zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Ongeduldig volkje

Door: Michel Hoetmer,   02-05-2012,   16:54 uur
 

Nederlanders zijn ongeduldig. Wat zeg ik? Ze zijn het meest ongeduldige volkje van de hele wereld. En ook heel erg direct. Of moet ik zeggen 'bot'? Uh, sorry assertief. Het bleek uit de Global Customer Service Barometer van American Express. Daaraan deden 11.000 mensen uit 11 verschillende landen mee. Zodra wij denken dat men ons met een kluitje in het riet probeert te sturen, is het snel gebeurt met ons geduld.

Zelf valt me dat ook telkens op. Een groot deel van het jaar verblijf ik in Zweden. Uiteraard kom ik met enige regelmaat naar ons land. Het valt me dan meteen op hoe gestrest Nederlanders zich gedragen.



Uiteraard ben ik ook niet gevrijwaard van dergelijke ongeduldige oprispingen. Maar ik begin het al aardig te leren.

De Zweden zijn heel relaxed. Behalve overigens als het over ijshockey gaat. IJshockey in combinatie met enige alcoholische versnaperingen schijnt zelfs het hoofd van de flegmatieke Zweden op hol te doen slaan. Maar dat terzijde.

De grootste verschillen in de volksaard zie je in het verkeer en in de supermarkt. Hier hoef je bijvoorbeeld niet zo bang te zijn om van de sokken te worden gereden op de beschermende witte strepen. De Zweden zien je aankomen en remmen ruimschoots op tijd af. Ze zijn ook heel hoffelijk en laten je netjes invoegen, bijvoorbeeld bij files.

In de supermarkt is het helemaal vermakelijk. Onze buurtsuper heeft 2 kassa's. Wanneer het even stil is, sluit men een kassa en gaat de caissière vakken vullen. Wanneer de rij dan onverhoopt aanzwelt blijft iedereen rustig, zonder mopperen of moeilijke gezichten te trekken, op zijn beurt wachten. Meestal piept men dan iemand op en gaat de tweede kassa open.

Je zou dan verwachten, dat er gelijk enkele slimmeriken naar de andere kassa rennen, zoals in Nederland. Maar nee hoor. Het duurt eventjes voordat men de stap waagt. Tja... en dan kan ik het soms niet laten. Het is toch lastig om je aangeboren aard te verloochenen. Ik kijk met een vragende blik om me heen en als niemand reageert, ben ik er als de kippen bij om van de geboden mogelijkheid gebruik te maken.

Er is zelfs niemand die protesteert als er iemand anders komt aanlopen en gewoon bij de lege kassa aanschuift. Zonder gene voorkruipen wordt hier niet sociaal afgestraft.

Een nog sterker staaltje maakt ik onlangs mee. De caissière zag dat iemand een artikel was vergeten in te pakken. Zonder een moment te aarzelen pakte ze het op en liep naar buiten, achter de vergeetachtige klant aan. Het duurde eventjes voordat ze terugkeerde. Niemand zei er wat van. Geen gesteun of gezucht. Gewoon berusting. Zelf ik bleef vrolijk kijken. Ik begin het al te leren.

Wellicht heeft het te maken met de verschillende maatschappelijke opvattingen. Wij Nederlanders zijn erg op het individu gericht. Presteren vinden wij belangrijk. In Zweden wordt uitblinken op scholen ontmoedigt. Het is een en al gelijkheid wat de klok slaat. Ze hebben er zelfs een woord voor 'lagom'.

En polderen? Dat doen ze hier in het kwadraat. Zweden zijn dol op mötes. De mening van iedereen telt. Beslissingen neem je niet zo maar. Daar moet iedereen over meepraten. En jezelf klip en klaar uitspreken? Nou dat stelt men ook minder op prijs.

Is een Zweed het niet met je eens? Dan zegt hij vriendelijk 'jag förstår inte' (ik begrijp je niet). De letterlijke betekenis spoort echter niet met de bedoelingen.

O wat heerlijk indirect. Zo langzamerhand begrijp ik dat Nederlandse ongeduld ook niet zo goed meer.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
poll
Hoe geduldig bent u?
 
Ik ben de rust zelve, het kan me niet lang genoegd duren
Nou ja, af en toe word ik wel wat nerveus hoor
Och gaat wel, zo nu en dan word ik heel onrustig
Geduld? Hallo, waarom zou ik moeten wachten?
Ja bekijk het eventjes, ik ben belangrijker dan de rest
 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
S.B. Jansen  |   | 
10-08-2012
 | 
12:35 uur
Leuk stukje! Ik ervaar hetzelfde, maar dan online met onze Zweedse webshop. Prettig zaken doen! Maar vergeet de Fransen niet, die zijn nog een stukje vervelender als de Nederlanders! :)
anja /marke  |   | 
10-08-2012
 | 
18:25 uur
ja dat is wel zo in nederland woord je geleeft maar in zweden zal er vast wel weer iets zijn dat in nederland weer relax is dus tja maak je niet te druk kan toch niks veranderen leef je leven in een gezond tempo zo als jij je wel lekker voel is dat gehaast het zij zo is het als een slak ook daar moeten we maar mee leven

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10