden door wat anderen van je omschrijvingen zouden kunnen vinden. Als je schrijft wat je gelooft, en je raakt daarmee die ene procent van al je social-media bezoekers die jou nodig heeft, dan is het toch prima? Laat die andere 99% er gerust pukkels of jeuk van krijgen. Niet te benauwd doen, want wat je ook schrijft, het zal altijd iemand treffen in zijn of haar irritatie-zone. Ga voor die ene die er wel positief door getriggerd wordt.
Jan Camus  |   | 
17-07-2012
 | 
10:08 uur
Artikel én commentaren zijn een prachtig voorbeeld van hoe systemen vooral niet willen dat je jezelf bent. Beschrijf jezelf zeker nier zoals je voelt te zijn want daar krijgt het betwetersysteem de pukkels van. Pas je aan, blend in, standaardiseer jezelf braafjes. Regelrecht naar een depressie, een chronische vermoeidheid of beter nog een burn-out als het moet. First rule, break all the rules is notabene een managementboek!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Tips om je workforce te managen
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Hoe wordt jouw organisatie een digitale winnaar?
Mensen zijn meer dan hun arbeidsprestatie
Waarom het de hoogste tijd is voor bedrijven om elektronische handtekeningen te vertrouwen
Nederlander werkt liever thuis vanwege hoge benzinekosten
Het grote verschil tussen weten en kunnen
Technische branche: doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort
Bestuurders hebben bandenspanning niet op orde
Organisaties houden geen rekening met feedback werknemers bij aanpassen reis- en onkostenbeleid
Twaalf uitdagingen voor het hybride werken
Succesvol thuiswerken met geautomatiseerd uitgavenbeheer
meer top 10