zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondernemer beveiligt bedrijfsgegevens onvoldoende

22 juni 2010 - Meer dan 95 procent van de Nederlandse zelfstandig ondernemers heeft vertrouwelijke informatie op zijn computer staan en maar liefst 80 procent van hen is bang om deze gegevens te verliezen. Ruim een derde van de ondernemers heeft daadwerkelijk weleens gegevens definitief verloren.

Het online opslaan en beveiligen van informatie in bijvoorbeeld een datacenter wordt echter nog niet veel toegepast (12,8 procent) terwijl dit de meest betrouwbare methode is om definitief verlies van gegevens te voorkomen. Dit blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Kien in opdracht van KPNBewustzijn groeit

Het onderzoek wijst uit dat zelfstandig ondernemers zich wel degelijk bewust zijn van het belang van het maken van een back-up en het beveiligen van bedrijfsgegevens. Ruim 90 procent treft ook maatregelen om inzage van anderen tegen te gaan en de computer te beschermen tegen schadelijke invloeden. Maar de maatregelen die zij treffen, blijken in de praktijk omslachtig, arbeidsintensief en onvoldoende om gegevens goed te beschermen. Maatregelen die ondernemers nemen om verlies van gegevens tegen te gaan, zijn onder andere: het maken van een back-up van de gegevens op een externe harde schijf, usb-stick of cd-rom (43 procent). Daarnaast worden anti-spyware en virusscanners door 93 procent van de ondernemers gehanteerd om de computergegevens te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze maatregelen bieden echter onvoldoende bescherming tegen bijvoorbeeld diefstal of brand. 

Gevaar voor continuïteit
Meer dan een derde van de ondernemers heeft al ooit de schadelijke effecten ervaren dat het verlies van bedrijfsgegevens met zich meebrengt. De meerderheid van de ondernemers geeft aan geen tijd te hebben om verloren bedrijfsgegevens weer te achterhalen (48 procent). Een kleine groep is zelfs bang dat het verlies van bedrijfsgegevens kan leiden tot faillissement. 81 procent van de ondernemers zou het heel erg vinden wanneer andere mensen inzicht krijgen in de gegevens van hun onderneming, voor bijna de helft van de zelfstandig ondernemers zou het zelfs een nachtmerrie zijn wanneer zijn of haar gegevens openbaar worden gemaakt. Met deze uitkomsten is het des te opmerkelijk dat ruim een kwart (28,2 procent) van de Nederlandse ondernemers nog geen specifieke maatregelen heeft getroffen om de toegankelijkheid van bedrijfsgevoelige informatie te beschermen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien zomerse internetgevaren
 Uw persoonlijke gegevens liggen zomaar op straat
 Bedrijven hebben geen intern beleid omtrent informatiebeveiliging in de cloud
 Digitale informatie nog steeds slecht beveiligd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10