zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cao kompas wint eerste prijs in battle ‘cao van de toekomst’

9 juli 2010 - Hoe ziet de cao van de toekomst eruit? Die vraag stelde het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) eerder dit jaar aan studenten en jonge professionals via Battle of Concepts. Dit leverde maar liefst 35 concepten op met goede ideeën voor cao’s van de toekomst.

Tijdens een symposium over de toekomst van de cao bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in Den Haag presenteerde winnares van de battle, Marieke van Essen haar ´Cao Kompas´. Maarten Camps, directeur-generaal Werk bij het ministerie van SZW, opende het symposium. Hans van der Steen, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid AWVN, reikte namens de vakjury de eerste prijs uit aan de winnare. 



Ruimtegevend en stimulerend
In haar Cao Kompas stelt Van Essen dat een cao ruimtegevend en stimulerend moet zijn, gericht op investeringen in employability. Vernieuwend is dat Van Essen individuele medewerkers centraal stelt op een virtueel cao-platform en ook ZZP-ers betrekt. Zij denkt aan een zogenaamde basisregeling ZZP-ers voor bijvoorbeeld de toegang tot scholingsfondsen of een collectieve pensioenregeling.
Alle concepten laten met name vernieuwingen zien op het vlak van het cao proces, waarbij zich de volgende trends aftekenen: veel inzet van technologie en sociale media; iedereen doet actief mee los van lidmaatschap van een vakbond; en de rol van de vakbonden verandert van een belangenbehartiger voor eigen leden naar een specialist en procesbegeleider voor cao´s. 

Jury
Naast Van der Steen bestond de deskundige jury uit Jamila Aanzi (vice-voorzitter FNV Jong), Maartje Boomkamp (HR beleidsadviseur Achmea), Jesse Klaver (voorzitter CNV Jongeren), Ton de Korte (directeur NCSI), Betty van der Roest (projectadviseur NCSI) en Bart Willems (Sectormanager Jongeren bij de Unie). Zij beoordeelde de 35 ingezonden concepten en stelde eind maart een top vijf samen. Deze top vijf bundelde het NCSI samen met het juryrapport en de integrale tien beste concepten tot een inspiratiebundel. De bundel is vanaf vandaag  hier verkrijgbaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland keurt overheidsingrijpen in pensioenen af
 Meditatie zou standaard in arbeidsvoorwaarden moeten
 Cao-seizoen nog stroef, maar wel toekomstgericht
 Authentiek vertrouwen biedt bedrijven voorsprong
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10