zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO verwacht teveel met te weinig van financiële afdeling

23 februari 2010 - CEO’s verwachten veel te veel van hun financiële afdelingen. Meestal krijgt deze afdeling slechts de ruimte om cijfers te verwerken en ontbreekt het aan de middelen en de training om een effectieve strategische partner te worden. Slechts een vijfde van de financieel medewerkers in grote en middelgrote Britse bedrijven heeft momenteel invloed op strategische beslissingen.

Dat komt naar voren uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers. Meer dan de helft van de financiële professionals houdt zich met name bezig met het verzamelen van gegevens en niet met het analyseren daarvan. Toch rekenen veel CEO’s – mede door de recessie - in steeds grotere mate op hun financiële medewerkers als het aankomt op het beheren van de financiële prestaties, het afwegen van risico’s en het garanderen van de kostenefficiency van de bedrijfsvoering. Al deze zaken worden inmiddels, terecht, beschouwd als cruciaal om te overleven in slechte tijden. Het is zelfs zo dat bijna tweederde van de ondervraagde CEO’s van mening is dat de financiële afdeling een leidende rol speelt, of zou moeten spelen, bij de strategische planning. 



Ontevreden
Tegelijkertijd zegt echter 80 procent dat ze ontevreden is met de managementinformatie die ze ontvangen van hun financiële mensen en graag zinvollere analyses en voorspellingen zouden krijgen. Tegelijkertijd heeft bijna de helft van alle financiële medewerkers slechts toegang tot een enkele database met financiële informatie. Minder dan een kwart heeft inzage in bredere managementinformatie en meerdere applicaties en databases. 

Investeringen
In bedrijven waar de financiële afdeling gemiddeld effectiever functioneert, wordt bijna een derde meer geïnvesteerd in analysemiddelen en krijgt het personeel bovendien een kwart meer salaris dan elders. Deze afdelingen rapporteren sneller en efficiënter en efficiency staat hier hoog op de agenda. Ze beschikken vaker over zogenaamde shared services centres en/of hebben een aantal onderdelen van hun transactieprocessen gecentraliseerd, waardoor de financiële afdeling zelf meer tijd en ruimte heeft om zich te concentreren op analyse en strategische ondersteuning. 

Opleiding en technologie
PricewaterhouseCoopers raadt ondernemingen aan te investeren in opleidingen voor hun financiële medewerkers zodat zij beter in staat zijn nuttige managementinformatie te verstrekken. Het standaardiseren en vereenvoudigen van processen, gegevensverwerking en ondersteunende technologieën kan tegelijkertijd bijdragen aan het verlagen van de kosten.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO's namen geen overhaaste besluiten tijdens recessie
 Een nieuwe CFO moet zich aan zes regels houden
 CFO is steeds meer strategische partner
 CEO en CFO schatten risico’s totaal anders in
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10