zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse exporteurs verwachten dit jaar acht procent groei

31 maart 2010 - Nederlandse exporteurs lijken de weg naar boven weer te hebben gevonden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van Atradius en Fenedex onder ruim 4.000 exporteurs. Over 2009 rapporteerde 44 procent van de respondenten een omzetdaling uit de export. Een historisch dieptepunt.

Voor 2010 verwachten dezelfde ondernemers echter een gemiddelde groei van acht procent. Wel blijkt dat ondernemers - wellicht onder invloed van de economische crisis – kiezen voor het versterken en uitbreiden van hun huidige exportportefeuille in plaats van zich te richten op nieuwe exportlanden. Daarnaast wordt duidelijk dat het herstel vooral dicht bij huis te vinden is. Exporteurs verwachten vooral in landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk omzetgroei te realiseren. Buiten de Europese Unie bieden de BRIC-landen de beste vooruitzichten. Meer focus, minder nieuwe markten

Ieder jaar geven tussen de 40 en 50 procent van de Nederlandse exporteurs aan een nieuwe markt te gaan betreden in het komende jaar. Voor 2010 is dit percentage slechts 34 procent. Exporteurs die wel plannen hebben om nieuwe markten te betreden, richten zich in eerste instantie op Brazilië, Rusland en Denemarken. "Exporteurs willen zich dit jaar toeleggen op het versterken en uitbreiden van hun huidige exportportefeuille. Dat is wat wij horen van onze leden," zegt Frank Hauwert, directeur van Fenedex. "De acht procent omzetgroei die de ondernemers verwachten is natuurlijk een enorme opsteker voor de Nederlandse export, maar moet met enige nuance worden bekeken. Ondanks deze groei zijn we namelijk nog niet terug op het niveau van 2006-2008". 

Opnieuw investeren in personeel

Uit het onderzoek van Atradius en Fenedex blijkt dat Nederlandse exporteurs in 2009 flink geraakt zijn door de kredietcrisis. Getuige de daling van de exportomzet bij 44 procent van de respondenten. Toch kijken deze ondernemers weer vooruit. Zo geeft achttien procent van de exporteurs aan dit jaar te willen investeren in nieuw personeel, terwijl vorig jaar 34 procent aangaf te gaan besparen op personeel. Bijna driekwart van de exporteurs geeft aan zijn exportaanpak te hebben aangepast aan de nieuwe economische situatie. Hiervan gaf 38 procent aan de kosten strakker te beheersen, 32 procent hanteert nu een strikter debiteurenbeleid en een kwart kiest ervoor om intensiever aanwezig te zijn op de exportmarkt. Het nieuwe beleid moet vooral in 2010 zijn vruchten afwerpen. Ondanks de aanhoudende aandacht voor duurzaamheid geniet het ontwikkelen van een duurzame/MVO strategie voor slechts tien procent van de respondenten prioriteit in 2010. 

Hard geraakt maar positief over 2010

Dat is het geval in de metaalsector en de machine-industrie. Hier daalde de omzet uit export vorig jaar met respectievelijk dertien procent (verwachting was -acht procent) en zes procent (verwachting was -zeven procent). Een daling door teruglopende orders, maar ook door de ongunstige euro-dollar en euro-pond verhouding. Maar dit jaar kijken deze branches vooruit met een verwachte exportgroei van 5,3 procent in de metaal en 6,6 procent in de machine-industrie. Branches als de chemie, farmacie, elektronica en elektrotechniek doen hier nog een schepje bovenop met een verwacht groeicijfer van tien procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Succesvol thuiswerken met geautomatiseerd uitgavenbeheer
 Organisaties houden geen rekening met feedback werknemers bij aanpassen reis- en onkostenbeleid
 Twaalf uitdagingen voor het hybride werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondernemer voelt crisis nog steeds, maar vertrouwen in herstel groeit
 Afzet bedrijfsleven daalt met 4,75 procent
 Twaalf tips om uw buitenlandse klanten te laten betalen
 Nederlandse export blijft groeien
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Tips om je workforce te managen
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Nederland hybride werkland: een derde weigert fulltime kantoorbaan
Mensen spelen grote rol in de toekomst van B2B e-commerce
Emissievrij bouwen en bezorgen binnen de stad
Vraag naar netwerkmanagers blijft heel groot
IT-leiders moeten hun teams bijscholen om meer waarde uit data te halen
'Cyberveiligheid moet in handen zijn van de overheid'
Hoe wordt jouw organisatie een digitale winnaar?
Waarom het de hoogste tijd is voor bedrijven om elektronische handtekeningen te vertrouwen
Mensen zijn meer dan hun arbeidsprestatie
Het grote verschil tussen weten en kunnen
meer top 10