zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wereldwijd Besturen bezorgd over stijging fraude

20 mei 2010 - 76 procent van de ondervraagden van de elfde Ernst & Young Global Fraud Survey is in toenemende mate bezorgd over hun persoonlijke aansprakelijkheid als gevolg van fraude, omkoping en corruptie. De geïnterviewde leidinggevenden zijn van mening dat hun Raad van Bestuur onvoldoende voorbereid is op nieuwe risico’s van fraude en corruptie doordat bedrijven nu weer groeien.

De perceptie bestaat dat met name bestuursleden in Latijns-Amerika (95 procent), het Midden-Oosten en Afrika (87 procent), Centraal- en Oost-Europa (84 procent) en Australië (81 procent) erg bezorgd te zijn. Uit de reacties van meer dan 1.400 CFO’s en hoofden van internal audit, juridische zaken en compliance van grote bedrijven in 36 landen blijkt bovendien dat fraude aanmerkelijk toeneemt in bepaalde regio’s. In West-Europa bijvoorbeeld is het aantal bedrijven dat te maken kreeg met gevallen van fraude in de laatste twee jaar met tien procent gestegen tot 21 procent. Het aantal fraudegevallen blijft hoog in Latijns-Amerika (21 procent) en in het Midden-Oosten en Afrika (achttien procent). Nederlandse resultaten

De onderzoeksresultaten tonen aan dat het Nederlandse bedrijfsleven wel degelijk regelmatig met fraude wordt geconfronteerd," stelt Angelique Keijsers, partner bij Ernst & Young en verantwoordelijk voor de Fraud Investigation & Dispute Services praktijk. "Maar liefst 26 procent van Nederlandse bedrijven rapporteren in de laatste twee jaar een ‘significante fraude’ te hebben gehad, flink meer dan het Europese (21 procent) en wereldwijde (zestien procent) gemiddelde." 

Bestraffen
David Stulb, Global leader van de Ernst & Young Fraud Investigation & Dispute Services praktijk verklaart: "De versterkte aanpak van fraude, omkoping en corruptie is een prioriteit in veel markten. Individuele leidinggevenden en directeuren zullen niet immuun blijven voor vervolging. Sterker nog, de goedkeuring van de Bribery Act in Groot-Brittannië is een recent voorbeeld van de robuustere aanpak om onethisch gedrag van personen en ondernemingen te bestraffen en ze kan zelfs buiten de UK van toepassing zijn." 

Zorgelijk

Ondanks de bezorgdheid die de Raden van Bestuur tonen, lijken ze weinig te ondernemen om hun bescherming te verhogen. Het is zorgelijk dat slechts vier van de tien geïnterviewde CFO’s in het laatste jaar het verzoek heeft gekregen de fraude- en corruptiemaatregelen te beoordelen, en maar 28 procent het verzoek had gekregen een frauderisicoanalyse uit te voeren. De uitkomsten voor Noord-Amerika waren over het algemeen beter dan voor andere delen van de wereld, maar de resultaten voor Centraal- en Oost-Europa waren bijzonder zorgelijk: slechts achttein procent was gevraagd een frauderisicoanalyse uit te voeren binnen hun organisatie. 

Slecht voorbereid
Angelique Keijsers: "In vergelijking met andere Europese landen hebben Nederlandse bedrijven er minder vertrouwen in dat internal audit fraude en corruptie effectief kan detecteren. Nederland loopt overigens achter in Europa wanneer het aankomt op het voorbereid zijn op incidenten. De survey geeft aan dat bij meer dan de helft van Nederlandse bedrijven in geval van fraude de verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn. 

Nieuwe risico’s

David Stulb voegt toe: "Gegeven de financiële druk bij veel ondernemingen is het van wezenlijk belang maatregelen te treffen tegen fraude en corruptie. Het periodiek uitvoeren van risicoanalyses in specifieke sectoren en markten is niet alleen verstandig, maar helpt medewerkers in risk management functies bij het prioritiseren van risico’s. Nu bedrijven weer opkrabbelen, zijn vele op zoek naar nieuwe groeimogelijkheden, eventueel door zich op nieuwe markten te begeven of door het doen van overnames. Deze inspanningen kunnen bedrijven bloot stellen aan talloze nieuwe risico’s, waaronder corruptie. Om zulke risico’s te verkleinen, dienen bedrijven voorafgaand aan de acquisitie grondig en gericht boekenonderzoek (due dilligence) uit te voeren." 

Weinig onderzoek

Desondanks verklaarde 30 procent van de respondenten een dergelijk onderzoek zelden of nooit uit te voeren (Japan 40 procent, Centraal- en Oost-Europa 38 procent). De cijfers voor due diligence onderzoek achteraf wekken nog grotere bezorgdheid: 42 procent van de respondenten geeft toe zulke procedures zelden of nooit uit te voeren. InJapan is dit 53 procent en in Australië zelfs 54 procent. 

Dataprotectie

Het nieuwe fusie- en overnamebeleid geeft bij de geïnterviewden ook op andere gebieden redenen tot ongerustheid. 48 procent van de geïnterviewde hoofden van juridische afdelingen is bezorgd over concurrentierisico’s als gevolg van de drang tot groei, terwijl 45 procent van de hoofden van compliance-afdelingen aangaf dat dataprotectie de komende achttien maanden een belangrijk onderwerp wordt. 

Procedures herzien

Antwoord geven op individuele incidenten of onderzoeken door toezichthouders vereist vaak een omvangrijke analyse van elektronisch opgeslagen informatie, inclusief e-mails. De helft van de geïnterviewde juridische specialisten gaf aan dat het belang van e-mails bij onderzoeken in de laatste twee jaar gegroeid is, ofschoon 35 procent van hen zegt van plan te zijn te korten het onderzoeken van e-mail verkeer, wat een belangrijke focus op sterke doelmatigheid impliceert. David Stulb concludeert: "Bij een terugkeer van de groei verwachten we meer uitdagingen, meer kans op fraude, meer blootstelling aan corruptie en meer belangstelling van tussenpersonen. Om op lange termijn duurzame en ethische groei te realiseren dienen bedrijven in de komende maanden hun procedures te herzien of te verbeteren, mochten ze dat al niet gedaan hebben."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
 Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
  In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier foute redenen om geen vragen te stellen
 Nederlandse bedrijven kwetsbaar voor fraude
 Zeven soorten fraudeurs - welke loopt er bij u rond?
 Crisis vergroot kans op fraude
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
Drie populaire project management apps voor managers
Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
Parkeervergunning in grote stad wordt steeds duurder
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
meer top 10