zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen van ondernemers in economie flink toegenomen

14 juni 2010 - Het vertrouwen in de Nederlandse economie is onder MKB-ondernemers flink toegenomen. In het voorjaar 2009 bereikte het vertrouwen nog een dieptepunt als gevolg van de internationale kredietcrisis.

Het aantal ondernemers dat zegt (enigszins) vertrouwen te hebben in de Nederlandse economie is dit jaar, in vergelijking met het voorjaar van 2009, gestegen van 53 procent naar 72 procent.  Ook wat betreft de vooruitzichten voor de eigen onderneming is de ondernemer positiever. Ten opzichte van één jaar geleden verwachten meer ondernemers een omzet- en winstgroei. Dat schrijft de Kennissite MKB en Ondernemerschap.Ondernemers negatief over gevoerde economisch beleid

Hoewel de MKB-ondernemer aanmerkelijk positiever geworden is over de Nederlandse economie en over de vooruitzichten voor de eigen onderneming, blijft de ondernemer in 2010 vrij negatief over het gevoerde economische beleid in Nederland. Slechts zestien procent van de ondernemers geeft aan vertrouwen te hebben in het economisch beleid. Dit percentage is lager dan in 2009 het geval was. 

Economisch herstel MKB blijft achter bij grootbedrijf

Ondanks het toegenomen optimisme in het MKB in 2010, herstelt het MKB in 2010 slechts licht van de gevolgen van een ongekend diepe val van de wereldhandel. Met een verwachte afzetgroei van 0,5 procent, blijft het MKB flink achter bij de 2,25 procent groei van het grootbedrijf. Doordat het grootbedrijf sterk op de buitenlandse afzet is georiënteerd, kan zij sterker profiteren van de groei van de export van 5,75 procent. Hoewel de internationale onzekerheden buitengewoon groot zijn, blijft de exportgroei nog steeds fors te noemen. Het MKB heeft veel last van de sterk ingekrompen bouwproductie (-8,5 procent). Daarnaast is ook de consument nog steeds terughoudend. Dit zet de afzetgroei van het MKB eveneens sterk onder druk. In 2011 zal de afzetgroei van het MKB meer in de pas lopen met de groei van het grootbedrijf. De exportgroei zal dan afvlakken, de consumenten worden mogelijk wat uitbundiger en de bouwproductie kan licht herstellen. 

In 2010 nog daling werkgelegenheid

In 2010 is de daling van de werkgelegenheid in het MKB nog aanzienlijk. Dit jaar zijn er 90.000 banen minder in het MKB dan vorig jaar het geval was. Doordat het economisch herstel nog beperkt zal zijn, zijn bedrijven terughoudend in het aantrekken personeel. Door natuurlijk verloop en lage werkgelegenheidsdynamiek, loopt de werkgelegenheid per saldo bij veel bedrijven terug. Voor 2011 wordt geen verdere daling van de werkgelegenheid voorzien. Voor een herstel van de werkgelegenheidsgroei in 2011 zal het herstel nog onvoldoende krachtig zijn. 

Grote sectorale verschillen in het MKB in 2010
De ontwikkelingen tussen sectoren lopen sterk uiteen. De industrie, de groothandel, de transport- en communicatiesector en de financiële en zakelijke dienstverlening realiseren in 2010 de sterkste afzetgroei. De bouwsector wordt daarentegen met een flinke productiedaling geconfronteerd. De sectoren die sterk op de consument gericht zijn, blijven achter bij de andere sectoren. In 2011 zal de afzet in alle sectoren groeien. Ook dan zal de sterkste groei plaatsvinden bij de industrie en de groothandel. In de bouw zal dan weer een licht herstel optreden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed
 Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index
 Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondernemend Nederland is voor het eerst weer positief
 ‘Naakte’ consultant wint vertrouwen
 Nederlanders zijn zeer positief over economie
 Manager moet vertrouwen herstellen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index  (1) 
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed (1) 
De top tien startups waar talent wil werken (1) 
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (6) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
top10
Vijf zegeningen van een burn-out
Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
Extreme beloning toppers in bedrijfsleven blijkt wederom mythe
Kennis cybersecurity-terminologie Nederlandse beslissers onvoldoende
Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland
Wie van het Europese talent wil in Eindhoven werken? Bijna niemand
Vijf tips om tijd te besparen met vliegen
Besluitvormingsdilemma’s in het digitale tijdperk
meer top 10