3 april 2012 -
DHV, VNO-NCW en InterfaceFLOR dagen eindverantwoordelijken voor MVO en duurzaamheid uit om de titel ‘MVO-manager van het jaar’ in de wacht te slepen. De verkiezing wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Vanaf 2 april kunnen MVO-managers zich aanmelden en op 20 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het National Sustainability Congres.
2 april 2012 -
Als u zich verantwoordelijk voelt voor uw werk is dat een heel goede eigenschap. Maar 'te' veel verantwoordelijkheidsgevoel kan u ziek maken. Het is heel goed als een medewerker verantwoordelijkheid draagt over taken die vanuit de functie verwacht worden. Dat verhoogt de betrokkenheid en productiviteit. Maar hoe ver moet die verantwoordelijkheid gaan? Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl gaat op dit vraagstuk in.
2 april 2012 -
Besluitvorming is essentieel bij de meeste vergaderingen. Het is dus ook essentieel dat iedereen weet waarover besloten wordt en op wat voor manier. Maar hoe werkt het en waarom kan het soms zo moeilijk zijn? Carla van den Bos van Vergaderendoejezo! probeert antwoord te geven op die vraag.
30 maart 2012 -
Bedrijven die door alleenstaande CEO’s worden geleid nemen meer (investerings)risico`s en kennen tevens een instabielere aandeelkoers. Dat blijkt uit onderzoek van de Wharton School onder 1. 500 bedrijven en hun CEO’s. De extra investeringen van deze vrijgezelle topmannen in research & development en overnames vormen een risico, maar kunnen ook leiden tot een groeiversnelling.
29 maart 2012 -
Een opmerkelijk grote groep Nederlandse CFOs heeft vertrouwen in de groei van hun eigen bedrijf in 2012. Als bedrijven gaan werven voor financials geeft 79 procent als reden op dat de business is gegroeid, 21 procent wil nieuwe mensen aannemen om de gestegen werkdruk te verlichten. 45 procent van de ondervraagden geeft echter aan dat het een uitdaging is om geschikte kandidaten te vinden.
28 maart 2012 -
Topmanagers die op de ‘Goudhaantjes’ lijst van het blad Management Team (MT) staan, zetten zich in om scholing van kinderen in ontwikkelingslanden mogelijk te maken via het One Million Snowflakes initiatief. MT publiceert jaarlijks een lijst van 100 topmanagers die rond de 40 zijn, nu al een glanzende carrière hebben en in of net onder de raad van bestuur zitten.
27 maart 2012 -
Eén op de zes werknemers zegt vaak minder te slapen door werkdruk. Hans Hamburger van de Nederlandse Vereniging voor Slaap en Waak (NSWO) deed onderzoek onder 1.000 Nederlanders met een baan. Van de ondervraagden zegt twintig procent af en toe weg te doezelen op het werk omdat ze minder goed slapen. En 30 procent ligt regelmatig wakker ligt vanwege hun werk. Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl gaat in op deze vorm van slaaptekort.
26 maart 2012 -
De ‘opkomende economieën’ dichten dan misschien de kloof met Europa en de VS maar als het aankomt op het aantrekken van kapitaal, talent en toeristen liggen grote steden in de VS en West Europa nog steeds ver voor op hun 'opkomende' concurrenten. Dat blijkt uit de Global City Competitiveness Index van de Economist Intelligence Unit (EIU).
23 maart 2012 -
De eurozone staat voor een jaar vol uitdagingen, met grote schuldbedragen in de publieke en particuliere sector die nog moeten worden geherfinancierd, strenge kredietvoorwaarden, verdere overheidsbezuinigingen en teruglopende werkgelegenheid. Toch verwacht Ernst & Young's Eurozone Forecast (EEF) voor 2013 een langzame terugkeer naar groei.
23 maart 2012 -
Voor een groot aantal nieuwe auto’s wordt de bijtellingcategorie per 1 juli 2012 hoger. Om tijdens het nieuwe leasecontract nog vier jaar lang van de oude bijtelling gebruik te kunnen maken, dient de auto voor 1 juli aanstaande afgeleverd te zijn bij de berijder. De auto’s waarvan de bijtelling wijzigt, kunnen nog maar beperkte tijd besteld worden om zeker te zijn van een tijdige aflevering.
23 maart 2012 -
Het TomTom-denken overheerst bij het doorvoeren van organisatieveranderingen: zo snel mogelijk van A naar B. Bestuurders kiezen te vaak voor de snelste route met een te scherp einddoel. Ze over analyseren de huidige situatie en geven geen ruimte aan bijsturing wanneer het verandertraject is ingezet. Dat stelt Marcel Jacobs, directeur bij Pentascope.
23 maart 2012 -
De discussie over de hypotheekrenteaftrek heeft weinig impact op het zekerheidsgevoel. Nog geen kwart van de koopwoningbezitters zegt afhankelijk van de aftrek te zijn, maar bij bijna eenderde van hen leidt de afschaffing wel tot financiële onzekerheid. Ondanks deze discussie maken Nederlanders zich het meest zorgen om de hoogte van de zorgkosten, de betaalbaarheid van het pensioen en de olieprijzen. Een lichtpuntje is dat er wel iets meer vertrouwen in de toekomst is dan eind 2011.
22 maart 2012 -
De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, pleit in zijn Verslag over 2011 voor meer aandacht voor het vertrouwen van burgers in de overheid. Wetten of regels alleen dragen vaak niet bij aan vertrouwen. Effectieve communicatie tussen overheid en burger, snel herkennen van opkomende spanningen en conflicten en deze praktisch oplossen, doen dat wel. De Tweede Kamer zou bij incidenten daarom niet alleen aan nieuwe wetten of regels moeten denken.
21 maart 2012 -
De manier waarop een bedrijf haar producten of dienstenpakket aanbiedt, moet sterk worden gebracht. Iedere persoon in uw bedrijf zou helder moeten kunnen verwoorden welke oplossingen de organisatie waarvoor hij of zij werkt biedt en welke waarde deze oplossingen hebben voor de klant.