zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zaken doen met India: wiebelende hoofden en een rekbaar begrip van tijd

19 maart 2010 - India behoort tot de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) en is erg in trek bij Nederlandse ondernemers. Naast investeren en zakendoen met Europese landen, de Verenigde Staten en China, staan Nederlandse ondernemers positief tegenover India. Toch blijken er in de samenwerking ook obstakels.


Harold van Gerven, partner bij Care4HR, gaat in dit artikel in op de obstakels en kansen bij de samenwerking met Indiase partners. 



Goede voedingsbodem
India is met 1,2 miljard inwoners ‘s werelds grootste democratie. Het en politieke en rechtssysteem is er hetzelfde als in Groot Brittannië, de Indiase zakenwereld is westers georiënteerd en veel hoogopgeleide Indiërs spreken goed Engels door studie of tijdelijk werk in het buitenland. Een goede voedingsbodem voor een vruchtbare samenwerking. Toch blijken er in de samenwerking tussen Westerse en Indiase bedrijven nogal wat obstakels. 

‘Indian Stretchable Time’

IST staat voor ‘Indian Standard Time’. In de volksmond wordt deze afkorting nog weleens uitgelegd als ‘Indian Stretchable Time’: Indiase Rekbare Tijd. Een om twee uur geplande afspraak start vaak pas twintig tot dertig minuten later. Vervelend als u uw agenda strak hebt gepland. 

‘Yes Sir’

"Yes Sir" is een veelvoorkomende afsluiting van gesprekken, maar betekent niet altijd dat uw gesprekspartner het met u eens is. Het is niet gangbaar iemand tegen te spreken en kan zelfs als onbeleefd worden ervaren. Hoewel de nieuwe generatie Indiërs feedback natuurlijker vindt dan de oude generatie, moet je in veel gevallen in de gaten houden of je verzoek wel wordt opgevolgd. De valkuil hierbij is dat u zich als een kolonist gaat gedragen. Dit kan u op korte termijn tijdswinst opleveren, maar op de langere termijn werkt dit vaak contraproductief. 

Claimcultuur

Raak niet geïrriteerd wanneer een Indiër u herhaaldelijk vraagt wat u precies bedoelt. Want ook al was uw verzoek nog zo duidelijk en in koeienletters uitgeschreven (de koe is overigens een heilig dier in India), kijk niet verbaasd als er voor de zoveelste keer om een bevestiging wordt gevraagd. In India is niet iedereen het nemen van verantwoordelijkheid gewend. Het land heeft een claimcultuur waardoor het altijd veiliger is om nog een keer om bevestiging te vragen. 

‘Wiebelen’

‘Nee’ zeggen is erg onbeleefd en wordt in de meeste gevallen dan ook niet gedaan. Non-verbaal zijn er echter allerlei signalen waaruit u kan opmaken of de boodschap duidelijk is overgekomen. Hoe meer de hoofden ‘wiebelen’, des te duidelijker de boodschap is. Voor ons westerlingen is dit vaak lastig omdat wij graag duidelijkheid hebben en willen weten waar we aan toe zijn. Met wiebelende hoofden die zowel ja als nee kunnen betekenen, kunnen wij niet veel. 

Profiteren van elkaars potentieel

Ondanks deze verschillen valt er met Indiërs heel goed te werken, het zijn heel betrouwbare businesspartners.Een belangrijk uitgangspunt bij de totstandbrenging van een vruchtbare samenwerking, is wederzijds begrip voor elkaars cultuur en de voordelen daarvan. Op deze wijze verheft u uw eigen werkwijze niet tot norm. Om het optimale uit een zakelijke samenwerking te krijgen, moet u dus investeren in zakenrelaties en in begrip voor elkaars cultuur. Kenmerkend voor een cultuur is dat de wortels vaak diep liggen, het veranderen van door cultuur ingegeven gedrag gaat niet over één nacht ijs. 

Leren van elkaars cultuur

Wij Nederlanders kunnen veel van Indiërs leren. Denk aan spiritualiteit, gastvrijheid en geduld. Voor aanvang van een project of samenwerking is het van belang dat u de tijd neemt om elkaar te leren kennen. Dit kan door een programma te draaien dat enerzijds op het individu gericht is, maar dat tegelijkertijd bijdraagt aan het verbeteren, optimaliseren en versterken van de samenwerking en de business.
Het klinkt voor de hand liggend, maar in hoeveel gevallen wordt men niet direct aan het werk gezet om de gedane investeringen terug te verdienen? Door vertrouwen op te bouwen en goede intenties te tonen creëert u een omgeving waarin het mogelijk is over en weer verwachtingen uit te spreken en oprechte commitment op gezamenlijke doelen te verkrijgen. Alleen zo profiteert u optimaal van elkaars potentieel.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Indiase en Braziliaanse managers begrijpen de vier pijlers van betrokkenheid het best
 Nederlandese ICT`er overtreft Aziatische
 Indiase CEO zet ego opzij voor economisch belang
 Europa wacht invasie van Chinese en Indiase multinationals
 
 
reacties
 
cher  |   | 
23-03-2010
 | 
21:12 uur
Wiebelende hoofden ,wat in nederlandse gebaren- taal nee is ; is net andersom in India en is dus: Ja-wel !
Daphne  |   | 
6-05-2010
 | 
10:35 uur
Volgens mij is dat in Bulgarije ook het geval, verwarrend hoor!
Clemens-Nadja  |   | 
28-05-2010
 | 
14:09 uur
Het wordt nog verwarrender als het in Noord India over het algemeen nee betekent, in het zuiden over het algemeen ja en misschien in het tussenliggende gebied.
Ahsram  |   | 
5-07-2010
 | 
11:14 uur
@Nadja: het betekent in Noord India ook gewoon 'ja'.
Loek  |   | 
8-01-2011
 | 
15:30 uur
Who is interested to start up a business between India and the Netherlands? Preferable an Indian guy or girl...
Tjeerd  |   | 
13-12-2011
 | 
13:06 uur
Culturele verschillen komen vaak tot uiting op pijnlijke momenten die niet meer teruggedraaid kunnen worden.
Veelal wordt men onzeker en gefrustreerd wanneer men iets in India wil opzetten. De cultuur is zonder ervaringsdeskundigen vrijwel niet te doorgronden; maar maakt het land wél extra interessant.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10