Reactie: Via Google kwam ik terecht op dit artikel. Al was het niet geheel waar ik naar op zoek was, verscheen er een lach op mijn gezicht toen ik las dat mannen op zoek zijn naar gereedschap.
Reactie: Via Google kwam ik terecht op dit artikel. Al was het niet geheel waar ik naar op zoek was, verscheen er een lach op mijn gezicht toen ik las dat mannen op zoek zijn naar gereedschap.
Reactie: Beste Wout,
Ik vond je artikel over namen onthouden bijzonder interessant en ga het absoluut proberen.
Nieuwsgierig gemaakt, ontvang ik graag het ebook Breinpower.
Reactie: @frank. Het brein kent veel ankers. In mijn 14 jaar als trainer Snellezen en Geheugentraining is het advies: keep it simple. Dominique O'Brien leerde me 3 principes: aandacht, associeer gezicht en naam in een film en gebruik vooral de klankkleur plus je beste associatie, plaats het en herhaal het in de juiste frequentie... Et Voila! 200 namen geen probleem, staten van america en hun hoofdsteden 20 minuten. En wat gaaf is: letterlijk iedereen zijn geheugen verbetert met quantumsprongen.
Reactie: Interessante blog Wout. En uit de reacties blijkt dat dit onderwerp behoorlijk leeft. Terecht, want het belang van namen onthouden wordt nog vaak onderschat. Eerder schreef ik ook een artikel hierover op deze site. Je kunt dit hier vinden: http://www.managersonline.nl/artikel/4717/zo-kunt-u-beter-namen-onthouden.html Wellicht hier interessant ter aanvulling.
Reactie: Intern ondernemerschap is als sleutel voor innovatie net zo hard nodig in het sociaal werk en het welzijnswerk. Daar deden wij in 2009-2012 praktijkgericht onderzoek naar – inhoud en noodzaak daarvan, mogelijkheden en belemmeringen ervoor - bij vijf zorg- en welzijnsinstellingen. Innovatie is nodig vanwege het sterker aansturen op participatie, meedoen en het zelf zaken oppakken door cliënten en burgers. Voor zover dit kan. Dit brachten de Wmo, Welzijn Nieuwe Stijl en de bezuinigingen. In ons onderzoek bleek overduidelijk dat meer intern ondernemerschap voor sociaal werkers niet zonder veranderingen in de organisatie lukt (delegeren van bevoegdheden, andere stijl van leiding geven, professionele ruimte, en zo meer). Intern ondernemerschap is zo ook een vraagstuk van organisatieverandering. Hierover schreef dr. Petra Biemans (lector HRM), op basis van dit onderzoek, in het boek ´Ondernemen in Welzijn´ een zinnige bijdrage over de wijze waarop intern ondernemerschap in organisaties geborgd kan worden. Maar ook andere belemmeringen - vanuit teams, vanwege sterke protocolisering van diensten en te bureaucratische verantwoording, en door een te egalitaire bedrijfscultuur - komen in dit boek gedetailleerd aan de orde. Die bevindingen worden deels algemener ondersteund door resultaten van wetenschappelijk onderzoek ( De Jong en Wennekers, 2008). Als die organisatieverandering uitblijft, lukt het ´intrapreneuren´ niet. En dan bestaat de kans dat de uitvoerenden die veel ondernemender willen werken - en die zijn er ook - weglopen. Al zijn er ook uitvoerenden die juist graag vanuit een organisatie willen ondernemen. Omdat zij zich met het goede imago van de instelling identificeren en bij hun ondernemen ook graag gefaciliteerd worden. Gelukkig maar dat zulke uitvoerenden er ook zijn, want zij zijn de motor voor de noodzakelijke veranderingen.
Reactie: Graag ontvang ik het e-book breinpower. Herkenbaar, personen die namen kunnen onthouden maken
altijd een positieve indruk op mij. Het contact voelt vertrouwd en goed.